In urma cu doi ani, Nicolae Plaiasu, ex-secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, dezvaluia opiniei publice un caz tipic de "manevra frauduloasa" derulata in 2002, prin intermediul careia o serie de companii autohtone au reusit - intr-o perioada relativa scurta - sa prejudicieze bugetul de stat cu cateva zeci de miliarde de lei prin intermediul unor tranzactii comerciale ipotetice.

Botezata de Fisc "Afacerea Vaporul" (din cauza ca obiectul tranzactiilor frauduloase a fost "Impingatorul Miraslau"), speta a fost cercetata penal de anumite institutii specializate. Insa, la un moment dat, din cauza ca printre protagonistii afacerii s-au numarat nume grele apropiate fostei guvernari, gen megamiliardarul Maricel Pacuraru (n.r. - personaj care mai fusese denuntat public de Plaiasu ca fiind autorul unei afaceri cu produse petroliere de peste 216 mld. lei vechi si care mirosea a evaziune fiscala) si ex-pesedistul Ilie Platica Vidovici (ex-senator si sef PSD Galati) - ambii asociati la SC Mims SA Galati, una dintre protagonistele "Afacerii Vaporul" -, afacerea a fost ingropata. Astfel, desi Fiscul dovedise ca "Afacerea Vaporul" a avut ca scop precis evitarea virarii sumelor colectate din TVA si, ulterior, solicitarea rambursarii taxei de catre entitatile participante la "inginerie", mecanismul care a prejudiciat bugetul de stat nu a fost niciodata devoalat complet. Rezultatul: cu exceptia lui Pacurariu si Vidovici, restul "actorilor" care au participat din umbra la derularea "Afacerii Vaporul" au ramas necunoscuti opiniei publice.

Recent, "Curentul" a intrat in posesia unor documente ce demonstreaza ca pe lista entitatilor care au participat la respectiva "manevra frauduloasa", alaturi de firmele aflate sub obladuirea tandemului Pacuraru & Vidovici, s-a numarat si SC Direct Shop SRL - companie aflata acum in procedura de faliment, in care actualul sef al Postei Romane, Mihai Toader, detine 80% din partile sociale. Constient ca implicarea sa in "Afacerea Vaporul" i-ar putea crea cel putin prejudicii de imagine, Toader a incalcat cu buna-stiinta legea penala, el "uitand" sa mentioneze in declaratia de avere faptul ca a fost implicat (in calitate de asociat si manager) la Direct Shop SRL - companie care datora la finele anului 2004 catre bugetul consolidat al statului peste 44,6 mld. lei vechi (echivalent a circa 1,1 mil. euro, la un curs mediu anual pentru 2004 de 40.532,11 lei vechi/euro).

Pornind de la raportul intocmit de Fisc in 2003, "Curentul" va va prezenta azi, in detaliu, culisele "Afacerii Vaporul", in urma careia pretul "Impingatorului Miraslau" a crescut brusc, ca urmare a unor vanzari si revanzari ipotetice, de la 98.000 USD la 3.000.000 USD, astfel incat companiile implicate in tranzactie sa poata beneficia de rambursarea TVA fara a trezi suspiciuni din partea Fiscului.

In 2002, Finantele galatene au descoperit o afacere in care au fost angrenate mai multe companii, in urma careia statul a fost pagubit cu zeci de miliarde ca urmare a tranzactionarii intre diverse firme, de opt ori in perioada februarie 2001 - februarie 2002, a "Impingatorului Miraslau". Pornind de la faptul ca nava a fost initial achizitionata cu 98.000 USD si intr-un final a fost vanduta cu 3.000.000 USD, controlorii fiscali au demonstrat ca entitatile angrenate in respectiva tranzactie au utilizat o tehnica ingenioasa: "achitarea" la preturi din ce in ce mai mari a navei prin compensari banuite ipotetice, in scopul posibilitatii de a beneficia de returnarea de TVA la o valoare umflata.

Initial, prejudiciul cauzat statului din "Afacerea Vaporul" a fost estimat la 18 mld. lei vechi, dar nici pana azi Fiscul n-a lamurit suma cu care a fost prejudiciat statul in acest lant de tranzactii. Motivul: dosarul a fost ingropat ca urmare a faptului ca in afacere a fost implicata SC Mims SA - companie controlata de ex-senatorul PSD Ilie Platica Vidovici si controversatul afacerist Maricel Pacuraru.

"Miraslau" miroase rau

Conform Fiscului, in 2001, "Miraslau" apartinea Giurgiunav SA si era estimata la 479.160 USD. In 2002, din cauza unor debite ale Giurgiunav SA, Tribunalul Constanta a vandut nava la licitatie, ea fiind adjudecata de Nova Constructii Civile si Industriale Buc. cu... 98.000 USD. Ulterior achizitiei, Nova CCIB vinde nava catre persoana fizica Maricel Pacuraru, la un pret... necunoscut Fiscului. Cum a fost posibil asa ceva? Simplu: in iunie 2001, asociatul unic al Nova CCIB, Ion Pacuraru (ruda a lui Maricel Pacurar?), a cedat partile sociale la M&C Trading Int. LLC Dellaware, off-shore despre care se banuieste ca i-ar apartine lui Maricel Pacuraru. Ca sa se piarda urma, la cateva zile dupa ce achizitionat nava, afaceristul Pacuraru revinde nava catre Mims SA Galati (la care era actionar alaturi de senatorul PSD Ilie Platica Vidovici), in conditii contractuale ce au ridicat mari semne de intrebare: pret - 2.950.000 USD (30 de ori mai mare decat cel cu care Nova CCIB luase nava; valoarea tranzactiei a fost de 94.942.800.000 lei vechi, din care insemna TVA, colectata si rambursata, circa 19 mld. lei vechi!!!), plata urmand a se face in 24 de luni.

Mims SA - Direct Shop, aroma de tranzactii fictive

Ulterior, sub aparenta legalitatii, afacerea a continuat o data cu intrarea in scena a Direct Shop SRL (detinuta de actualul sef al Postei, Mihai Toader), care cumpara nava de la Mims SA in contul unei compensari, la doar doua saptamani dupa ce firma galateana a lui Pacuraru cumparase nava de la Pacuraru (sic!!!). Pretul tranzactiei: 3.000.000 USD (96,267 mld. lei), din care Mims SA a calculat TVA... 256.166.487 lei fata de 15,37 mld. cat trebuia. Mai mult, observand modul de stingere a datoriilor Direct Shop SRL catre Mims SA, Fiscul a constatat ca din 96,267 mld. lei fusesera compensate doar... 47.395.531.597 lei. Si asta in conditiile in care Direct Shop SRL emisese catre Mims SA o factura cu precizarea "servicii de publicitate pe doua posturi nationale de televiziune" fara ca in spate sa fi existat documente care sa prevada perioade de difuzare sau tarife care sa conduca la valoarea contractului de 1,5 mil. USD.

Concluzia Fiscului: serviciile Direct Shop SRL catre Mims SA n-au fost prestate efectiv niciodata (sic!). Ca orice firma care se respecta, in martie 2002, Direct Shop a revandut "Miraslau" catre alta firma cu... 114.252.884.500 lei (din care TVA 18,24 mld. lei), printr-o tranzactie-exemplu de fraudare a statului prin returnarea TVA in cadrul unor tranzactii fictive: cumparatorul navei (ulterior a revandut nava, la o valoare necunoscuta, catre o alta companie!!!) n-a evidentiat in factura emisa la Direct Shop TVA de 21 mld. lei. Intr-un final, intr-o singura zi, nava a ajuns la Visonik COM SRL Vanatori (companie din satul natal al lui Maricel Pacuraru), contra sumei de 118,7 mld. lei vechi (din care TVA 18,9 mld. lei), iar firma respectiva a facturat-o mai departe catre Grand House Com SRL Bucuresti (firma cu asociati cetateni arabi) la... 118.702.500.000 lei.

Concluziile Fiscului

"Modul de decontare intre Mims SA si Pacuraru Maricel e compensarea, in lant intrand si alte firme (...) Procesele-verbale de compensare n-au fost intocmite pe PV obligatorii, nu cuprind date referitoare la obligatiile reciproce care se sting, respectiv facturile, datele emiterii lor, valoarea acestora, fiind trecuta doar suma globala", sustine Fiscul, care preciza ca dupa aceeasi reteta s-a facut si compensarea dintre Mims SA si Direct Shop SRL. Concluzia: majorarea pretului de la 98.000 USD la 3.000.000 USD (valoare egala cu cea a unui impingator nou; in conditiile in care nava avea uzura de 15 ani) evidentiaza ca pretul navei a fost umflat in scopul incasarii necuvenite de TVA de 18 mld. lei. Fara comentarii.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.