Seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Johnatan Scheele, sustine ca o noua viziune a ministerului sanatatii in legatura cu modul in care se doreste reglementarea functionarii farmaciilor ar fi binevenita.

Johnatan Scheele se declara nedumerit de proiectul de lege a farmaciei - propus de ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu - care prevede ca patronii trebuie sa fie si farmacisti. Domnul Scheele crede ca proiectul de lege s-ar indeparta de modelul european de functionare a acestor unitati.

Lege 'restrictiva'

In replica, ministrul sanatatii raspunde ca pana la consultarea institutiilor abilitate din Uniunea Europeana, proiectul de lege a farmaciei ramane neschimbat. Seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Johnatan Scheele, sustine ca legislatia in materie de functionare a farmaciilor in Romania ar trebui elaborata dupa studierea cu atentie a normelor europene. Pana acum - asa cum lasa sa se inteleaga oficialul european - prin legea farmaciei propusa de ministerul sanatatii mai mult se impun restrictii decat se liberalizeaza un sector de maxima importanta publica.

"In statele Uniunii Europene, exista intr-adevar modalitati diferite de reglementare a vanzarii de produse farmaceutice.""Exista", spune domnul Scheele, "o singura regula comuna: aceea ca vanzarea medicamentelor sa fie facuta de un farmacist autorizat". Domnul Scheele explica insa ca tendinta generala se indreapta catre un model in care proprietarii nu trebuie sa fie obligati ca ei insisi sa fie farmacisti, asa cum doreste ministerul sanatatii din Romania sa impuna prin proiectul actual de lege.
"Exista vreo ratiune justificata pentru a lua o astfel de masura, cum ar fi ratiunea interesului public?", se intreaba seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti.

Scrisoare catre Bruxelles

In replica, ministrul Nicolaescu, a declarat ca "in acest moment este un punct de vedere".
Domnul Nicolaescu a mai precizat ca Bucurestiul a trimis o scrisoare la Bruxelles, secretarului pentru sanatate al Comisiei Europene, Georgios Kiprianou, dar nu se stie cand ar putea sosi raspunsul, sau ce consecinte ar putea avea acesta.
El a declarat insa, repetat ca aceasta ar fi cel mai probabil forma finala a legii sustinand ca "ministerul vrea sa asigure un cadru democratic in care fiecare se poate manifesta liber cu propria sa initiativa".
Printre multe altele, articolul din legea farmaciei referitor la obligatia celor care isi deschid farmacii sa fie si farmacisti cu drept de libera practica a suscitat numeroase controverse in mediul de resort.
Reprezentantii farmacistilor sustin ca prin impunerea unei astfel de reguli, nu se mai poate vorbi de o manifestare libera si ca a interzice oamenilor de afaceri sa investeasca intr-o farmacie reprezinta o ingradire a liberalizarii serviciilor catre care se tinde in Uniunea Europeana.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.