Executorii judecatoresti si avocatii vor putea fi trimisi in judecata fara avizul ministrului Justitiei sau aprobarea procurorului general al Parchetelor de pe langa Curtile de Apel, onorariile minime si maxime pentru persoanele cu venituri sub venitul minim pe economie, practicate de catre executori, urmand sa fie stabilite de Ministerul Justitiei (MJ).

Pe de alta parte, numirea notarilor nu va mai fi facuta de MJ, Monica Macovei propunand, ieri, revocarea din functie a unora, in ciuda faptului ca unul dintre ei este fostul ministru Iosif Chiuzbaian.
Guvernul a decis, printr-o Ordonanta de Urgenta, modificarea unor prevederi legislative in vederea eliminarii imunitatii executorilor judecatoresti si a avocatilor, Monica Macovei invocand in cadrul dezbaterii angajamentul asumat de Romania in procesul de integrare europeana.

Macovei a precizat ca a fost eliminata conditia speciala a avizului ministrului Justitiei, respectiv a aprobarii procurorului general al Parchetului de pe langa Curtile de Apel, pentru "cercetarea, retinerea, arestarea sau trimiterea in judecata a executorilor judecatoresti, respectiv a avocatilor pentru fapte savarsite in exercitarea profesiei".

O alta prevedere avizata ieri de Guvern stabileste ca executorii judecatoresti nu mai pot conditiona punerea in practica a unei hotarari judecatoresti de plata in avans a onorariului, pentru persoanele cu venituri reduse fiind introdusa posibilitatea gratuitatii sau esalonarii la plata onorariilor executorilor judecatoresti. Potrivit Ordonantei, onorariile minimale si maximale pentru persoanele cu venituri sub venitul minim pe economie vor fi stabilite tot de ministrul Justitiei.

Acelasi act normativ abroga articolul 105 din Legea nr. 36/1995, care permitea ministrului Justitiei sa numeasca notari publici.

Fostul ministru ramane fara cabinet notarial

De altfel, potrivit unui comunicat remis, ieri, presei de catre Ministerul Justitiei, Macovei a cerut, ieri, in instanta, revocarea ordinelor de numire a sase notari, printre care si fostul ministru al Justitiei, Iosif Gavril Chiuzbaian, si fostii secretari de stat Doru Trifoi si Claudiu Seucan, precum si a avocatului Teodor Rus, fostul consilier al lui Chiuzbaian.
Potrivit aceleiasi surse, Ministerul Justitiei a formulat actiuni in instanta pentru constatarea nulitatii absolute a ordinelor de numire in functia de notar a lui Iosif Gavril Chiuzbaian (presedintele Uniunii Juristilor din Romania), Gheorghe Chivulescu, judecatoarea Gabriela Gaspar (sotia judecatorului Axinte Gaspar de la Curtea Constitutionala), Doru Trifoi (secretar de stat in ministeriatul Rodicai Stanoiu), Claudiu Stefan Seucan (secretar de stat in MJ in timpul mandatului lui Cristian Diaconescu). Gabriela Gaspar a detinut functia de notar inainte de a fi numita, in 27 martie 2002, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Deciziile ministrului Justitiei au urmat verificarii legalitatii emiterii ordinelor de numire in functia de notar public. Cu trei luni in urma, Monica Macovei a cerut revocarea ordinelor de numire in functia de notar public pentru Corina Adriana Dumitrescu (fost secretar general al Ministerului Justitiei in guvernarea PSD), dar si pentru Doinel Dinuica (fost magistrat si consilier personal pe probleme speciale al ministrului Cristian Diaconescu).

Un ordin similar l-a vizat pe chestorul-sef Florin Sandu, fost secretar de stat pentru integrare si relatii internationale la Ministerul Administratiei si Internelor si fost sef al Politiei Romane, Macovei contestand in instanta si ordinele de numire a altor noua notari: Mariana Dumitru, Aurel Stirbu, Petruta Popa, Carmen Dumitriu, Florina Jipa, Marius Amzulescu, Aurelia Madis Albu, Ana Boar (judecator care si-a dat demisia in 1999 si care a detinut, la un moment dat, sefia Consiliului Superior al Magistraturii) si Manuela Mitrea (sotia fostului ministru al Transporturilor Miron Mitrea). Manuela Mitrea este reprezentata in instanta de senatorul PSD Antonie Iorgovan.

Litigii civile si modificarea legilor drepturilor de autor

Prin aceeasi Ordonanta de Urgenta a fost eliminata obligativitatea procurorului de a participa in instanta in cauzele de contencios administrativ, reducerea participarii acestuia in litigiile civile fiind unul dintre obiectivele asumate prin Strategia de reforma a sistemului judiciar. Guvernul a adus modificari si Legii drepturilor de proprietate intelectuala, nemaifiind necesara plangerea prealabila a persoanei vatamate pentru a se pune in miscare actiunea penala in infractiunile din acest domeniu. Astfel, retragerea plangerii persoanei vatamate nu mai este posibila.

Macovei si persoanele controversate

Demn de mentionat este faptul ca, desi Monica Macovei a propus abrogarea articolului 105 din Legea nr. 36/1995, care permitea ministrului Justitiei sa numeasca notari publici, insasi domnia sa a facut acest lucru la cateva luni dupa ce a fost "unsa ministru". Si inca pentru sotiile unor personaje destul de controversate.

In luna februarie 2005, Ministerul Justitiei, sub semnatura secretarului de stat Katalin Kibedi, a emis ordinele de numire ca notari pentru Niculina Iorgovan (sotia lui Antonie Iorgovan) si Lucia Popescu (sotia fostului general SRI Gioni Popescu), care sunt, in momentul de fata, judecatoare de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.