Personaj de actualitate, multimiliardarul Omar Hayssam - aflat in arest dupa serialul de 55 de zile cunoscut de opinia publica sub numele „Rapirea de la Bagdad“ - ar fi trebuit puricat de multa vreme de catre autoritatile romane atat in privinta provenientei averii detinute, cat si a spalarii banilor prin maldarul de societati comerciale implicate in acest joc.

Reporterii "Averea" au intrat in posesia unor documente explozive cu privire la "caracatita Hayssam", prin s-au reciclat zeci de milioane de euro.

Primele sesizari referitoare la filiera Hayssam au apartinut - conform documentelor pe care le detinem - Inspectoratului General al Politiei, in data de 1 iulie 2003, ocazie cu care se incepuse urmarirea penala asupra a patru persoane implicate in inregistrari fictive de facturi fiscale emise de SC MANHATTAN ENTERPRISES SRL catre BESTWOOD NEHOIU SRL si sume virate ilegal din contul SC OREX COM SRL. In atentie se afla atat Omar Hayssam, cat si fratele acestuia, Mohammad Omar. Aceasta sesizare - impreuna cu Nota nr. 00369053, care fusese realizata pe tema fratilor Omar in ianuarie 2003 de catre Directia Generala de Informatii si Protectie Interna a MAI condusa de Virgil Ardelean, zis "Vulpea" - a fost trimisa la Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor.

Acolo era sef la acea vreme Ioan Melinescu. Tot in perioada de coordonare a ONPCSB de catre Melinescu, si Parchetul National Anticoruptie a facut o adresa, in 17 februarie 2004, cand a transmis Oficiului informatii care priveau activitati suspecte de spalari de bani ale unei liste intregi de firme. PNA solicita Oficiului "informatii cu privire la rapoartele primite de Oficiu referitor la operatiuni suspecte de spalare de bani; in caz afirmativ, care au fost mecanismele producerii acestora si persoanelor responsabile, iar in caz negativ solicita initierea unei actiuni de verificare a operatiunilor bancare in conturi proprii, derulate de aceste societati pentru a stabili relatiile financiare si comerciale in care se interpun". PNA a mai solicitat la acea vreme si verificarea firmei SA SC OGHARIT TRADING din Siria. Nici un raspuns.

O luna mai tarziu, procurorii Anticoruptie au revenit, solicitand Oficiului un rezultat. Nimic. Plenul ONPCSB stabilise trecerea in asa-numita evidenta pasiva a acestor lucrari. Adica, in "adormire". Ce ratiuni au dictat oamenilor lui Melinescu sa faca acest lucru sunt de ghicit: politice. Cat priveste solicitarea IGP, sus-mentionata, aceasta nici macar nu a fost inregistrata la Oficiu, daramite sa mai fie si trecuta in lucru!

Fostii primari Padure si Gherasim sunt nominalizati drept "noduri" ale retelei Hayssam

Ulterior schimbarii conducerii Oficiului, in decembrie 2004, Parchetul Inaltei Curti si PNA au primit informatii certe de spalare de bani. Concluzia era ca "exista indicii temeinice privind faptul ca persoanele fizice Omar Hayssam si Amjad E.Nassifs au actionat premeditat pentru obtinerea de fonduri ilicite (peste 450.000 de euro) prin savarsirea infractiunii de evaziune fiscala, bani care au fost transferati unor societati ce desfasoara activitati de natura indoielnica cu scopul de a ascunde sau disimula natura reala a provenienei banilor, date fiind relatiile comerciale si fluxurile financiare concepute". O alta analiza din luna mai a anului 2004 evidentiase o "reciclare" de 1.000.000 euro. Mecanismul se realizase prin cumantul lui Hayssam, Mihai Nasture, care cumparase fabrica de Cherestea Moldovita cu 6,13 miliarde lei vechi. Acesta o revanduse dupa cateva luni catre SC LASER IMPEX, care o revanduse la randu-i ultrarapid cu suma de 32 miliarde lei vechi, iar fabrica a ajuns apoi in curtea lui Mohammad Omar.

Acesta era manager si la SC UNO INTERNATIONAL EXIM SRL, iar firma, in sine, era actionar majoritar la SC IAPIT DIVERTIS SA si se ocupa cu practicarea jocurilor de noroc. Administrator al firmei era Mihai Nasture, inculpat si el intr-unul din dosarele trimise la instanta de Parchetul Inaltei Curti. Firma BEST WOOD a lui Mohammad Omar platea muncitorii cu sume primite on-line, intr-un cont deschis pe numele cetateanului rus de origine siriana, Al Khadj Mussa Gassan. Din documentele pe care le detinem reiese ca o alta suma care a fost evidentiata de verificarea operatiunilor suspecte pe ruta Hayssam este cea de 26.000.000 euro.

Ex-seful Spalarii Banilor, Ioan Melinescu, n-a raportat operatiunile suspecte ale sirianului

Concluziile verificarilor au privit si aspecte referitoare la anumite licitatii. Documentele noastre evidentiaza ca "un moment care poate constitui inceputul activitatii infractionale il constituie anul 1999, atunci cand Omar Hayssam, prin intermediul SC FLORIAN HOUSE PRODCOM SRL, a participat la licitatia organizata in mod ilegal de catre primarul George Padure, pentru modernizarea si administrarea pietelor Amzei si 16 Februarie. Pentru aceste contracte de asociere, Consiliul Local al Sectorului 1 a refuzat sa-si dea acordul, considerandu-le ilegale. De asemenea, nici actele aditionale care au urmat acestor contracte, semnate de catre primarul Vasile Gherasim, nu au avut acordul Consiliului Local al Sectorului 1, din aceleasi ratiuni si anume ilegalitatea acestora. (...) Incalcarea flagranta a legii a constat in aceea ca primarul sectorului 1, George Padure, a dus in asociere bunuri imobile (piete), ce fac parte din domeniul public si care, in conformitate cu prevederile Legii 213/1998 nu puteau fi aduse ca aport la asocierea in participatiune, numai obiectul darii in administrare, cesionare sau inchiriere".

Alte verificari au evidentiat, referitor la activitatea altei firme a lui Hayssam, SC Citty Center, unde s-a descoperit ca numai in 2003 aceasta ajunsese la cifra de 50 de miliarde lei vechi sustragere de la plata taxelor si impozitelor declarate bugetului statului. Banii erau depozitati in conturi ale unor persoane fizice, imputernicite sa dispuna de ei. Cert este ca aceste informatii fusesera transmise Parchetului Inaltei Curti inca din luna ianuarie a anului 2002, dar nimeni nu s-a ocupat de aceste aspecte. Iar Hayssam a stat linistit si, in acest timp, nederanjat de nimeni, a mai facut si pe "scenaristul" de rapiri de jurnalisti. Iata ca aici se poate vorbi de favorizarea infractorului de catre toti factorii de raspundere care au detinut aceste informari clare, punctuale, despre activitatea infractionala a acestuia, si care au dormit pe cauzele ce le aflau in solutionare atata timp. Si despre firma MANHATTAN ENTERPRISES SRL Parchetul ICCJ avea cunostinta.

Mai precis, din luna iunie 2004 cand a primit documentatia necesara suspectarii de spalare de bani. De ce nimeni nu a miscat un deget? Au fost procurorii aserviti intereselor politice din spatele afaceristului Omar Hayssam sau a fost vorba doar de nerpofesionalism? Sa aratam ce mai avea Parchetul la "purtator" si a lasat nelucrat o gramada de vreme? O lucrare care viza transferuri dubioase de la SC AMRAZ ROMANIA SRL la SC BUCOVINA MINERAL WATER. Informarea dateaza din noiembrie 2002. Alta lucrare viza spalarile de bani de la SC RIO BUCOVINA DIS.TRIBUTION SRL. Din 2003.

In aprilie 2004, cu fix un an inaintea rapirii jurnalistilor, dinspre structura mafiota a lui Hayssam se probase un rulaj de asa-numite "plati catre persoane fizice". Era vorba de transferuri nejustificate la extern cum ar fi cel de 745.450 USD ai firmei SAM 200 SRL sau suma reciclata de 7,7 milioane euro. Aceasta din urma a avut la baza un circuit off-shore, cu conturi personale ale cetatenilor romani Eduard Suli, Nicolae Gavra, Ster Radu Voicu, Dumitru Nicolae Parvu, Dan Florian Vasile si Martin Marcel.

FIU Ungaria a transmis autoritatilor romane ca sus-mentionatii sunt suspecti de spalare de bani. In conturile de la Credit Lyonnais Ungaria se descoperise suma de 11,8 milioane USD, transferata din Olanda. Eduard Suli si Nicolae Gavra au incasat suma si au ordonat transferarea ei catre conturile personale ale celorlalte patru persoane. Banii au fost "albiti" in Romania. In 11 octombrie 2004, Parchetul Inaltei Curti a avut documentatia probatorie a unei alte sume spalate de grupul infractional extins al lui Hayssam: 580.000 euro. In "combinatie" erau vizati, prin FIU Ungaria, Vladimir Ioan Pop, Dorel Goia, Dan Florian Vasile, Ster Radiu, Vasile Sabau, Ilea Mircea Vasile. Firme off-shore prin care s-au derulat tranzactiile ilegale sunt FASTNET LLC, TWAIN LLC, BREADWICK EUROPEAN LLC.

In iunie 2004, procurorii de la PICCJ au mai primit date certe despre spalarea sumei de aproximativ 480.000 euro. Prin doua "parghii": Urlea Gigel si Farhan Faleh Al Shemari. In capul retelei de societati comerciale implicate se afla firma CASTOR SRL. Cu un an inainte, aceiasi procurori primisera documentatia unei spalari de bani de circa 110.000 euro prin firme din retelele conduse de Omar Hayssam.

Pe filiera AL GHAZWAN COM IMPEX SRL-IFIGENIA IMPEX SRL-OREXCOM SRL - LASER IMPEX SRL-MAYADA SRL-ROCAS IMPEX 93 SRL, RASTAN CORPORATION SRL, ELA NET COM EXIM SRL. Eficienta PICCJ in "administrarea" unui astfel de probatoriu impotriva lu Omar Hayssam n-a existat pana la episodul "Rapirea de la Bagdad". Brusc, toate antenele procurorilor s-au pus in functiune atunci. Daca aceasta rapire n-ar fi avut loc, cate alte "spalari" de bani ar mai fi facut oamenii sirianului?


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.