Scandalul bazelor CIA a ajuns la Strasbourg

Pe ordinea de zi a sesiunii Consiliului Europei de la Strasbourg figureaza si problema existentei penitenciarelor secrete ale CIA pe teritoriul unor tari din estul Europei, in special in Polonia si Romania. Consiliul Europei a deschis aceasta ancheta in momentul in care tara noastra tocmai a preluat presedintia Consiliului de Ministri ai CE.

Romania si Polonia sunt principalele tari vizate in urma publicarii raportului organizatiei Human Rights Watch, in care se specifica faptul ca CIA se foloseste de baze militare de pe teritoriul celor doua state pentru a transporta si a interoga persoane suspecte de legaturi cu organizatii teroriste, in special cu Al-Qaeda. O serie de parlamentari europeni au reactionat extrem de dur in urma raportului Human Rights Watch, aratand ca, in caz ca acuzatiile se confirma, Romania s-ar putea afla in postura de a-i fi amanata data integrarii in UE, prin incalcarea mai multor conventii internationale ale drepturilor omului.

Ca si in cazul Poloniei, autoritatile de la Bucuresti- desi au fost ultimele care au reactionat oficial dupa dezvaluirile Human Rights- au negat in corpore existenta unor potentiale locatii secrete ale CIA pe teritoriul Romaniei. Saptamana trecuta, ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a declarat presei franceze ca tara noastra nu detine facilitati pentru functionarea unor centre ale CIA si ca Romania va coopera in cadrul unei anchete internationale pentru a se elucida aceasta problema.

Presedintele Traian Basescu a negat vehement existenta unor centre de detentie ale CIA pe teritoriul tarii noastre, aratand ca statul roman respecta legislatia internationala in privinta drepturilor omului si ca a pus la dispozitie orice baza de pe teritoriul Romaniei pentru verificarea acestor afirmatii. In ciuda acestor angajamente, scepticismul Europei persista. Pe de-o parte, nivelul unei asemenea operatiuni a CIA s-ar situa dincolo de posibilitatile de verificare a unor locatii altminteri cunoscute de toata lumea si scanate de toate serviciile secrete din lume.

Pe de alta parte, Comisia Europeana nu are atributiuni clare de investigare a unor rapoarte ca cel publicat de Human Rights Watch, ci, mai degraba, trebuie sa se (auto)multumeasca cu declaratii plenare ale Executivului european privind angajamentul unor "vigilente verificari la nivel international", dupa cum declara comisarul Franco Frattini. "Comisia va continua sa urmareasca cu mare atentie toate evolutiile referitoare la aceste acuzatii". Insuficient pentru o mare parte din europarlamentari, care au cerut ca Frattini sa se implice direct in ancheta Consiliului Europei si sa faca presiuni asupra Romaniei si Poloniei pentru verificari amanuntite.

"Nu punem la indoiala buna credinta a guvernelor roman si polonez insa stim ca serviciile de informatii au, uneori, propriile programe", a declarat un parlamentar european. Dintre fostele tari comuniste, doar Cehia a recunoscut faptul ca a respins o cerere din partea SUA privind acordarea de facilitati pentru tranportul unor detinuti aflati sub ancheta CIA. Inflexibila, administratia americana isi mentine punctul de vedere ca nu se va abate de la politica antiterorista, in conditiile in care, la ora actuala, presa internationala abunda de dezvaluiri privind rutele si escalele (inclusiv pe teritoriul Romaniei) ale avioanelor folosite de CIA pentru transportul unor prezumtivi teroristi.

Inchisori secrete in opt tari

Ziarul "Washington Post" a aratat ca Agentia Centrala de Informatii a SUA a infiintat facilitati comune in peste 20 de tari, prin intermediul carora agenti americani si straini colaboreaza in vederea capturarii de suspecti de terorism. Potrivit ziarului, care citeaza fosti si actuali responsabili ai serviciilor de specialitate din SUA si din alte tari, CIA a creat astfel de centre comune in Europa, Orientul Mijlociu si Asia.

La aceste asa-zise Centre de informatii antiteroriste secrete (CTIC) se iau zilnic decizii privind modalitatea si momentul de capturare a suspectilor, privind interogarea si tinerea acestora in detentie si in general privind distrugerea bazei de sprijin a retelei Al-Qaeda.CTIC sunt separate de inchisorile secrete ale CIA, care au fost create in opt tari, precizeaza "Washington Post", care mentioneaza ca responsabilii agentiei au refuzat sa comenteze aceste informatii.

Cotidianul mai scrie ca CTIC, organizate de fostul director al CIA George Tenet, constituie unul din elementele noi ale misiunii agentiei intervenite dupa atentatele de la 11 septembrie 2001 si ca CIA a sustinut anul acesta in fata unei comisii a Congresului /forul legislativ american/ ca lor li se datoreaza cea mai mare parte a succeselor inregistrate in actiunile lansate dupa 11 septembrie.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.