Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca guvernul nu are de gand sa schimbe legislatia care practic, in acest moment, nu mai permite adoptiile internationale.

Declaratia sa este o urmare a solicitarilor ministerului de externe al Statelor Unite si noului Ambasador al Statelor Unite la Bucuresti adresate guvernului Romaniei de a-si reconsidera pozitia in aceasta chestiune, asa incat sa se poata face acele adoptii ale caror proceduri au fost incepute inainte de promulgarea legii care le intezice.

Premierul spune ca e momentul ca guvernul sa-si clarifice fara echivoc pozitia in chestiunea adoptiilor internationale. Mai pe scurt, premierul a refuzat cererea Statelor Unite, mentinindu-si pozitia in acord cu linia Uniunii Europene.

"Adoptiile internationale nu mai sunt permise de legislatia romana. Legislatia romana nu mai incurajeaza adoptiile internationale asa cum a fost inainte de 1 ianuarie 2005."

"Guvernul nu are nici cea mai mica intentie sa modifice legislatia actuala care este in conformitate cu cea a Uniunii Europene si care pune pe primul plan interesul superior al copilului, nu interesul posibililor parinti adoptivi", a declarat primul ministru, Calin Popescu Tariceanu.

Statele Unite inteleg pozitia delicata a Romaniei
La inceputul saptamanii, intr-un comunicat de presa, ministerul de externe al Statelor Unite, cerea Romaniei sa stabileasca un mecanism legal prin care sa fie permise adoptiile internationale pentru cazurile inregistrate inainte de intrarea in vigoare a interdictiei.

Iar saptamana trecuta, noul ambasador american la Bucuresti, Nicholas Taubman a abordat aceeasi tema intr-o interventie publica menita sa prezinte prioritatile mandatului sau in Romania.
"Statele Unite inteleg ca adoptiile reprezinta o chestiune foarte sensibila. In ceea ce ma priveste, inteleg de ce exista aceasta sensibilitate in Romania", a spus ambasadorul american.
El a precizat si ca Statele Unite au cerut guvernului roman sa-si reconsidere pozitia cu privire la acei copii care urmau sa fie adoptati inainte de promulgarea legii care interzice adoptiile si sa le permita acestora sa ajunga la acele familii americane iubitoare, care ii asteapta.

Calin Popescu Tariceanu a raspuns si la aceasta chestiune, spunind ca deja dosarele in cauza au fost analizate cu atentie si rezolvate in alt mod.
Mai ales, tinand cont ca exista deja peste 1300 de cereri de adoptie in tara.
S-a mers adica pe ideea adoptiilor nationale, a reintegrarii copiilor in familia naturala sau in familia extinsa, ei fiind adoptati de unchi, matusi sau bunici.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.