Procurorii au redeschis ieri dosarul „Zambaccian“, in care fostul premier Adrian Nastase este suspectat de coruptie.

Afacerea "Zambaccian" inseamna un teren ultracentral si blocul construit acolo. Terenul a fost cumparat la un pret suspect de mic de catre Nastase de la fostul deputat PSD Gabriel Bivolaru, aflat acum in inchisoare. In anul 2000, Nastase s-a asociat cu Sergiu Sechelariu pentru a construi pe din doua un bloc. Un an mai tirziu, Sechelariu a fost numit secretar de stat in Guvernul Nastase, iar blocul ii apartine acum integral fostului premier. Nastase corespunde portretului-robot pe care oficialii europeni l-au facut "marilor rechini ai coruptiei". Iar oficialii romani promit ca pina in primavara vor ancheta cel putin cinci dintre ei.

Rechin - personaj proeminent suspectat de acte de mare coruptie, in legatura cu care Uniunea Europeana recomanda cercetarea penala transparenta si obiectiva.

Procurorii Departamentului National Anticoruptie (DNA) au reluat ieri cercetarile in dosarul "Zambaccian", care se refera la modul in care fostul premier Adrian Nastase a cumparat, in 1998, un teren de 700,56 mp pe strada Zambaccian nr. 16, in apropierea TVR, platind un pret de aproximativ 25 de ori mai mic decit cel al pietei. Initial, terenul s-a aflat in proprietatea lui Gabriel Bivolaru, fostul deputat PSD condamnat anul trecut la cinci ani de inchisoare pentru devalizarea BRD. Conducerea DNA a hotarit sa relanseze cercetarile in dosarul "Zambaccian", pentru ca, anul trecut, procurorii nu au facut nici un fel de investigatii si au clasat dosarul fara sa se respecte regulile unei anchete penale.

Circuitul Bivolaru-Nastase

In noiembrie 1994, Gabriel Bivolaru si sotia sa, Mona de Freites, au cumparat terenul din strada Zambaccian nr. 16 cu un milion de lei, echivalentul a aproximativ 600 de dolari. La vremea aceea, un metru patrat in zona Televiziunii se vindea cu 200-250 de dolari metrul patrat. Doi ani mai tirziu, in 1996, Bivolaru a vindut terenul soacrei lui, Elena Sotec, stabilita in SUA, tot cu un milion de lei.

Dupa inca doi ani, in 1998, soacra lui Bivolaru vinde terenul catre Athena Theodoru, cu 2.250 de dolari, mult sub pretul zonei. Dupa numai o luna, pe 20 martie 1998, Adrian Nastase cumpara terenul de la Theodoru, cu 11.267 de dolari, adica 16 dolari metrul patrat. Pretul real al pietei era, la acea ora, de aproximativ 500 de dolari/mp.

Lovitura imobiliara data de Adrian Nastase nu e chiar intimplatoare. Cu patru luni inainte de a cumpara terenul, Adrian Nastase i-a grupat pe toti liderii PSD in jurul lui Gabriel Bivolaru si, impreuna, s-au deplasat cu acesta la Parchetul General pentru a-l apara de acuzatiile de fraudare a BRD.

Pe terenul cumparat suspect de ieftin de la Bivolaru, Adrian Nastase si-a construit, incepind din anul 2000, un bloc cu sase niveluri, al carui pret a fost evaluat de agentii imobiliari la 3 milioane de dolari. Blocul lui Nastase a fost construit in asociere cu Sergiu Sechelariu, de catre firma acestuia din urma, fiecare detinind initial jumatate din imobil. In 2001, Sechelariu a fost numit secretar de stat la Ministerul Transporturilor si Locuintei. Acum, singurul proprietar al blocului este Adrian Nastase.

Minciuna lui Amarie

In august 2004, liderii Aliantei D.A. au depus o plingere penala la PNA privind aceasta afacere. La numai trei saptamini dupa inceperea anchetei, fostul sef al PNA, Ioan Amarie, a anuntat public ca dosarul a fost clasat, pe motiv ca tranzactia ar fi fost legala. Noul procuror-sef al DNA, Daniel Morar, a explicat ca in acest dosar nu s-a facut nici un act de cercetare si nu s-a inchis, conform procedurii, printr-o solutie de "neincepere a urmaririi penale", ci s-a clasat ca "plingere neintemeiata".

Nastase sustine ca nu a existat un dosar "Zambaccian"

Adrian Nastase considera ca e vorba despre un joc politic care incearca sa schimbe agenda publica si sa deturneze interesul de la scandalul declansat de dezvaluirile privind telefonul lui Tariceanu catre procurorul Botos. "Nu a existat un dosar "Zambaccian" si, de aceea, nu poate fi vorba despre o redeschidere a unei anchete. Nu a fost un dosar, pentru ca nu existau elementele necesare declansarii unei anchete. Este vorba doar despre o cercetare administrativa asupra felului in care a fost solutionata acea sesizare cu scop electoral, facuta toamna trecuta de reprezentantii PNL si PD", a replicat Adrian Nastase.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.