Cu 78 de milioane de euro de la BERD, obtinuti in 2003, Primaria Bucuresti trebuie sa refaca Centrul istoric, sa implementeze programul de management al traficului si sa modernizeze punctele termice. De trei ani, nu a reusit sa faca decit consultanta pentru cele trei proiecte si mai are la dispozitie un an si cinci luni pina cind expira termenul de finalizare. A scos un milion de euro din banca, dar a cheltuit numai 450.000, iar pentru banii scosi, dar nefolositi, plateste acum 60.000 de euro dobinda anuala.
Primaria a obtinut, in 2004, de la Banca Europeana de Investitii (BEI), un alt imprumut in valoare de 149,6 milioane de euro, pentru reabilitarea a 106 scoli. Data-limita de finalizare este 2008. Insa, in doi ani nu s-a facut decit partea de consultanta, dar s-au scos 5 milioane de euro din banca si s-au cheltuit numai 300.000 de euro. Pentru banii scosi si nefolositi, primaria plateste 75.000 de euro dobinda pe an.
Obtinuti usor, cheltuiti greu
Videanu recunoaste faptul ca municipalitatea are de pierdut din intirzierea proiectelor, dar da vina pe subalternii fostului primar Traian Basescu. "Sintem putin intirziati la proiectul cu scolile, din cauza celor care s-au ocupat de el pina acum si care au fost schimbati", recunoaste primarul Adriean Videanu. Obtinerea de credite e floare la ureche pentru Primaria Capitalei, care e considerata o institutie cu bonitate de catre bancile internationale.
Inca din 2001, primarul Basescu a deschis seria creditelor cu celebrul imprumut de la BEI, de 110 milioane de euro, pe care consilierii PSD si guvernul Nastase l-au zadarnicit timp de trei ani, apoi l-au anulat. Parte din el s-a pus, totusi, in aplicare prin programul de reparatii de strazi si de montare a contoarelor la scarile de bloc. Insa, desi ar fi trebuit sa inceapa din 2001 si sa se finalizeze pina in 2004, contorizarea nu e gata nici acum. La fel si celelalte proiecte pentru care s-au gasit bani, dar nu si mijloace de cheltuire. Acum, primaria nu mai are nici opozitia guvernului, nici a consilierilor PSD ca sa cheltuiasca banii, dar, cu toate astea, tot nu reuseste.
Cine e vinovat
• Primaria are numai doi oameni care se ocupa de implementarea creditelor. Dar fiecare are si alte atributii in primarie, in afara celor de coordonare a programelor.
• Legile achizitiilor in Romania, care lungesc licitatiile ani de zile.
• Fostii consilieri municipali din partea PSD care timp de trei ani au blocat proiectele.
Despre autor:

Sursa: Cotidianul
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Ziua Pădurilor: cum poți produce sustenabil hârtie, fără să distrugi pădurile
Sursa: green.start-up.ro
-
#NOHACK Expert Talks - datele noastre ajung online și antrenează AI-ul
Sursa: start-up.ro
-
Atu Tech, investiții de 1,2 milioane de euro în noua gamă de produse de...
Sursa: retail.ro
-
Roxana Petria, ING Bank: Clienții au nevoie de predictibilitate și simplitate
Sursa: futurebanking.ro
-
Vești noi de la Celine Dion, înainte de împlinirea vârstei de 55 de ani! Ce...
Sursa: kudika.ro
-
Don Miguel Ruiz: Rugăciune pentru Libertate (libertatea de a fi cei care...
Sursa: garbo.ro
-
Rusia o ține pe calea războiului: Obiectivele operațiunii din Ucraina nu pot...
Sursa: wall-street.ro