Ambasadorul britanic la Bucuresti, Quinton Quayle, crede ca lupta anticoruptie este testul hartiei de turnesol pentru Romania

La o saptamana dupa Raportul de Monitorizare, reprezentantul presedintiei britanice a UE ne indeamna sa ne facem temele pentru a adera in 2007. Ambasadorul britanic vorbeste despre viziunea comuna a presedintelui Traian Basescu si a premierului Tony Blair in ceea ce priveste viitorul Europei si despre cum pot lua romanii pranzul britanicilor.

EVZ: Cat de mult a contat prezenta Romaniei la summitul informal de la Hampton Court?

Quinton Quayle: Ne pare bine ca, pentru prima data, Romania a luat parte la un summit informal al UE, impreuna cu Bulgaria. Premierul Tony Blair a spus ca apreciaza contributia adusa de Romania si de celelalte tari candidate in timpul dezbaterii. A precizat ca acestea au adus dinamismul care i-ar putea revitaliza pe vechii membri.

Cred ca Blair si Basescu au o viziune comuna in privinta viitorului Europei. Amandoi sunt conducatori curajosi si amandoi sunt dispusi sa implementeze reforme dificile, dar necesare. Romania are nevoie de UE, dar, de asemenea, UE are nevoie de Romania. Pentru ca Europa sa mearga inainte avem nevoie de noi membri, noi moduri de a gandi, noi piete, vitalitate, si asta cred ca reprezinta Romania cu acest presedinte si cu acest guvern.

Nimeni nu este imun in fata legii

Pare destul de clar ca, pana in 2007, Romania nu va eradica coruptia. Ce se va intampla cand "pestii cei mari" vor inota in acvariul UE?

Olli Rehn a spus ca nici macar un caz de mare coruptie din Romania si Bulgaria nu a ajuns la stadiul de condamnare. Asta e destul de socant. E clar ca, in anumite capitale europene, exista un oarecare scepticism in privinta extinderii si in privinta Romaniei, dar cred ca lupta impotriva coruptiei seamana acum cu testul hartiei de turnesol. Va reusi

Romania sa faca ceva serios in privinta coruptiei in urmatoarele sase luni?

Cred ca guvernul acesta a reusit sa faca ceva important, a construit cadrul, navodul, pentru a prinde pestii mari, dar si pe cei mici. Problema este ca navodul nu a prins prea multi pesti. Exista un sentiment ca daca unii oameni, din anumite cercuri politice sau de afaceri, sunt destul de importanti, atunci se pot proteja, pot fi imuni. Nimeni nu este imun in fata legii, fie ca vorbim despre un om de afaceri sau despre un ziarist.

Autoritatile romane au fost acuzate ca au facut "privatizari strategice" sau ca au oferit contracte importante pentru a castiga bunavointa statelor membre ale UE. Nu era mai bine sa ne facem temele in schimb si sa le castigam bunavointa in acest fel?

Ce cred eu este ca intotdeauna e bine sa exista competitie si, de aceea, daca ai o privatizare, daca vinzi sau cumperi ceva, sa o faci printr-o licitatie, licitatie internationala. Acest lucru nu prea s-a intamplat insa in Romania. Daca exista o licitatie, daca vrei sa cumperi ceva, exista diferiti oameni care liciteaza, prin urmare obtii cel mai bun pret. Daca negociezi cu o singura companie, atunci exista intotdeauna posibilitatea unei afaceri incorecte. In UE suntem obligati sa organizam licitatii. Romania, din pacate, nu a facut acest lucru pana de curand.

Sper sa ridicam vizele inainte de 2007

Au fost introduse noi reguli pentru romanii care calatoresc in spatiul Schengen. Nu sunt aceste reguli nedrepte pentru cei care respecta legea?

Pe de o parte, toti vrem sa avem o libera circulatie a persoanelor, pe de alta parte, vorbim despre calatoriile legale si despre regulile care exista pentru a preveni migratia ilegala. De aceea, majoritatea nevinovata care respecta legile trebuie sa sufere din cauza unei minoritati care incearca sa le incalce.
Noi vom ridica vizele pentru Romania inainte de aderarea la UE. Mi-as dori sa ridicam vizele chiar mai devreme, dar asta depinde de felul in care problema imigratiei ilegale este rezolvata.

Cooperam foarte bine cu domnul Blaga (ministrul administatie si internelor - n.r.) si facem progrese. Va dau o cifra: numarul celor care au solicitat azil in Marea Britanie a fost de 1.000 in 2002, de 500 in 2003, 250 in 2004 si 70 in primele sase luni ale anului. Sunt optimist ca, daca vor continua acest progres, putem ridica vizele cat mai curand posibil.

Care este stadiul procesului de ratificare a Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE?

Procesul de ratificare a inceput pe 11 octombrie, cu prima citire, cu doua saptamani inainte de raport. A doua citire, cea importanta, va fi saptamana aceasta. Va trece cu siguranta fara probleme pentru ca exista un acord al partidelor. Evident, toti cred ca mai exista probleme, dar sunt de acord ca vor Romania in UE.

Asa de mult vrem ca Romania sa intre in UE incat va impingem spre ea. De aceea avem aproximativ 15 consilieri aici, de aceea avem o ambasada mare, de aceea avem un buget important pe care il cheltuim cu Romania. Oricum, trebuie spus ca, dupa aderare, vor exista niste castigatori, mai multi, si niste pierzatori, mai putini. Cei din urma vor protesta probabil pentru ca, in momentul in care se vor trezi, vor descoperi ca altcineva le-a luat pranzul.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.