Directorul adjunct al Directiei Generale Anticoruptie din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, comisarul-sef Remus Span, a fost demis, ieri, pe motiv ca ar fi intervenit pe langa procurori in favoarea unor politisti cercetati pentru comiterea unor infractiuni.

Potrivit Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), eliberarea din functie a comisarului-sef Remus Span a fost decisa chiar de catre ministrul Vasile Blaga, ca urmare a "implicarii acestuia in activitati incompatibile cu functia detinuta si cu specificul unitatii in care isi desfasoara activitatea". Ministrul ar fi fost informat de structurile specializate ale statului despre existenta unor date care "probeaza faptul ca directorul adjunct al DGA a intervenit pe langa mai multi procurori in favoarea unor politisti cercetati pentru comiterea unor infractiuni".

"Aceste informatii, care fac obiectul unei anchete a Departamentului National Anticoruptie, nu pot fi date publicitatii inainte de incheierea cercetarilor", arata MAI. "Personalul DGA trebuie sa se afle deasupra oricaror suspiciuni", considera ministrul Administratiei si Internelor. Comisarul-sef Remus Span, fost sef al Departamentului Politiei Judiciare din cadrul Parchetului National Anticoruptie, a fost numit in functia de director adjunct al Directiei Generale Anticoruptie in urma unor verificari amanuntite, procedura care a fost aplicata intregului personal al Directiei, in cadrul procesului de selectie. MAI mai arata ca aceste verificari nu au fost de natura sa atraga atentia asupra unor aspecte care sa nu il recomande pentru functia care i-a fost incredintata.

Span va fi trecut pe o functie de executie in cadrul unei alte structuri a MAI. In legatura cu Remus Span, la inceputul lunii noiembrie, fostul prefect de Satu Mare, Valer Marian, a inregistrat, la Consiliul Superior al Magistraturii, un denunt impotriva procurorului general al Romaniei, Ilie Botos, si a fostului procuror general al PNA, Ioan Amarie, pe care ii acuza de favorizarea infractorului. Procurorul general al Romaniei si fostul procuror general al PNA erau acuzati ca au "zadarnicit" urmarirea lui Remus Span, fost sef al UM 0926 din cadrul IPJ Satu Mare, fost sef al Politiei judiciare a PNA si prim-adjunct al Directiei Generale Anticoruptie. Potrivit lui Valer Marian, Amarie si Botos l-ar fi protejat si promovat pe Span, desi acesta era cercetat de Parchetul Tribunalului Satu Mare si era in evidenta SRI Satu Mare pentru acte de coruptie, cum ar fi perceperea si incasarea de taxe de protectie de la traficantii de masini si persoane.

In denuntul depus la CSM se arata ca, potrivit unor materiale publicate in presa locala din Satu Mare, dar si in cea centrala, comisarul Remus Span avea inregistrat la PNA un dosar din care rezulta ca ar fi perceput taxe de protectie de la traficanti de autoturisme si de persoane, in perioada in care a detinut functia de sef al Serviciului de Informatii Satu Mare al Ministerului de Interne. Potrivit denuntului, acuzatiile ar fi rezultat din convorbirile telefonice ale traficantilor de masini Gheorghe Danut Man din Negresti Oas si Ioan Opris din Satu Mare, care au fost inregistrate in baza unei autorizatii emise de Parchetul Tribunalului Satu Mare. In aceasta situatie, conducerea Parchetului Tribunalului Satu Mare a inregistrat dosarul si a transmis convorbirile incriminatoare procurorului general de atunci, Joita Tanase, care a dispus inregistrarea unui dosar de cercetare penala pentru acte de coruptie.

Procurorul Ilie Botos spunea ca este vorba de o incercare de compromitere a comisarului

In denuntul fostului prefect se mai arata ca dosarul respectiv ar fi fost preluat de noul procuror general, Ilie Botos, care l-ar fi transmis PNA, unde a fost inregistrat, la Serviciul Inspectii si "a stat in nelucrare, cu intentia evidenta de tergiversare, pana la aparitia dezvaluirilor din presa". Conform plangerii, dupa aparitia unor noi materiale in presa, procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, i-ar fi luat apararea comisarului Remus Span, care era atunci seful Departamentului Politiei Judiciare din PNA, sustinand ca este vorba despre o incercare de compromitere pusa la cale de "capii locali ai serviciilor de informatii concurente".

Dupa numai patru zile, respectiv in 5 aprilie, PNA a comunicat ca Remus Span a fost gasit nevinovat de procurorii care au verificat acuzatiile de coruptie formulate impotriva sa (este vorba de procurorii Radescu Elena si Burlacu Ioan), dispunandu-se neinceperea urmaririi penale. In denuntul lui Valer Marian se mai arata ca ulterior, "pentru salvarea aparentelor, Man Gheorghe Danut si Opris Ioan, din ale caror convorbiri telefonice rezulta ca au platit taxe de protectie comisarului Span, au fost ridicati cu mascati de la domiciliile lor, in data de 20 mai 2004". In aceeasi zi, au fost retinuti de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar in data de 21 mai 2004 Tribunalul Bucuresti a dispus arestarea lor preventiva pentru falsificarea documentelor vamale.

Impotriva celor doi a fost inceputa urmarirea penala si pentru infractiunile de uz de fals, fals in inscrisuri sub semnatura privata, fals in declaratii, fals privind identitatea si asociere pentru savarsirea de infractiuni. "Prin rechizitoriul emis in data de 12 noiembrie 2004, in dosarul nr.319/P/2004, procurorii Sectiei de Combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au decis trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a inculpatilor Man Gheorghe Danut si Opris Ioan, doar pentru savarsirea infractiunilor de fals in declaratii, uz de fals, fals in inscrisuri sub semnatura privata.

"In mod curios, daca nu dubios, fata de inculpatii Man si Opris s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala pentru savarsirea infractiunilor sanctionate cu pedepsele cele mai mari: fals privind identitatea (inchisoare de la 3 luni la 3 ani), infractiunea vamala prevazute de art. 179 din Legea nr.141/1997 (inchisoare de la 5 la 15 ani) si asociere pentru savarsirea de infractiuni (inchisoare de la 3 la 15 ani)", precizeaza fostul prefect. Potrivit acestuia, scoaterea celor doi de sub urmarire penala nu este motivata sub nici un fel in rechizitoriu.

"In aceste conditii, anul acesta, la data de 4 februarie, cei doi au fost pusi in libertate de Judecatoria sectorului 3 Bucuresti, pe rolul careia a ajuns cauza, in dosarul nr.14.323/2004 (avand termen de judecata la 21 noiembrie 2005)", se precizeaza in denunt. "Toate aceste evolutii din cauza converg spre ideea ca s-a realizat un compromis si s-a incheiat un targ cu inculpatii Man si Opris pentru a nu sustine acuzatiile impotriva lui Span in schimbul unui tratament judiciar mai usor.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.