Cel mai inalt for al Justitiei va fi evaluat la inceputul anului viitor de expertii Comisiei Europene, a anuntat ieri, la Bruxelles, primul-ministru Calin Popescu Tariceanu, dupa intilnirea cu Franco Frattini, comisarul european pentru Justitie si Afaceri interne. In cazul in care nu se vor constata progrese in domeniul luptei impotriva coruptiei, clauza de salvgardare ar putea fi activata.

Comisarul Franco Frattini va vizita Romania inainte de prezentarea raportului de monitorizare din mai 2006, pentru a constata daca au fost realizate sau nu progrese in domeniul Justitiei si Afacerilor interne, in caz contrar putindu-se activa clauza de salvgardare. Inaltul oficial european este, insa, optimist, sperind ca aderarea Romaniei in 2007 va fi un obiectiv "realizabil". "Nu pot sa ascund ca la nivelul Comisiei Europene exista o asteptare foarte mare referitoare la rezultatele luptei impotriva coruptiei", a spus ieri, la Bruxelles, premierul Calin Popescu Tariceanu. La rindul sau, oficialul european a apreciat, in cadrul intilnirii avute cu Tariceanu, ca este necesar ca institutiile responsabile din Romania sa implementeze legislatia Europeana, in special in ceea ce priveste lupta anticoruptie si reforma in Justitie.

In conditiile in care presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dan Lupascu, ii expira mandatul in 12 ianuarie 2005, viitorul sef al magistratilor va avea o misiune dificila la intilnirea cu liderul european. El trebuie sa explice acestuia motivul pentru care cel mai inalt for al Justitiei a respins 90% dintre propunerile Ministerului Justitiei si, mai ales, de ce nu si-a facut curatenie in propria ograda. Numai in ultimele saptamini, ministrul Justitiei, Monica Macovei, a cerut plenului CSM sa verifice situatia judecatoarelor Maria Huza, anchetata penal de procurorii anticoruptie, a Lidiei Barbulescu, acuzata de abuz in serviciu, si a Floricai Bejinaru, deconspirata ca informator al Securitatii.

Avangarda lui Frattini

Expertii europeni sint prezenti si acum in Romania, intilnindu-se, ieri, separat, atit cu reprezentanti ai Ministerului Justitiei, cit si ai CSM, pentru a observa doar stadiul reformei din ultima jumatate a anului. Membrii CSM si-au prezentat strategia anticoruptie, masurile luate pentru raspunderea disciplinara a magistratilor si pentru ocuparea posturilor vacante in instante. Zilele urmatoare, oficialii europeni se vor duce la Curtea de Apel Bucuresti si la Tribunalul Bucuresti, unde vor vedea mai mult dosare, vor sta de vorba cu judecatorii si cu personalul auxiliar, vor intra in salile de judecata, vor studia dosare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.