Modalitatea prin care firmele de constructii au fost selectate de Agentia Nationala de Locuinte (ANL) pentru reconstructia caselor din zonele calamitate a fost multa vreme un subiect controversat. Dincolo insa de acest aspect si indiferent de cine se ocupa de lucrari, sinistratii asteapta cu infrigurare clipa in care vor avea posibilitatea sa doarma sub un acoperis. Cel mai mare haos in ceea ce priveste durata si calitatea constructiilor ramane in judetele Timis si Vrancea.

Cele doua zone au fost si continua sa fie un camp pe care ANL, in loc sa se (z)bata pentru soarta celor ramasi sub cerul liber, a jonglat, dupa bunul plac, cu banii si contractele de reconstructie. Daca in urma cu doar o saptamana, ministrul delegat pentru lucrari publice, Laszlo Borbely, promitea ca "la doar 46 de case lucrarile vor fi intarziate", datele problemei s-au modificat spectaculos. Mai exact, cele 46 de locuinte au devenit... de aproape patru ori mai multe, respectiv 182!

De suparare ca i-au fost date planurile peste cap, in urma cu doua zile, adica urmatoarea zi dupa ce casele ar fi trebuit predate sinistratilor, Laszlo Borbely l-a concediat pe directorul ANL Timis, Ionel Laichici. "Acum trei saptamani am facut o evaluare si s-a discutat cu toti constructorii, stabilindu-se o prognoza cu privire la datele de finalizare a locuintelor. S-a stabilit ca data sa fie 30 noiembrie, cu exceptia a 46 de case, pentru care termenul urma sa fie 15 decembrie. In urma cu o saptamana s-a reconfirmat aceasta decizie, pentru ca pe 29 noiembrie sa aflam ca de fapt suntem in urma cu 182 de case!", explica Gheorghe Popescu, directorul general ANL.

Acesta a adaugat ca "majoritatea firmelor sunt cu restante, pentru ca nu s-au putut respecta graficele". Dupa ce inca de la incheierea contractelor, reprezentantii ANL, in frunte cu Laszlo Borbely, au laudat constant "prestatia" firmei American Romanian Company Targu Carbunesti, reprezentantii guvernului in teritoriu simt ca le-a ajuns cutitul la os. Subprefectul de Timis, Zoltan Marossy, spune ca "ARC a ajuns la limita.

Contractul a fost incalcat cu mult... De fapt e logic ca tocmai de aceea si-au luat oamenii din Vrancea si i-au adus la Otelec". Desi termenele de finalizare sunt total bulibasite, de cealalta parte, directorul Gheorghe Popescu ramane la parerea ca "ARC este cea mai serioasa firma! Prima casa a fost predata de catre ei in numai 18 zile! Sunt un model, un exemplu!"

In Ionel, mai sunt de terminat doar patru case, insa restul, si cele mai multe, sunt la Otelec si Foeni. Cele mai mari intarzieri sunt la Foeni, unde pentru cele peste 100 de case nefinalizate lucreaza cinci firme: American Romanian Company, Xenia Ploiesti, Dorela Dumitrescu Caracal, Ciprom - filiala Bucuresti si Paluni. "Cel mai bine a lucrat firma Paluni, drept pentru care a preluat de la celelalte firme care erau restante, respectiv Dorela Dumitrescu si Ciprom", declara subprefectul de Timis, Zoltan Marossy.

Si in Vrancea situatia este la fel de incurcata. Cele 146 de case de la Botarlau, la care lucreaza tot ARC (sic!), ar fi trebuit sa fie date in folosinta de mult timp. Numai ca doar 30 de case sunt finisate, dar nici acestea nu pot fi predate sinistratilor, pe motiv ca locuintele trebuie luate in primire toate odata.

Dupa ce s-a ocupat de reconstructia a 150 de case in judetul Timis, societatea American Romanian Company Targu Carbunesti a avut un contract in judetul Vrancea, cu un sponsor, prin care se angaja sa finalizeze un numar de 200 de locuinte. Numai ca, ulterior, intre cele doua parti au intervenit neintelegeri, in urma carora ARC SA s-a retras din afacere, pentru a pune mana pe un contract mult mai avantajos... cu guvernul! Ministerul Transporturilor, prin secretarul de stat Ioan Andreica, si-a asumat ieri o parte din vina pentru ca nu a monitorizat eficient reconstructia caselor.

"Am avut patru societati care au iesit din grafice. Am reziliat contractele, iar lucrarile au fost acordate altor firme. Pe parcurs am constatat ca inca trei au intarziat. Una dintre firme va fi scoasa afara cu orice riscuri, daca nu face dovada ca are oameni suficienti", a declarat Andreica.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.