Sectia penala a instantei supreme a admis recursurile formulate de Horia Andrei Ursu (fiul lui Gheorghe Ursu) si de Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie impotriva deciziei prin care Curtea Militara de Apel l-a condamnat la doi ani de detentie cu suspendare pe Eugen Grigorescu. Astfel, instanta suprema l-a condamnat pe Eugen Grigorescu la trei ani de inchisoare pentru neglijenta in serviciu, precum si la cinci luni de detentie pentru retinerea si distrugerea unor inscrisuri. Cea de-a doua fapta fiind gratiata in intregime, Grigorescu urmeaza sa execute prima pedeapsa, de trei ani de detentie.
Magistratii i-au interzis lui Grigorescu exercitarea unor drepturi civile, timp de un an dupa executarea pedepsei. Pe de alta parte, instanta l-a obligat pe Grigorescu la plata a 9.900 lei (99 de milioane lei vechi) daune morale si a o suta de lei (un milion lei vechi) despagubiri civile, precum si la 1.300 lei (13 milioane lei vechi) cheltuieli judiciare. In februarie 2003, instanta militara il achitase pe generalul de Securitate Eugen Grigorescu, ofiterul fiind obligat la plata sumei de 2.000 lei (20 milioane lei vechi) drept despagubiri. Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti apreciase insa ca nu exista fapta de retinere si distrugere a jurnalului in cazul generalului (r) Eugen Grigorescu.
Totodata, instanta militara hotarase schimbarea incadrarii juridice a faptei de abuz in serviciu contra intereselor persoanei (pentru care Grigorescu a fost trimis in judecata) in cea de neglijenta in serviciu. Magistratii stabilisera insa ca aceasta infractiune s-a prescris. Ulterior, Curtea Militara de Apel l-a condamnat la doi ani de detentie cu suspendare pe Grigorescu, dar fiul disidentului Ursu si procurorii au facut recurs la instanta suprema, care a decis ca fostul general trebuie sa faca inchisoare.
In perioada 21 septembrie-16 octombrie 1985, Ursu a fost scos de mai multe ori din celula de catre ofiteri de Securitate, care l-au batut. Pentru ca ancheta nu aducea rezultatele dorite, s-a trecut la folosirea informatorilor din randul arestatilor. Astfel, in celula lui Ursu au fost adusi Marian Clita si Radu Gheorghe, ambii condamnati la inchisoare pentru furt.
In ziua de 17 noiembrie 1985, dupa ce a acuzat dureri abdominale, Gheorghe Ursu a decedat in Spitalul Penitenciarului Bucuresti. El fusese internat cu diagnosticul de "peritonita generalizata prin perforatii de ansa ileala". Cazul mortii lui Ursu a fost preluat de Procuratura Municipiului Bucuresti, care a stabilit ca moartea acestuia a fost patologica.
Despre autor:
Sursa: Click.ro
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Ziua Pădurilor: cum poți produce sustenabil hârtie, fără să distrugi pădurile
Sursa: green.start-up.ro
-
#NOHACK Expert Talks - datele noastre ajung online și antrenează AI-ul
Sursa: start-up.ro
-
H&M, o nouă colaborare cu designerul casei de modă Mugler. Când va fi lansată...
Sursa: retail.ro
-
Testul Conexiunii: Ce tip de iubire te poate face fericită?
Sursa: garbo.ro
-
Roboțelul Pepper, care îi învață pe copii despre bani, în turneu național
Sursa: futurebanking.ro
-
Tarot zilnic online: Când te va căuta și de ce?
Sursa: kudika.ro
-
Ministerul Finanțelor a venit cu o nouă soluție pentru criza din piața RCA
Sursa: wall-street.ro