Daca studentii au renuntat, profesorii merg inainte cu protestele

Virusul grevelor se extinde: dupa Metrorex, si personalul TESA din sanatate ameninta cu incetarea lucrului. Tariceanu si Vladescu raman pe pozitii: cresterea salariilor ar aprinde inflatia. Greva din invatamant, deja cea mai lunga, ca durata, din ultimii ani, pare ca va continua si saptamana viitoare.

Doar studentii au anuntat ca isi inceteaza protestul, fapt ce nu poate aduce reluarea cursurilor atata vreme cat profesorii raman fermi pe pozitie.
Astfel, organizatiile studentesti au decis sa renunte la greva generala, in urma unor noi negocieri purtate la Guvern ieri dupa-amiaza si care au adus solutionarea multora din revendicarile lor. Ministrul de stat Gheorghe Pogea a declarat, la finalul negocierilor ca, pentru 2006, au fost asigurate fonduri pentru finalizarea constructiilor la zece camine studentesti si au fost alocate alte 140 de miliarde de lei vechi, pentru reparatii capitale ale acestora.
Pogea a mai anuntat majorarea nivelului mediu al subventiei pentru camine si cantine la 960.000 de lei vechi, precum si introducerea unor indicatori calitativi in functie de care va fi asigurata finantarea de baza a invatamantului universitar. Totodata, a fost acceptata cererea studentilor privind indexarea burselor in raport cu cresterea salariului mediu pe economie pe 2006, respectiv opt la suta. Legea invatamantului va fi modificata conform standardelor europene, sens in care vor fi alocate anul viitor fonduri in valoare de 620 de miliarde de lei vechi, a mai spus ministrul de stat Gheorghe Pogea. Reprezentantii organizatiilor studentesti vor face parte din comisia de elaborare a noii Legi a invatamantului, precum si din structura Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamant.

Potrivit lui Pogea, solicitarea studentilor de reducere cu 50 la suta a costurilor de transport pe calea ferata pentru trenurile rapid si intercity a fost inaintata Ministerului Transporturilor, spre analiza.
Florentin Gust, presedintele Uniunii Studentilor din Romania (USR), a confirmat ca studentii suspenda greva generala si revin de luni la cursuri, fiind multumiti de oferta guvernamentala. "Studentii au obtinut cinci la suta din PIB, finantare pe proiecte si programe, ceea ce reprezinta exact ce ne doream: finantare pentru reparatii, pentru dotarea laboratoarelor si altele", a declarat, pentru Mediafax, Ligia Deca, secretarul general al Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania.

Profesorii nu comenteaza si... nu predau

Studentii vor veni de luni la cursuri, insa nu este clar inca daca va avea cine sa le predea, intrucat profesorii universitari s-au declarat nemultumiti de oferta ce le-a fost facuta de Guvern si nu au anuntat ca ar relua lucrul. Razvan Bobulescu, liderul Federatiei sindicatelor universitare "Alma Mater", a declarat ca nu are ce sa comenteze cu privire la decizia studentilor si ca hotararea lor nu inseamna ca in mediul universitar va fi reluat lucrul. Liderul "Alma Mater" spune ca nu exista o decizie a profesorilor universitari cu privire la oprirea grevei generale, oferta facuta de Guvern acum o zi urmand a fi analizata sambata. Universitarii au cerut, printre altele, acordarea a 850 de miliarde de lei vechi pentru finantarea de baza a universitatilor, pana la sfarsitul anului, Guvernul stabilind, la rectificare, acordarea a numai 350 de miliarde de lei vechi.

In schimb, cadrele preuniversitare sustin ca vor continua greva generala, aflata vineri in cea de-a cincea zi. Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, a precizat ca decizia studentilor nu influenteaza continuarea protestului in invatamantul preuniversitar.

Urmatoarea statie - greva, si la metrou

Sindicalistii din cadrul regiei Metrorex isi mentin decizia de a intra in greva generala, intrucat discutiile de vineri dintre premierul Calin Popescu Tariceanu si liderii Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM) s-au terminat fara un rezultat concret. "Am prezentat situatia premierului si acesta se pare ca a inteles. Acum asteptam sa gaseasca solutii", a declarat la finalul discutiilor, presedintele USLM, Ion Radoi, care este si senator PSD.

In aceste conditii, greva generala pe termen nelimitat programata sa inceapa miercuri va avea loc, daca pana la acea data Guvernul nu va satisface cererea de majorare a salariilor cu cel putin 20 la suta, formulata de sindicalistii de la metrou. Potrivit sindicatelor, majorarea salariala ceruta in acest an ar putea fi onorata renuntandu-se la acordarea celui de-al 13-lea salariu.

Pentru ca legea obliga sindicalistii sa asigure o treime din activitate pe durata grevei generale, membrii USLM au decis sa opreasca total lucrul, intre orele 4.00 si 16.00, urmand ca, in restul zilei, sa lucreze la parametri normali.
Cei 5.500 de salariati ai Metrorex au primit majorare salariala in fiecare an, la negocierea contractului colectiv de munca ultima majorare fiind de 17 la suta. Salariul mediu brut al angajatilor de la Metrorex este de 860 de lei, afirma liderul sindical. Sindicalistii de la metrou au oprit activitatea, luni dimineata, intre orele 4.00 si 6.00, cerand salarii mai mari cu 23 la suta si conditii de munca mai bune, astfel ca, din cauza grevei de avertisment, trenurile au plecat pe trasee cu o ora intarziere. Ultima greva generala la metrou a avut loc in anul 1999, fiind a cincea astfel de actiune derulata de USLM dupa 1990. Sindicatele de la metrou au amenintat de mai multe ori cu greva generala, in ultimii sase ani, dar nu s-a mai ajuns la oprirea lucrului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.