Aventura imobiliara a familiei Huza pare fara sfirsit. Nu doar judecatoarea Maria Huza si fiica sa au primit, fara sa merite, apartamente subventionate, din fondul pentru tinerii casatoriti. Si parintii judecatoarei din CSM au aplicat la Slatina schema tinerilor casatoriti. In prezent, nu mai e nimeni din familie care sa nu fi beneficiat de indulgente locative de stat.

Parintii judecatoarei Maria Huza, pensionarii Vasile si Elena Petre, originari din comuna Puchenii Mari, judetul Prahova, au obtinut in 1996 o locuinta cu chirie din fondul locativ al Primariei municipiului Slatina, judetul Olt, acolo unde fiica lor era judecator la tribunal. Cei doi au cumparat apoi, in anul 2001, apartamentul de 3 camere aflat pe strada Basarabilor, pe baza Ordonantei 19/1994, de care s-a folosit si fiica lor, in virtutea careia beneficiau de facilitati la plata doar tinerii casatoriti sub virsta de 30 de ani, handicapatii, invalizii si cei care se muta de la oras la tara.

O mie de euro pe trei camere

In dosarul intocmit pentru achizitionarea apartamentului de pe Basarabilor se regasesc si fotocopii dupa actele de identitate. Pe buletinul lui Vasile Petre figureaza adresa din Pucheni - Prahova, iar pe cel al sotiei - tot adresa din Pucheni, dar si ca si-ar fi mutat domiciliul in Slatina, pe strada Titulescu, unde, pina in 1998, locuise Maria Huza. Cei doi au omis, ca si fiica lor, sa specifice faptul ca aveau deja o casa in Puchenii de Prahova.

In momentul cumpararii apartamentului, ambii erau pensionari si nu se incadrau in lege pentru a beneficia de facilitati. Potrivit contractului, pretul locuintei cu tot cu dobinda a fost de 30,6 milioane de lei, adica in jur de 1.000 de euro la cursul de atunci. Dobinda era de 20 la suta pe an, din care sotii Petre suportau 8 procente, restul de 12 reprezentind subventia de la stat.

Rata a fost stabilita la 150.000 de lei pe luna, cota de dobinda, de 8%, fiind de 90.000 de lei. Pentru sotii Petre au garantat plata ratelor un vecin de scara si o politista de la Cercetari Penale. La capitolul "adeverinte de venit ale celor care cumpara apartamentul" sint trecute salariile garantilor, si nu veniturile din pensie ale sotilor Petre, motivul fiind acela ca pensionarii Petre nu indeplineau conditiile pentru a cumpara apartamentul.

Vindut imediat

La scurt timp dupa ce au terminat cu actele legate de achizitionarea casei, parintii Mariei Huza au achitat atit ratele, cit si dobinda, dupa care i-au vindut apartamentul unei anume Dorina Angela Theisen, o romanca stabilita in Germania. Pentru ca ea mai vine din cind in cind in Slatina, la intretinere figureaza, la ora actuala, o persoana. Vecinii de la apartamentul din Basarabilor spun insa ca persoana din Germania e singura locatara pe care au vazut-o, de cind s-a construit blocul, intrind sau iesind din apartament si ca de familia Petre nu au auzit in viata lor.

"Va spunem sigur ca n-au stat aici fizic, daca si-au cumparat intr-adevar acest apartament", ne-au declarat trei dintre locatarii acestui bloc. Un apartament in zona Basarabilor se vindea pe piata, in momentul in care familia Petre a instrainat locuinta, cam cu 25.000 de euro, mai spun fostii vecini ai familiei Petre.

Amintim ca judecatoarea Maria Huza si fiica sa, Michaela, si-au cumparat locuinte in Bucuresti cu dobinda subventionata si din fondul destinat tinerilor casatoriti, tot in urma unor declaratii care nu corespundeau realitatii. Maria Huza detinea deja o vila la Slatina in momentul cumpararii, pe care a vindut-o, ulterior, cu 150.000 de euro, iar fiica sa nu era casatorita. Dosarul "Huza" este cercetat acum de PNA.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.