Aproximativ 132 de miliarde de lei vechi, adica 3,6 milioane de euro. Atit a cheltuit statul, pina in prezent, pentru gripa aviara. Iar costurile cresc pe masura ce autoritatile descopera noi focare de infectie.

Pasarile sacrificate sau care urmeaza a fi ucise in urma depistarii virusului H5 al gripei aviare costa Ministerul Agriculturii aproximativ 18,5 miliarde de lei vechi. Astfel, din datele ministerului de resort rezulta ca, pentru cele aproximativ 26,3 mii de pasari ucise in localitatile tulcene Ceamurlia de Jos, Maliuc, Caraorman si Periprava, s-au cheltuit deja peste 4,4 miliarde de lei, urmind ca pentru cele din Crisana si Agighiol sa se mai dea alte 1,5 miliarde de lei.

De asemenea, in judetul Braila, proprietarii de pasari din Scarlatesti, Bumbacari si Dudescu au primit in contul zburatoarelor ucise 4,7 miliarde de lei, in timp ce pentru pasaretul din Ciocile platile sint in derulare, urmind sa se plateasca in total aproximativ 2,2 miliarde de lei. Din totalul de 18,5 miliarde de lei, estimat de Ministerul Agriculturii, in jur de 10 miliarde provin din rezerva aflata la dispozitia guvernului, in timp ce restul banilor au fost realocati din fondurile destinate spijinirii producatorilor agricoli.

Dezinfectia ne costa 95 de miliarde de lei

Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a primit suplimentar, pina in prezent, pentru gestionarea echipamentelor de protectie, dezinfectie si pentru materialele de laborator 95 de miliarde de lei vechi, in doua transe. "Prima transa, de 50 de miliarde, am alocat-o pentru zonele afectate din Delta Dunarii, in timp ce a doua, de 45 de miliarde, vizeaza masurile de preventie. Platile alocate din cea de-a doua transa sint in curs de derulare", ne-a declarat Constantin Trifu, director in cadrul ANSVSA. De altfel, in ultima perioada masurile de preventie au crescut in zonele afectate si limitrofe.

Spre exemplu, autoritatile sanitar-veterinare din judetul Arad au reluat, in ultimele zile, activitatile de dezinfectie a TIR-urilor care intra sau ies din tara, masura fiind luata dupa aparitia a noi focare de gripa aviara in sud-estul tarii. Dezinfectia a fost reluata doar in cazul transporturilor de produse de origine animala, masurile nefiind aplicate si in cazul celorlalte autovehicule care tranziteaza vamile Nadlac, Varsand si Turnu. DSVSA Arad a instituit primele masuri speciale de dezinfectie in 27 septembrie, pentru a reduce posibilitatea raspindirii virusului aviar. In 4 noiembrie, masurile au fost sistate, Ministerul Agriculturii anuntind izolarea focarelor de gripa aviara.

Costuri suplimentare si la Institutul de Diagnostic

Alte 19 miliarde de lei vechi au fost alocati in plus si pentru Institutul de Diagnostic pentru Sanatatea Animalelor. "In octombrie, cind a fost descoperit virusul, noi eram foarte bine pregatiti cu consumabile, dar le-am terminat pina in noiembrie. Suma pe care am primit-o in plus a fost destul de mica si sintem aproape de a o cheltui in intregime", ne-a declarat Nicolae Stefan, director general la IDSA. Acesta sustine insa ca, pina la finele anului, nu va mai fi nevoie de noi suplimentari. IDSA analizeaza in jur de 100 de probe pe zi, in conditiile in care costul unui examen serologic se ridica la 100 de mii de lei. De asemenea, un test virusologic ajunge la 1,5 milioane de lei.

10 focare de gripa aviara

Pe teritoriul Romaniei s-au constituit pina acum 10 focare de infectie cu virusul H5 al gripei aviare: patru in judetul Braila, la Scarlatesti, Dudescu, Bumbacari si Ciocile, si sase in Tulcea: Periprava, Crisana, Agighiol, Caraorman, Maliuc si Ceamurlia de Jos. Dintre acestea, ultimele doua au fost deja inchise.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.