Romania devine o tara cu risc ridicat privind fraudele cu ajutorul cartilor de credit.Cu ajutorul unei telecamere si a unui cititor pirat de carduri conturile sunt devalizate. Avertizate oficial, bancile comerciale au intrat in alerta impunand noi masuri de securitate

Romania devine o tara de risc privind fraudele cu ajutorul cartilor de credit. Deja sunt lansate avertismente privind iminenta migratie a acestui fenomen dinspre statele Uniunii Europene in regiunea central si est-europeana. Aceasta datorita implementarii de catre bancile din UE a cardurilor inteligente cu cip integrat care limiteaza drastic astfel de fraude. "Incepand cu 1 ianuarie 2006, bancile din regiunea CEMEA (Europa Centrala, Orientul Mijlociu si Africa) care au migrat catre tehnologia cu cip vor avea un avantaj competitiv fata de bancile care inca nu au migrat, pentru ca vor beneficia de regula VISA a transferului de raspundere care le va proteja impotriva pierderilor cauzate de frauda.

Incepand cu aceasta data, daca se deruleaza o tranzactie frauduloasa si numai una dintre partile implicate dispune de tehnologie, atunci doar aceasta parte va fi protejata impotriva pierderilor prin frauda" - se arata intr-un comunicat VISA. Deja exista informatii privind aparitia in Romania a unor retele de infractori care au instalat echipamente speciale pe bancomatele bancilor pentru a fura atat datele de pe card, cat si codul PIN.

Cum puteti ramane fara bani

Experimentata si folosita cu succes in statele Uniunii Europene de infractori, printre care si foarte multi romani, metoda de fraudare este relativ simpla si necesita o "investitie" financiara minima (sub 600 de euro) in aparatura, echipamente care pot fi gasite pe Internet. Pe fatada bancomatului se instaleaza un "schimmer" (copiator de date) asemanator cu configuratia aparatului original prin intermediul caruia se copiaza datele de pe banda magnetica a cardului, informatii ce sunt trimise spre un laptop aflat intr-o masina in apropierea bancomatului. In acelasi timp, o camera video fara fir este mascata pentru a arata exact ca o cutie obisnuita cu pliante si este montata intr-o pozitie ce permite vizualizarea PIN-ului.

Cand un posesor de card foloseste un bancomat pirat, in timpul procedurii de a scoate bani, hotii copiaza datele din card si folosesc codul PIN pentru a retrage sume de bani din conturile clientilor, intr-o perioada foarte scurta de timp. De la inceputul anului si pana in prezent au fost depuse un numar de 298 de plangeri, venite din partea cetatenilor straini inselati, si au fost arestate in aceste dosare 32 de persoane.

Bancile comerciale, in alerta

De la primirea avertismentului privind riscul ridicat de posibilitate a fraudarii prin metoda descrisa mai sus, reprezentantii bancilor comerciale au intrat in alerta. Au fost constituite noi proceduri care sa limiteze la maximum posibilele devalizari. Astfel, persoanele care au in gestiune bancomate sunt obligate sa verifice de fiecare data cand au loc interventii la aparate daca fata aparatului este cea obisnuita sau au fost atasate echipamente straine. In cazul descoperirii acestor echipamente ele vor fi demontate pe loc. Totodata, angajatii bancii care au raspundere in acest domeniu trebuie sa observe daca in locul destinat ATM-ului sau in zona din imediata vecinatate au aparut diferite cutii, suporti, etajere sau alte echipamente pentru depozitarea pliantelor, fluturasilor, formularelor promotionale, deoarece acestea pot ascunde camere de luat vederi folosite la inregistrarea PIN-ului in momentul in care un detinator tasteaza codul pentru a retrage numerar.

In cazul in care aparatele sunt instalate in alte locuri decat sediile de banca, functionarul bancar trebuie sa contacteze proprietarul spatiului pentru a verifica daca eventuala aparitie a acestor accesorii s-a facut la initiativa acestuia, pentru a promova cardurile bancare solicitand, insa, permisiunea pentru verificarea lor periodica. Totodata, angajatii responsabili trebuie sa sesizeze orice manifestare anormala a unui detinator de card in fata ATM-ului in momentul in care retrage bani si in orice caz, inregistrata pe camerele video care supravegheaza aria respectiva.

Alte sisteme de fraudare

Pe site-ul http://moldova.cc/fraude se regasesc descrise mai multe metode de fraudare a bancomatelor. Infractorii conecteaza la bancomat un dispozitiv compus dintr-o "capcana" si un cititor electronic, introdus in fanta in care se introduce cartela, care preia informatiile continute pe banda magnetica. Cand detinatorul introduce cartela si introduce codul PIN, tranzactia nu se efectueaza si nici cartela nu iese din fanta. In cele din urma, dupa mai multe incercari nereusite, detinatorul suparat pleaca, fiind convins ca plasticul de card a fost "inghitit"de bancomat.

Uneori, escrocul se apropie de client si spune ca si cu el s-a intamplat la fel, propunandu-i sa culeaga din nou codul PIN si cartela va fi extrasa. Cartela nu va fi extrasa, in schimb escrocul va memoriza codul PIN. Escrocii, imediat dupa plecarea detinatorului, extrag cartela cu un instrument special si retrag integral sumele aflate in conturile respective.
- In majoritatea cazurilor se foloseste cardul legal, codul PIN al acestuia, care au fost obtinute de escroci prin furt de la detinatorul cardului, sau prin inselaciune de la institutia financiara. Uneori, escrocii contacteaza telefonic titularul cardului furat/pierdut, prezentandu-se ca functionar al institutiei financiare si sub pretextul verificarii inregistrarii cardului, sau alt temei, cer codul PIN, dupa care contul devine accesibil pentru retragerea numerarului prin bancomat.

O alta metoda folosita este aceea a aplicarii unei benzi adezive pe placuta prin care se elibereaza numerarul. Se efectueaza tranzactia, dar banii nu pot fi retrasi. Dupa plecarea clientului, escrocul scoate banda adeziva sau, prin forta, dezlipeste placuta si ia banii. Aceasta metoda se utilizeaza pe timp de noapte sau in zilele de odihna.

Pe claviatura bancomatului se depune o "masca" subtire speciala cu microprocesor, care memorizeaza cifrele tastate. In dispozitivul care citeste informatiile continute pe banda magnetica se instaleaza un reader electronic. La dispozitia escrocilor se afla toata informatia necesara.

Uneori, sunt instalate automate bancare publice false, care la exterior sunt ca multe altele, insa nefunctionale. Prin sistemele contrafacute de citire a cardurilor, numerele de cont ale victimelor sunt furate si transferate apoi pe carduri magnetice contrafacute, si retrag prin ATM-uri sumele aflate in conturile respective.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.