Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins vineri recursul Parchetului cu privire la contopirea pedepselor cu inchisoarea primite de Miron Cozma pentru mineriadele din septembrie 1991 si ianuarie 1999. Astfel decizia de contopire devine definitiva, si mai mult, pentru ca deja Miron Cozma a executat peste doua treimi din pedeapsa, el ar putea fi eliberat conditionat.

Avocatul lui Miron Cozma, Adrian Roset, spune ca in conditiile in care din pedeapsa maxima de 10 ani lui Miron Cozma i-au mai ramas de executat mai putin de doi ani, este firesc sa se discute despre posibilitatea eliberarii conditionate.

"In momentul in care un detinut indeplineste fractia ceruta de lege pentru a putea fi pus in libertate conditionat, se intalneste o comisie pe langa penitenciarul unde acesta este detinut, si recomanda sau nu instantei de judecata eliberarea conditionata", a declarat Adrian Roset, avocatul lui Miron Cozma.

Viorel Ene: "Cozma s-a sustras unui mandat de arestare"

Nemultumit de decizia favorabila lui Miron Cozma, data de instanta suprema , presedintele Asociatiei Victimelor Mineriadelor, Viorel Ene, a declarat la BBC ca o eventuala eliberare conditionata a fostului lider al minerilor, nu poate fi justificata.
"Cererea lui Cozma nici macar nu era admisibila, iar eventuala lui eliberare iar nu se poate lua in considerare, pentru ca el s-a sustras unui mandat de arestare", este de parere Viorel Ene.

Cele doua pedepse a caror contopire a fost stabilita definitiv de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie privesc mineriadele din 1991 si 1999. In cazul primei mineriade, cercetarile au inceput in 1997, cand Miron Cozma a fost condamnat la doi ani cu suspendare.
In ianuarie 1999, fiind in libertate, el a condus o alta mineriada, la Costesti. La scurt timp dupa aceasta, in urma unui recurs, Miron Cozma a fost condamnat definitiv la 18 ani de inchisoare pentru mineriada din 1991.

Dat in urmarire generala, Miron Cozma a fost ulterior arestat si a ramas in inchisoare pana in decembrie 2004. Atunci, a fost gratiat de fostul sef al statului, Ion Iliescu. Ulterior decretul a fost revocat, tot de presedintele Iliescu, si Miron Cozma s-a intors in inchisoare. In iunie anul acesta, justitia a hotarat ca revocarea decretului este nelegala si Miron Cozma a fost repus in libertate.

In septembrie, s-a intors la inchisoare in urma sentintei definitive date de Inalta Curte de Casatie si Justitie in dosarul mineriadei de la Costesti, din ianuarie 1999.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.