Senatorii si deputatii din comisiile de aparare au avizat, ieri, favorabil proiectul de buget al Ministerului Apararii Nationale (MApN) pe 2006, dupa ce au adoptat un amendament care prevede alocarea pentru Aparare a aproape 2,1% din PIB. Potrivit amendamentului votat la propunerea reprezentantilor coalitiei guvernamentale, cresterea bugetului MApN se va face din veniturile proprii ale Armatei, reprezentate de inchirieri, servicii prestate, vanzari de echipamente scoase din uz.

Cresterea bugetului nu l-a impresionat, insa, pe seful Statului Major al Armatei, Eugen Badalan. Dupa intalnirea cu parlamentarii, Badalan s-a declarat nemultumit de cuantumul majorarii. "Nu sunt multumit pentru ca bugetul trebuia sa fie de 2,38%", a spus seful Statului Major al Armatei. In opinia lui Badalan, cresterea votata de senatori si deputati nu va permite tarii noastre sa-si respecte angajamentele pe care le are ca membru NATO.

Spre deosebire de acesta, presedintele Comisiei de Aparare din Camera Deputatilor, Mihai Stanisoara, a declarat ca, in linii mari, MApN isi va putea respecta angajamentele fata de NATO. Stanisoara a mai spus ca noul buget a fost convenit in cadrul coalitiei guvernamentale si ca exista promisiunea din partea Ministerului de Finante pentru o rectificare bugetara pozitiva pentru MApN.

Noua dezbatere pe marginea bugetului s-a derulat in lipsa ministrului Apararii, Teodor Atanasiu. Surse din cadrul comisiei sustin ca unii dintre parlamentari au fost informati ca acesta se afla plecat in luna de miere, ceea ce l-a deranjat pe fostul ministru al Apararii, Ioan Mircea Pascu. Sursele sustin ca Pascu a spus ca, daca ar fi facut acest lucru, PSD l-ar fi inlocuit imediat.

Educatia - 1.800 de miliarde in plus

Si in privinta Educatiei, lucrurile se pare ca vor intra in linie dreapta. Luni seara, liderii coalitiei au decis ca bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii sa fie de 4,3% din PIB. Suplimentarea se va face din banii proveniti din bugetul Camerei Deputatilor (230 miliarde lei vechi), din bugetul Serviciului Roman de Informatii (1.300 miliarde lei vechi), din bugetul Ministerului Agriculturii (150 miliarde lei vechi) si din cel al Ministerului Administratiei si Internelor (120 miliarde lei vechi).


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.