Contractul incheiat de fostul ministru al Lucrarilor Publice Miron Mitrea pentru continuarea lucrarilor la Casa Radio va fi reziliat din cauza numeroaselor nereguli descoperite de Autoritatea de Control a Guvernului. Executivul va cere DNA si Oficiului pentru spalarea banilor declansarea unei anchete in acest caz.

Ministrul delegat al Lucrarilor Publice si Amenajarea Teritoriului, Laszlo Borbely, ne-a declarat ca a dispus o analiza a rezultatelor anchetei desfasurate in legatura cu un contract incheiat de Ministerul Transporturilor si SC Dimbovita Center. Potrivit acestui acord, firma detinuta de turcul Cenk Vefa Kucuk urma sa termine o constructie impresionanta inceputa pe vremea lui Ceausescu, Casa Radio, din Bucuresti, si sa o exploateze. Borbely spune ca au fost descoperite o serie de nereguli. In urma acestora au fost sesizate Agentia Nationala de Administrare Fiscala din cadrul Ministerului Finantelor si Garda Financiara.

Probleme la selectionarea investitorilor

Mai mult, Executivul urmeaza sa trimita Departamentului National Anticoruptie un raport pentru verificarea faptelor functionarilor implicati in tranzactie. Conform unor surse judiciare, primul luat in vizor va fi fostul ministru Miron Mitrea, cel care a semnat contractul.

Ancheta Autoritatii de Control a Guvernului a scos la iveala nereguli, incepind cu organizarea si desfasurarea procedurii de selectionare a investitorilor si terminind cu valorificarea deseurilor industriale si a copacilor din perimentrul cladirii. "Cu un astfel de contract nu mai puteam merge mai departe", a spus Borbely. El ne-a declarat ca va fi organizata o noua licitatie si ca va cere chiar si schimbarea legii privind parteneriatele publice-private.

Finantatorul se ocupa de comert general

Casa Radio, cu o suprafata de peste 100.000 de metri patrati, se anunta cea mai mare investitie directa in domeniul imobiliar din Romania. In decembrie 2004, SC Dimbovita Center a incheiat un contract de imprumut in valoare de 250 de milioane de dolari cu firma araba Jad Montii General Trading LLC, pentru finantarea proiectului. Firma a fost inregistrata in iulie anul trecut, in Emiratele Arabe Unite, si se ocupa de "comert general".

Trei saptamini mai tirziu, finantatorul anunta ca banii provin, de fapt, de la mai multe surse de finantare internationale nenominalizate. La capitolul financiar, Dimbovita Center nu sta deloc pe roze. Anul trecut, firma a inregistrat o pierdere de peste 130 de miliarde de lei. Reprezentantii centrului nu recunosc acest lucru. "Firma nu se afla in declin. In ceea ce priveste informatiile despre finantare, sint confidentiale si tin de implementarea contractului de parteneriat public-privat", sustin reprezentantii firmei.

Mitrea zice ca n-a semnat contractul

Fostul ministru Mitrea ne-a transmis prin purtatorul sau de cuvint, Manuela Dumitru, ca el nu a semnat niciodata contractul cu investitorii straini. "Au fost doar negocieri, contractul a fost incheiat de actuala guvernare. Doar s-au demarat negocierile pentru realizarea lucrarilor, atit", spune Dumitru. Contractul a fost semnat insa pe 20 martie 2003, intre minister, investitori si CNI, si aprobat prin Hotarirea de Guvern nr. 304, din acelasi an, hotarire semnata de Adrian Nastase si Miron Mitrea.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.