Salariatii vor putea cumpara in nume propriu actiunile Petrom care li se cuvin. Cei 3.100 de euro care le sint necesari pot fi imprumutati usor de la orice banca din Romania.

Textul proiectului de Ordonanta care va reglementa modul de cumparare a 8% dintre actiunile Petrom de catre salariati va fi rescris, a declarat, in exclusivitate pentru "Cotidianul", Ioan Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului. "Vrem ca actiunile sa ajunga la oameni. Daca angajatii Petrom, care au dreptul legal la aceste actiuni, vor sa incheie conventii cu Asociatia Salariatilor, este optiunea lor. Daca Asociatia vine cu 20.000 de oameni cu care are conventii si alti 60.000 vor sa-si ia actiunile direct, atunci asa se va face", a declarat Ioan Codrut Seres, care a adaugat: "Daca va fi nevoie, vom sta tot ministerul si vom semna contracte cu fiecare salariat in parte".

Luca: "Va garantez eu ca iese circ"

"O fi vrut sa scoata un banut inainte de Craciun, sa-si trimita oamenii lor pe teren printre oamenii mei, sa-i pacaleasca", a declarat pentru "Cotidianul" Liviu Luca, intrebat cum comenteaza decizia ministrului Seres.

"Sint chiar curios cum justifica ei descoperirea asta a lor, ca Credit Suisse e o sursa de hotie. O sa incerce sa-si trimita samsarii printre oamenii mei sa-i pacaleasca si sa le cumpere hirtiile, si atunci, va garantez eu ca iese circ in Romania", a precizat Luca.

Contactat de "Cotidianul", Sorin Ovidiu Vintu nu a vrut sa faca nici un comentariu in privinta deciziei ministrului Economiei. "Eu nu am nici o calitate pentru a oferi o parere pe aceasta tema. Eu doar l-am consiliat pe domnul Luca pentru alegerea partenerului financiar, si am considerat ca Credit Suisse First Boston ar fi alegerea potrivita, tinind cont de dimensiunea si de reputatia bancii, doar acesta a fost rolul meu, eu am alta meserie. In rest, nu sint nici proprietarul PAS-ului, sint acolo citeva zeci de mii de oameni, nici nu am vreo alta calitate pentru a face declaratii", a precizat Vintu.

Seres danseaza in echilibru fragil

Situatia in care se gaseste, in prezent, ministrul Economiei si Comertului este una foarte sensibila. Razboiul dintre Dan Voiculescu, seful Partidului Conservator, din care face parte si Seres, si tandemul Liviu Luca - Sorin Ovidiu Vintu (in calitate de consultant al Asociatiei) pe tema pachetului de 8% din actiunile Petrom este deja de notorietate. Pe de o parte, Dan Voiculescu a fost acuzat ca ar vrea sa puna mina pe actiuni si ca cel mai usor i-ar fi daca titlurile s-ar da direct oamenilor din Petrom, fara ca Asociatia sa fie implicata. Pe de alta parte, exista suspiciuni in privinta lui Liviu Luca, acuzat, de asemenea, ca ar vrea sa puna mina pe aceste actiuni sau pe banii care vor rezulta din vinzarea lor.

Credit cu buletinul

Daca Seres se tine de cuvint, angajatii Petrom isi pot cumpara actiunile in nume propriu, fara sa apeleze la Asociatie. Investitia totala de 235 de milioane de euro, necesara pentru actiuni, impartita la cei 75.000 de salariati ar insemna 3.133 de euro de persoana. Suma poate fi obtinuta de la orice banca in citeva minute, doar cu buletinul si cu o copie dupa cartea de munca. Singura conditie este ca rata lunara a imprumutului, cu tot cu dobinzi si comisioanele aferente, sa nu depaseasca 30% din venitul net lunar al solicitantului. La Raiffeisen, rata de platit la un astfel de credit, pe cinci ani, ar fi de 68 de euro lunar, adica sub 2,5 milioane de lei vechi pe luna, la un curs de 36.000 de lei pentru un euro.

Oricine are un salariu lunar de 7,5 milioane de lei vechi poate primi un astfel de credit. Banca Transilvania are, in oferta sa, creditul personal cu gaj pe actiuni, ne-a declarat Emilia Lacatus, director al Directiei Credite Retail. Singura problema invocata de directorul BT este conditia unui portofoliu de actiuni deja existent, or, angajatii Petrom ar intra in posesia actiunilor abia la trei zile dupa efectuarea platii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.