Zeci de parinti si scolari din toata tara ne-au sesizat ca programul de recuperare a orelor “pierdute” in timpul grevei este din cale afara de aglomerat.

Unii spun ca sunt chemati in banca, cate 8-9 ore pe zi, inclusiv sambetele. Si totul doar pentru ca orele sa fie recuperate pana-n Sarbatori si profesorii sa-si ia banii pierduti cu greva.

Greva generala a profesorilor a durat trei saptamani, iar parintii si elevii au facut presiuni sa se recupereze orele. Ministerul Educatiei si sindicatele au semnat chiar un acord, care spune clar ca programul trebuie realizat numai cu acordul parintilor. Mai mult, noul Regulament scolar are prevederi clare pentru apararea dreptului copilului, care poate spune singur ce vrea sau ce nu. Cu toate acestea, mii de copii din toata tara au fost adusi la ore de Ziua Nationala, libera prin lege, sambetele si pana la 9-10 ore pe zi, sub pretextul recuperarii materiei.

"Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti a luat la cunostinta ca in majoritatea scolilor au fost consultati parintii la intocmirea programului de recuperare a orelor. In licee, au fost consultati si elevii. Daca exista cazuri exceptionale, ar trebui sesizate de urgenta, pentru ca drepturile copilului nu pot fi incalcate sub nici o forma, sub nici un pretext", ne-a declarat presedintele federatiei, Mihaela Guna.

Scolarii de "primara", cel mult 4 ore pe zi in banca

Pe de alta parte, Ministerul Educatiei afirma ca de la reluarea activitatii in scoli a precizat clar ca elevii nu trebuie sa fie suprasolicitati si in nici un caz nu pot recupera materia in timpul vacantelor. "Ministerul Educatiei face precizarea ca in mod obligatoriu parintii trebuie consultati. In cazul ca au aparut abuzuri, recomandam parintilor sa protesteze ferm la conducerea scolii, la inspectoratul scolar si chiar la Ministerul Educatiei", ne-a declarat Mircea Muresan, purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei.

Cele mai multe scoli au luat insa masuri decente: pentru scolarii de "primara" nu se depasesc 4 ore de studiu pe zi. La gimnaziu - doar 6 ore de predare si, din doua in doua saptamani si sambata, in nici un caz duminica. La liceu nu pot fi programate - potrivit legii - mai mult de 7 ore de studiu.

Cele mai multe scoli din Capitala, de exemplu, au decis scurtarea la 45 de minute a "orei" de curs si 5 minute pauza, modalitate prin care se "castiga" in acelasi interval de timp mai multe materii predate. In felul acesta, se estimeaza ca la sfarsitul lunii martie, elevii sa ajunga "la zi". In schimb, profesorii de la Liceul "Mihai Eminescu" din Iasi au inventat ora de 70 de minute, pentru a recupera materiile pierdute in perioada celor trei saptamani de greva. In timp ce la celelalte institutii de invatamant din judet orele pierdute se recupereaza sambata, la Liceul Eminescu, pana la vacanta de iarna, cate doua ore din fiecare materie vor fi recuperate pe parcursul a cate 70 de minute. In schimb, elevii nu mai au de facut teme pentru acasa, iar la pranz au o pauza de 30 de minute.

Cum sesizati Ministerul Educatiei

Mihail Hardau, noul ministru al educatiei, poate fi sesizat la urmatoarea adresa: str. Gral Berthelot 28-30, sector 1, Bucuresti, prin fax la 313.28.26 sau la numarul de telefon 312.71.65.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.