Consiliul de administratie al Spitalului Elias a fost desfiintat ieri, insa directorul Sorin Oprescu ramane in functie pana cand justitia va hotari daca demiterea medicului are sau nu temei legal. Cu toate ca revocase hotararea de a destitui "managementul" de la Elias, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a hotarat ca pana la urma sa aduca la spitalul fostei nomenclaturi comuniste alti administratori.

Oprescu refuza, insa, sa paraseasca unitatea pe care a condus-o 15 ani, considerand drept ilegal ordinul de demitere dat de ministrul Nicolaescu. Noul Consiliu de administratie (CA) al Spitalului Elias urmeaza sa fie numit in scurt timp, a anuntat ieri Virgil Paunescu, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, in completarea declaratiei privind demiterea vechiului CA. Cu o saptamana in urma, ministrul Eugen Nicolaescu semnase ordinele pentru demiterea a 15 Comitete Directoare si a 23 de Consilii de administratie ale unor spitale din Bucuresti si din tara, singura revocare anuntata ulterior vizand Consiliul de administratie al Spitalului Elias.

Motivul acestei revocari l-a constituit pozitia presedintelui Academiei Romane, Eugen Simion, care era de parere ca statul nu ar trebui sa se amestece in afacerile de la Elias. "Spitalul Elias face parte din sistemul public-privat si este administrat, potrivit testamentului donatorului, de fundatia cu acelasi nume si de catre Academia Romana. Unitatea este a tuturor bolnavilor care au nevoie de tratament", declara, acum mai bine de o saptamana, Eugen Simion.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a replicat insa, ca decizia cu privire la desfiintarea Comitetului Director si a Consiliului de Administratie de la Spitalul Universitar de Urgenta Elias este corecta si ca spitalul trebuie sa se supuna reglementarilor legale, conform carora, in institutiile spitalicesti care administreaza bani publici, Ministerul Sanatatii are dreptul de a interveni din punct de vedere managerial.

Cu toate acestea, Nicolaescu a amanat semnarea ordinului pentru a avea o discutie lamuritoare cu presedintele Academiei Romane. Noul director al Spitalului Elias, Vlad Romano, nu s-a prezentat la locul de munca pana ieri, cand a avut ceva probleme la instalare. Sorin Oprescu (foto) a refuzat, ieri, sa cedeze functia de la Elias, pe motiv ca ordinul ministrului Sanatatii privind demiterea sa, este ilegal.

In consecinta, secretarul de stat Virgil Paunescu si noul numit la conducerea unitatii sanitare, Vlad Romano, au fost obligati sa paraseasca spitalul. "Doctorul Sorin Oprescu a dat in scris ca refuza sa predea spitalul, asa ca voi aduce la cunostinta ministrului acest incident. Noul director, Vlad Romano, a facut cateva copii dupa ordinul de numire, apoi am plecat", a declarat, citat de Mediafax, Virgil Paunescu.

El a precizat ca, zilele urmatoare, va fi modificata Legea spitalelor, astfel ca nu vor mai exista probleme in privinta administrarii unitatilor sanitare. "Este un abuz grosolan ceea ce s-a intamplat astazi prin revocarea Consiliului de Administratie. Reamintesc faptul ca Spitalul Elias apartine Fundatiei Elias si Academiei Romane si in nici un caz Ministrului Sanatatii", a mai spus Sorin Oprescu. El a precizat ca va ramane la conducerea spitalului pana cand instanta se va pronunta in acest caz.

"Raman si imi vad de treaba pana la rezolvarea acestei violentari. Este vorba de desconsiderare fata de legile tarii si fata de Academia Romana care conduce, de fapt, aceasta unitate sanitara", a afirmat Oprescu. Medicul a contestat in instanta ordinul de demitere. Dosarul va fi trimis spre solutionare la Inalta Curte de Casatie si Justitie dupa ce, in 20 decembrie, avocatii medicului au revocat decizia Curtii de Apel Bucuresti ca plangerea sa fie judecata de Sectia de conflicte de munca a Tribunalului Bucuresti.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.