Istoria fratricidului moldo-nistrean de la inceputul anilor ’90 arunca azi blesteme asupra fostului presedinte al Romaniei, Ion Iliescu.

Trimisii speciali ai ziarului "Averea" in Transnistria au descoperit cu stupefactie intr-un colt al Muzeului comemorativ de la Bender (fosta Tighina a lui Stefan cel Mare) o fotografie cinica care-i infatiseaza pe Ion Iliescu si ex-presedintele Moldovei, Mircea Snegur, razand in hohote in timp ce pe Nistru curgea sange. Acuzat de istorici ca in 1990 a lasat de izbeliste Basarabia, refuzand unificarea acesteia cu Romania doar ca sa faca pe placul Moscovei, Ion Iliescu este privit azi in Transnistria ca un criminal fara scrupule.

In muzeul din Bender ce aminteste despre razboiul moldo-nistrean, ghidul ne-a marturisit cu o ura nedisimulata fata de fostul sef al Romaniei: "Iliescu si Snegur au calcat pe cadavrele noastre! Au promis ca nu va fi varsare de sange, dar in ziua in care s-au intalnit la Chisinau si se distrau, aici, la Bender ne-au murit copii, ne-au murit frati. Am pus aceasta poza aici, langa fotografiile cu cadavrele rudelor noastre, pentru ca oricine sa-i poata scuipa pe cei doi ucigasi".

Directorul muzeului din Bender, Irina Gheorghieva Smirnova, ne-a explicat ca fotografia cuplului Iliescu-Snegur dateaza din 19 iunie 1992. A fost ziua in care peste Bender (fosta Tighina) moartea a pus stapanire. Iar azi nimeni nu-i poate ierta pe cei doi sefi de stat, vazuti drept responsabili pentru drama moldo-nistreana. Socant, cand am intrat in prima incapere a muzeului, o femeie se afla in genunchi, in fata unui panou de sticla ce "inrama" fotografii ale fratelui ei, unul dintre primii decedati in teribilul conflict. A tinut sa ne spuna printre lacrimi ca nu uraste pe nimeni.

A recunoscut de altfel ca azi propaganda si de-o parte si de cealalta a Nistrului tinde sa stearga adevarata istorie a razboiului. Marturie este si modul in care ghidul muzeului din Bender prezinta sirul evenimentelor. In ciuda unor eforturi considerabile, n-a izbutit sa depaseasca valentele urii. Nu putea fi similara oricarui ghid de muzeu de aiurea din lume, "fara ura si fara partinire". "Vedeti pe cei care atunci, se pretindeau europeni.

Presedintii Moldovei, Snegur, si cel al Romaniei, Iliescu, erau atat de fericiti la Chisinau", ne-a precizat ghidul referitor la "momentul 19 iunie ’92". Femeia a vorbit despre acea zi cu inversunare: "Snegur tocmai i-a spus lui Iliescu ca totul e linistit aici, dupa ce, in prealabil, daduse ordin de incepere a macelului pe Nistru. Daduse garantii in dimineata in care s-a intalnit cu Iliescu ca totul se va termina si ca nu vor mai muri moldoveni.

In acea seara, la ora 18.00, trebuia sa aiba loc un concert (n.n. - afisul a fost amplasat langa fotografia cuplului Iliescu-Snegur) al unui grup din Ucraina, indragit in acest oras. Au deschis focul insa ca niste criminali. Au lansat obuze, au omorat oameni ca pe niste caini! Si mai pretindeau ca sunt europeni. Aceasta era Europa in care credeam?"

Nu raspunsul nostru conta. Ghidul a adaugat ca 487 de morti au fost inregistrati la Bender, ca peste 1.600 de case au fost distruse si ca pe 29 iulie 1992, "pacificatorii rusi" au fost primiti de populatie cu flori. Intre timp, conflictul armat s-a stins, azi existand doar dispuse la masa negocierilor. Si imaginea geopolitica s-a schimbat enorm. Insa istoria ramane in muzee, iar la Bender, fotografia cinica a presedintilor Ion Iliescu si Mircea Snegur e batuta in cuie. La propriu. Nationalismul local, supralicitat de autoritatile municipale a rabufnit inca din clipa in care ni s-a facut invitatia de a vizita muzeul. In timp ce multumeam "pentru sansa de a vedea orasul Tighina", primarul ne-a intrerupt brusc, aproape tipand: "Niet Tighina, Bender!"

In Transnistria, legea administratiei locale prevede numirea direct de catre presedintele separatist Igor Smirnov a primarilor de orase, in detrimentul privilegiului electoral de mandatare publica. Poate fi si aceasta o explicatie pentru atitudinea nationalista exacerbata a unor autoritati.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.