Teoria lui Basescu ca Romania nu mai merita stampila de “tara corupta” nu e de ajuns pentru a convinge Uniunea Europeana. Bruxelles-ul cere si capetele marilor corupti.

Presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, crestin-democratul olandez Rene van der Linden, a declarat ieri la Bucuresti ca "trebuie sa nu faceti compromisuri in privinta coruptiei daca vreti sa dovediti ca in Romania este o democratie adevarata. Doar atunci veti putea linisti temerile din Europa".

"Unde sint dosarele?"

Temerile de care vorbeste Van der Linden au fost dezbatute si in Parlamentul European, imediat dupa ce presedintele Basescu spunea ca nu mai accepta eticheta "Romania - tara corupta". Krisztina Nagy, purtatoarea de cuvint a comisarului Olli Rehn, ne-a rezumat ieri punctul de vedere al Comisiei Europene. "Numarul de investigatii, acuzari si condamnari, mai ales in ceea ce priveste coruptia la nivel inalt, ramine ingrijorator de redus", a spus Nagy. Krisztina Nagy a remarcat ca "europarlamentarii reprezinta opinia publica din statele membre".

Si, din dezbaterile de pina acum, Olanda pare cea mai reticenta fata de Romania. Europarlamentarul social-democrat Jan Wiersma, citat de BBC, se arata "nerabdator sa vada cazuri de coruptie la nivel inalt aduse in fata tribunalelor". Adevarata problema pentru Romania, a spus Wiersma, este ca parlamentele nationale sa nu ratifice Tratatul de aderare. Olandez e si europarlamentarul ecologist Joost Lagendijk care ne-a declarat ieri ca "la aproape un an de cind s-a instalat noul guvern, care a facut din lupta anticoruptie o prioritate, nu am vazut nici un caz de coruptie adus in instanta. Iar acest lucru ridica semne de intrebare - ce se intimpla cu aceste dosare? Nu exista, au fost facute disparute sau sint doar speculatii?"

Raportul BERD nu e suficient

Argumentul presedintelui roman, cu raportul BERD care indica scade-rea nivelului coruptiei, paleste in fata avalansei de avertismente. Institutiile europene, opinia publica din statele care urmeaza sa ratifice Tratatul de aderare se uita mai ales la actiunea autoritatilor romane: in ce masura rechinii care au adus Romaniei eticheta de tara corupta sint trasi la raspundere.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.