1.000 de avocati au depus cereri la Consiliul Superior al Magistraturii pentru a ocupa posturi de magistrati. Ei spun ca renunta la meseria mult mai banoasa de avocat pentru a pune umarul la schimbarile din Justitie.

CSM a aprobat, saptamina aceasta, cererile a 11 avocati cu experienta pentru posturi de judecatori. Pe lista de asteptare se mai afla alte 150 de cereri pentru posturi de judecatori si 64 pentru cele de procurori. Numarul este totusi insuficient pentru a ocupa cele peste 1.200 de posturi de magistrati ramase vacante in intreaga tara. CSM se confrunta cu o avalansa de cereri de demisie si pensionare din partea magistratilor care simteau ca li se clatina scaunele dupa schimbarile operate in ultima vreme in sistemul judiciar.

Avocatii care au peste 10 ani de experienta la bara pot opta, fara examen, pentru un post de magistrat, potrivit modificarilor aduse in acest an Legii 303/2004. Legea mai prevede ca avocatii care au peste cinci ani vechime pot deveni magistrati numai daca sustin un examen organizat de Institutul National al Magistraturii (INM).

1.200 de posturi vacante

CSM a aprobat, saptamina aceasta, cererile a 11 avocati cu experienta pentru posturi de judecatori. Ei asteapta, saptamina viitoare, decretul prezidential de numire in functie. Pe lista de asteptare pentru intrarea in magistratura fara examen se mai afla 150 de cereri pentru posturi de judecatori si 64 pentru cele de procurori. Numarul este totusi insuficient pentru a ocupa cele peste 1.200 de posturi de magistrati ramase vacante in intreaga tara. CSM se confrunta cu o avalansa de cereri de demisie si pensionare din partea magistratilor care simteau ca li se clatina scaunele dupa schimbarile operate in ultima vreme in justitie. Dan Lupascu, presedintele CSM, ne-a declarat ca numai la ultima sedinta a CSM au fost aprobate cererile de eliberare din functie a peste 30 de magistrati. "Zece dintre acestia au depus cerere de pensionare", ne-a explicat acesta.

Magistrat la Patirlagele

Decanul Baroului Bucuresti, Cristian Iordanescu, spune insa ca actuala lege ii dezavantajeaza pe avocatii care vor sa intre in magistratura. "Unii sint avocati care au chiar si 30 de ani de experienta, dar legea ii obliga sa inceapa de la prima instanta, judecatorii sau parchete de judecatorii, ca orice proaspat absolvent al INM", ne-a explicat decanul Baroului Bucuresti. Acelasi lucru ne-a fost confirmat si de presedintele CSM, care ne-a aratat ca avocatii trebuie sa opteze pentru un post vacant, pe care nu l-au dorit tinerii magistrati. Lupascu ne-a dat exemplul Curtii de Apel Bucuresti, care are trei posturi vacante la Fetesti si trei la Zimnicea. Un alt exemplu este cel al Curtii de Apel din Ploiesti, care are nevoie de magistrati la Patirlagele, Pogoanele sau Moreni.

De citiva ani in asteptare

Fostii avocati, numiti judecatori, cu care am vorbit ne-au spus ca au ales magistratura pentru ca au simtit ca se schimba ceva in bine, in justitie.

Elena Maria Bertea a pledat 14 ani la bara si ne-a marturisit ca a trebuit sa astepte citiva ani pentru a ocupa un post la Judecatoria din Oradea. "Eu am depus cerere din 2000, dar mi se spunea ca nu sint posturi disponibile. Posturile erau ocupate de cei care aveau un "sprijin". Simplul fapt ca am fost chemata la CSM, la cinci ani dupa ce mi-am depus cererea, arata ca s-au schimbat multe", ne-a spus Bertea. In privinta salarizarii, Bertea este optimista si crede ca situatia finaciara a magistratilor se va remedia in viitor.

Rodica Gabriela Opris a pledat la bara timp de 22 de ani. Ne-a spus ca a ales cariera de judecator pentru a-si indeplini o veche dorinta. "Ma gindesc ca acum nu se mai fac presiuni asupra magistratilor. Daca se vor face asupra mea, nu vor avea nici o sansa si nu ma voi lasa influentata de nimeni. Trebuie sa te concentrezi pe ce ai de facut si sa judeci pe ce e legal. Chiar cred ca se poate schimba sistemul", ne-a marturisit fosta avocata, care a fost numita magistrat la Judecatoria Oradea, saptamina aceasta. Cristian Antonio Chiscop, din Brasov, a fost numit judecator la Miercurea Ciuc dupa 12 ani de avocatura, experienta care ii va fi benefica in noua cariera. "Daca fiecare om isi face treaba, la sfirsit vom afla ca toti ne-am facut treaba", este mottoul sau.

Criza de personal

Decanul Baroului Bucuresti, Cristian Iordanescu, crede ca exista o criza in magistratura, iar singura solutie ramine promovarea in sistem a unor avocati cu experienta. "In unele tari, pentru a opta pentru un post de judecator chiar e necesara experienta de avocat. Totusi, se pare ca sint anumite reticente din partea celor care trebuie sa le dea acceptul", ne-a spus Iordanescu, referindu-se la CSM. "Ma tem ca vor fi numiti tot cei care erau inainte in parchete si care au demisionat", a conchis Iordanescu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.