23 Decembrie 2005 , de Alexandra Olivotto in Actualitate
Doina Cornea a pus piatra unghiulara a opozitiei inca dinainte de 1989. Ea detaliaza, intr-un interviu, experientele acelor vremuri tulburi si cere lui Basescu „sa-si ia inima in dinti“ si sa denunte comunismul.

Doina Cornea marturiseste intr-un interviu acordat Rompres ieri, ca disidenta a inceput cu "Camera de alaturi". O carte citita in 1982. Autorul ei era Paul Goma, despre care cunoscuta protestatara anti-comunista declara si azi "fara el, eu n-as fi fost disidenta. Pentru mine a fost un exemplu". Iar disidenta ei nu s-a oprit in ‘89. Conform spuselor ei, "nu stiam exact ce este FSN-ul. Oricum, am fost prima care am iesit de acolo, cind FSN a decis sa devina partid politic".

Cornea considera in continuare ca papusarul din spatele rasturnarii lui Ceausescu a fost Gorbaciov si atesta existenta unor relatii intre Ion Iliescu si arhitectul Perestroikai, cel putin in luna in care ea a facut parte din CFSN: "Am fost de trei ori la Bucuresti, la intrunirile Consiliului si, de fiecare data, Iliescu era chemat la telefon de Gorbaciov. Iar Iliescu era foarte mindru ca-l cheama Gorbaciov la telefon, sa vada cum merge Revolutia.

In plus, am observat ca se copia exact programul 'comunismului cu fata umana>> - fara intreprinderi particulare, fara restituirea bunurilor, fara separarea puterilor, fara pluralism politic". Asa ca, dupa disidenta a urmat opozitia.

Apoi a venit identificarea turnatorilor. Printre acestia, sub numele "Udrea", protestatara anticomunista l-a recunoscut pe fostul sef al Uniunii Scriitorilor, Eugen Uricariu. Ironia este, puncteaza Cornea, falsitatea declaratiilor lui: "Pe mine nici macar nu m-a turnat. A spus o miselie, ca as fi trait cu fiul unei colege".

Dincolo de colaboratori, ramine problema capilor Securitatii. Abia acum, in contextul actualei guvernari, Cornea crede in posibilitatea unei luate fatise cu fosta politie politica: "Fac un apel presedintelui tarii sa ia atitudine fata de Securitate. Aceasta Securitate, prin duritatea ei, a provocat un genocid in toate paturile sociale ale acestei tari. Ca sef al Statului care n-a participat la structurile Securitatii, ar trebui sa denunte ceea ce a produs comunismul si reprezentantii sai.

I-am scris, i-am sugerat, iar acum fac acest apel public". Pentru disidenta, lupta nu a incetat, ci s-a metamorfozat in-tr-un altfel de conflict. "Curajul pe care ar fi trebuit sa-l avem pe vremea comunismului ar trebui sa fie in prezent inzecit, pentru ca nu mai avem un razboi cu exteriorul, ci cu noi insine".

Cotidianul

Sursa: Cotidianul

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Facebook Twitter

Aboneaza-te la 9AM sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Doina Cornea inca lupta cu Securitatea.