Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Dan Lupascu (foto), a prezentat, ieri, un bilant succint al activitatii Consiliului pe anul 2005. El a aratat astfel ca exista mai multi membri ai CSM, care ar intentiona sa paraseasca Consiliul, cel mai sigur nume vehiculat fiind cel al procurorului Alexandru Tuculeanu. Acesta si-a depus deja dosarul de pensionare. Despre ceilalti membri care ar intentiona sa paraseasca corabia CSM, Lupascu nu a vrut sa dea nume, insa a spus ca "sunt cativa, iar cativa inseamna mai mult de trei".

Seful CSM a precizat ca nu va mai candida in 2006 pentru postul de vicepresedinte, din motive personale. Desi nu a marturisit-o, este foarte probabil ca Lupascu sa revina in fostul sau post de conducere, respectiv de presedinte al Curtii de Apel Bucuresti. Dan Lupascu a amintit ieri si faptul ca CSM a emis 16 regulamente si doua coduri deontologice, cel al magistratilor si cel al personalului auxiliar, ca aparatul CSM a pornit la inceputul anului fara sediu, cu doar cativa angajati, ajungand in prezent o "institutie solida" cu 263 de posturi ocupate si cu un buget in crestere semnificativa, de la 224 miliarde lei in 2004, la 450 miliarde lei in 2005 si cu circa 1000 de miliarde lei vechi preconizati pentru 2006.

Una dintre marile hibe ale CSM ramane insa Inspectia Judiciara, unde rezultatele sunt de-a dreptul jenante, in sensul ca mizeria Magistraturii este in continuare maturata sub pres. Cu referire la Inspectia CSM, Lupascu a precizat ca aceasta a primit in 2005 un numar de 3.398 de sesizari de la justitiabili care acuzau abateri disciplinare ale magistratilor, la care s-au adaugat 197 de autosesizari in urma dezvaluirilor din presa privitoare la unii magistrati.

Din aceste lucrari, doar in 16 cazuri (la judecatori) si 5 cazuri (la procurori) s-au finalizat prin sesizarea Comisiilor de disciplina ale CSM si aplicarea unor sanctiuni, de la mustrare si pana la indepartarea din Magistratura. Cazul cel mai senzational, dar si de ultima ora, in reprezinta cel al judecatorilor Danut Corniu si Luana Stancu, de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in care s-a propus exercitarea actiunii disciplinare pentru "interventii pentru solutionarea cauzei de catre un alt complet decat cel care a fost initial investit" si care va fi judecat in proima sedinta disciplinara a Consiliului, care va avea loc pe data de 31 ianuarie 2006. Cei doi inalti magistrati vor fi judecati disciplinar pentru modul in care au solutionat dosarul vizand casa parintilor ministrului Justitiei, Monica Macovei.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.