Cancelarul Wolfgang Schssel (foto) va prezida politic decizia de primire in UE a unei tari in care Austria a investit sapte miliarde de euro.

Daca in anii trecuti Austria privea cu destula raceala integrarea "mincatorilor de lebede", e de asteptat ca acum aderarea Romaniei sa fie privita cu un interes special. Dupa privatizarea Petrom si a BCR, austriecii au de protejat in Romania cele mai mari capitaluri investite pina in prezent de o tara occidentala. Privatizarea BCR netezeste traseul Romaniei sub presedintia austriaca a UE. Cu sprijin puternic din partea guvernului austriac, aderarea la 1 ianuarie 2007 este mai aproape decit parea acum sase luni.

Britanicii predau stafeta austriecilor nu doar la presedintia UE, ci si la volumul investitiilor straine in Romania. Si la sprijinul pentru aderarea Romaniei in 2007. Prin achizitia BCR de catre Erste Bank, volumul investitiilor austriece in Romania a depasit 7 miliarde de euro. "Este un semn important de incredere pentru investitorii straini si este bine si pentru austrieci ca au obtinut aceasta mare investitie chiar inainte de a incepe presedintia UE", ne-a declarat Quinton Quayle, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti.

Importanta mediului de afaceri austriac pentru aderarea Romaniei la UE a fost subliniata chiar de ministrul austriac de Externe, Ursula Plassnik. In noiembrie, ea cerea investitorilor austrieci sa faca lobby pentru ratificarea Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei, care risca sa fie blocat in Parlament de opozitia social-democrata si eurosceptica. Decizia privind aderarea in 2007 sau 2008 va fi luata sub presedintia austriaca.

Politologul german Anneli Ute Gabanyi ne-a explicat rolul Austriei in ceea ce priveste aderarea Romaniei: "Daca va fi o decizie politica a statelor membre, ea se va reflecta si in raportul Comisiei Europene. Important va fi din nou Consiliul European (format din liderii celor 25 de state membre - n.r.), respectiv presedintia austriaca". Nu ar fi prima data cind Austria sprijina Romania in structurile europene. Conform unor surse, Austria ar fi fost cea care a ajutat Romania sa intre in Consiliul Europei, in 1993.

Avantaje dincolo de aderare

Dincolo de avantajul pe care l-ar putea avea Romania pentru aderare, privatizarea BCR este importanta si pentru conectarea la marile afaceri internationale, considera Gabanyi. "Romania trebuie sa se detaseze la un moment dat de imaginea legata de Banca Mondiala. Caravana merge mai departe spre est, iar Romania trebuie sa sara din acest tren.

Pentru asta, este foarte important sa ai o strategie - cum au facut bavarezii, care au trecut de la o tara agrara la una specializata in IT - si trebuie sa fii conectat la marile curente financiare". La acest capitol, Romania a avut aproape zece ani de zile un handicap, dupa ce Ceausescu platise toate datoriile externe, deconectind Romania de la mediul financiar international.

S-au temut de portughezi pina in ultima clipa

* Ziarul austriac "Der Standard" titreaza: "Megaafacerea romana e perfecta". Pretul-record de 3,75 de miliarde de euro depaseste toate investitiile austriece in Romania din 1990 incoace. In plus, Erste Bank a anuntat ca in primul trimestru din 2006 va creste capitalul cu 2,4 miliarde de euro. Cotidianul austriac remarca si ca actiunile Erste Bank au scazut cu patru procente ca reactie la aceasta tranzactie.

* Cotidianul economic "Wirtschaftsblatt" publica un interviu cu Andreas Treichl, seful Erste Bank, care a recunoscut ca a crezut pina in ultimul moment ca portughezii au vrut sa cumpere BCR cu orice pret. De aceea s-a declarat "placut surprins, ca am cistigat cu pretul oferit de noi". Intrebat daca aceasta suma-record nu va suprasolicita Erste Bank, Treichl a raspuns: "Nu. Am demonstrat in trecut ca facem tranzactii doar atunci cind le putem gestiona organizatoric si economic. Nu facem tranzactii care sa ne suprasolicite".

* "Wiener Zeitung" titreaza: "Noua investitie-record austriaca: Treichl cistiga cursa pentru o mare banca". Cotidianul austriac considera ca BCR era "intens curtata", pentru ca e liderul bancar pe marea piata romaneasca, care are si un "potential enorm de crestere".

Erste Bank - BCR in presa internationala

* Agentia de stiri Bloomberg: Competitia pentru profituri mai mari pe piata est-europeana in crestere a impins preturile in sus, Erste poate fi fericita ca a patruns pe aceasta piata. Industria bancara din Romania, o tara care urmeaza sa intre in UE in 2007, ofera cele mai clare oportunitati de crestere economica din Europa.

* International Herald Tribune: Banca Erste, cu o oferta in valoare de 4,49 miliarde de dolari, a cistigat licitatia in dauna Bancii Comerciale a Portugaliei, obtinind mai mult de cinci milioane de clienti.

* Forbes: Actiunile Bancii Comerciale a Portugaliei au crescut cu 8 puncte in urma esecului inregistrat la licitatia pentru privatizarea BCR.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.