Cu o rasturnare spectaculoasa de situatie, PS Laurentiu Streza, episcop de Caransebes, a fost propulsat ieri in scaunul de mitropolit al Ardealului, in defavoarea IPS Andrei Andreicut de la Alba-Iulia. Un singur vot l-a despartit pe Andreicut de o victorie care i-ar fi deschis calea catre Patriarhie.

De la marire la decadere intr-o singura ora. IPS Andrei Andreicut, arhiepiscopul de Alba-Iulia, a trecut ieri prin cea mai grea incercare din viata, pierzind la limita postul de mitropolit al Ardealului. Ultimele jocuri de culise si negocierile la singe, purtate de cele doua tabere adverse din BOR, au facut ca unii dintre sustinatori sa intoarca armele impotriva sa in al doilea tur de scrutin.

Un singur vot lipsa pentru IPS Andrei

Nici pentru ceilalti 137 de membri ai Colegiului Electoral Bisericesc, ce s-au adunat ieri la Bucuresti din toata tara, nu a fost o zi usoara. Dupa oficierea Sfintei Liturghii si a Te Deumului in Catedrala Patriarhala, incepind cu ora 10.00 acestia intra in Palatul Patriarhal, pe cind negocierile sint inca in toi. Dupa constituirea secretariatului Colegiului Electoral Bisericesc si apelul nominal, se trece la vot, iar apoi PF Teoctist incepe sa le numere. "IPS Andrei", "PS Laurentiu", curg voturile unul dupa altul intr-un echilibru care da fiori ambelor tabere. Numaratoarea finala ii lasa pe toti perplecsi.

Un singur vot diferenta intre cei doi candidati: IPS Andrei a obtinut 68 de voturi, iar PS Laurentiu 67, trei fiind anulate. Starea de agitatie atinge insa cote maxime cind cei din sala realizeaza ca IPS Andrei nu poate fi totusi declarat cistigator: din cauza voturilor nule, el nu intruneste jumatate plus unu din voturile celor prezenti. Mai avea nevoie de un singur vot.

Tradare. De doua ori tradare

"Cineva a tradat", izbucneste in-tr-un ris nervos un enorias, care astepta infrigurat rezultatul pe hol. Susoteli, iesiri precipitate din rotonda Palatului, unde sint adunati membrii Colegiului. Deasupra tuturor, imbracat in alb, patriarhul pare ratacit pentru un moment. Cei doi secretari reusesc sa restabileasca ordinea, si al doilea tur de scrutin incepe imediat. Pe fata fiecaruia se citeste incordarea. Doar pe un ierarh mai in virsta pare a-l fi razbit oboseala si se sprijina in cot. Cuvintele patriarhului se sparg parca de timpane. Citiva contabilizeaza cu atentie fiecare vot, tragind cite o linie pe hirtie. "Se ajunge la baraj", isi spune parerea un preot, cind fiecare candidat ajunsese pe la 50 de voturi.

PS Laurentiu ia insa un avans spectaculos pe ultima suta de metri. Iar rezultatul final, de 78 la 60 in defavoarea IPS Andrei, il pune la pamint pe acesta. Fara a socoti cele sapte voturi anulate in al doilea tur, reiese ca opt dintre sustinatorii initiali ai arhiepiscopului de Alba-Iulia au votat ulterior in favoarea lui Streza. "Incredibil! L-au tradat", izbucneste un barbat intre doua virste, venit din provincie. "Niciodata n-a mai fost atit de strins rezultatul", spune si preotul Constantin Stoica, purtatorul de cuvint al Patriarhiei.

Usurare in tabara condusa de IPS Daniel

In timp ce IPS Andrei Andreicut isi pune miinile pe fata, intr-o incercare esuata de a-si masca disperarea, PS Laurentiu Streza pare si el a-si pierde pentru o clipa controlul intr-un zimbet prea larg. La masa prezidiului, reactii copiate parca la indigo. Fruntea IPS Daniel, mitropolitul Moldovei si sustinatorul lui Streza, se descreteste, iar IPS Teofan, mitropolitul Olteniei, ale carui sperante de a ajunge vreodata patriarh se risipesc, cade in ingindurare, pina cind eticheta ii obliga sa se imbratiseze "frateste" cu viitorul mitropolit al Ardealului.

"Dumneavoastra, membrii Colegiului Electoral, ati facut un act de mare intelegere si importanta pentru Biserica noastra. Numai in consens ne putem regasi pe drumul cel bun", si-a rostit patriarhul discursul, pe cind aproape nimeni nu mai putea fi atent sa-i desluseasca eventualele tilcuri. In timp ce PS Laurentiu primeste felicitarile, se vorbeste deja de viitorul patriarh. Marele cistigator de ieri este de fapt IPS Daniel, care are drum deschis spre Patriarhie, bucurindu-se de sprijinul viitorului mitropolit al Ardealului.

O noua fata a Bisericii Ortodoxe

"In biserica e vorba de comuniune, asa ca-i doresc IPS Laurentiu o misiune binecuvintata de Dumnezeu", a ingaimat IPS Andrei la iesirea din sala. De cealalta parte, Streza deja contura prioritatile sale ca mitropolit al Ardealului. Iar programul sau este bazat pe actiune sociala si intocmit in spiritul ecumenist al carui promotor este IPS Daniel.

"Vom continua si la Sibiu sa dezvoltam activitatea sociala a Bisericii. Nu mai sintem o institutie pur religioasa. Noi trebuie sa aplicam dragostea dumnezeiasca pentru cei ce sint in nevoie", a spus Streza, promitind, de asemenea, revigorarea invatamintului teologic, el fiind profesor de 30 de ani la Sibiu. Intr-o stare de bucurie nestapinita, viitorul mitropolit s-a angajat sa faca pace intre bisericile din Ardeal si sa pregateasca Sibiul ca in 2007 sa fie capitala europeana.

Astazi, o zi la fel de importanta

Alegerea PS Laurentiu ca mitropolit al Ardealului va fi supusa validarii Sfintului Sinod, care urmeaza sa se intruneasca astazi. O declaratie oarecum ciudata a patriarhului face sa persiste inca un oarecare suspans. "Aceasta lucrare trebuie pecetluita cu examinarea alegerii de catre Sfintul Sinod. Acesta va verifica daca nu a gresit cineva calculele, mai ales ca au fost destul de multe socoteli de facut", a spus PF Teoctist.

Intronarea pe scaunul de mitropolit este programata pentru data de 13 noiembrie, la Sibiu. Insa chiar pina atunci este posibil ca in BOR sa fie initiate masuri de reforma, tabara invingatoare de ieri dorind sa propuna o limita de virsta pentru exer-citarea functiei de ierarh, lucru de neconceput pina acum.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.