Autoritatile suedeze isi paseaza una alteia raspunderea deciziei finale privindu-l pe Bivolaru

Autoritatea pentru Straini, forul decizional suprem in privinta solicitarilor de azil, asteapta ca Guvernul de la Stockholm sa dea indicatii pretioase daca lui Bivolaru i se permite sau nu sa ramana in Suedia. Responsabili guvernamentali de la Stockholm au declarat presei suedeze ca decizia apartine Ministerului suedez al Justitiei, desi, potrivit legii, astfel de cazuri sunt de competenta Autoritatii pentru Straini

Asa dupa cum intreaga presa a informat, in data de 21 octombrie, Curtea Superioara de Justitie de la Stockholm a decis sa respinga solicitarile formulate de statul roman privind extradarea lui Gregorian Bivolaru. Potrivit sentintei magistratilor suedezi - sentinta in posesia careia "Gardianul" a intrat, in exclusivitate, si a carei traducere am prezentat-o cititorilor - in luarea deciziei de a se refuza extradarea in Romania a lui Gregorian Bivolaru nu au primat depozitiile Madalinei Dumitru si ale celorlalti martori propusi de avocatul lui Guru, ci "balbaielile si abuzurile" Justitiei romane.

De precizat ca, potrivit unui comunicat de presa remis redactiei noastre de catre Curtea Superioara de Justitie de la Stockholm, respingerea cererii de extradare a lui Gregorian Bivolaru nu inseamna, in mod automat, acordarea catre acesta a azilului si, implicit, a dreptului de sedere permanenta in Suedia. "Curtea Superioara de Justitie a avut competenta exclusiva de a se pronunta asupra cererii de extradare. Curtea nu se va pronunta daca lui Gregorian Bivolaru i se va acorda sau nu azil in Suedia", se spune in documentul citat, semnat de Mats Ahrling, secretar al Curtii Superioare de Justitie a Suediei.

Doua spete distincte

Conform clarificarilor aduse de Mats Ahrling, sustinute, de asemenea, de informatiile existente pe site-ul oficial al Administratiei suedeze de Imigratie ("Migrationsverket"), respectiv pe cel al Autoritatii pentru Straini ("Utlanningsnamnden"), orice solicitare de azil este solutionata de catre prima institutie mentionata. Asa s-a intamplat si in cazul lui Bivolaru. Administratia de Imigratie i-a respins acestuia cererea de azil.

Potrivit legilor suedeze, singura cale de atac este apelul la Autoritatea pentru Straini. Bivolaru a recurs la aceasta cale de atac si a depus, in termenul stipulat in lege (15 zile de la comunicarea deciziei de respingere a cererii de azil de catre Administratia de Imigratie). Judecand conform cu legile suedeze, Autoritatea pentru Straini este acum singura institutie a statului suedez in masura sa decida daca Guru primeste sau nu dreptul de a ramane in Suedia. Este vorba, deci, de doua spete distincte: azilul, respectiv extradarea in Romania. Deocamdata, doar in al doilea caz s-a luat o decizie definitiva: Guru nu va fi extradat. Cealalta speta, recte judecarea cererii de azil, ar fi trebuit sa-si urmeze cursul normal.

'Indicatii pretioase>> de la Guvernul suedez

In realitate insa, lucrurile s-au impotmolit. Autoritatea pentru Straini a taraganat, deja, mult prea mult luarea unei decizii privind cererea de azil a lui Guru. In tot cazul, s-a intarziat deja mult peste timpul in care se solutioneaza, in mod curent, astfel de cereri. Seful biroului de presa al autoritatii in cauza, Gunnar Sommarin, a incurcat si mai tare lucrurile. Intr-un comunicat trimis de acesta redactiei noastre se spune, negru pe alb, ca "autoritatea (pentru straini -n.r.) asteapta o decizie a guvernului" privind cazul lui Bivolaru. "Cazul acesta se afla, pentru solutionare, la Ministerul Justitiei", a precizat Sommarin.

Daca ar fi sa luam de bune afirmatiile acestuia, atunci inseamna ca Autoritatea suedeza pentru Straini se teme sa ia o decizie si prefera sa ceara (exact ca la noi, pe vremuri) indicatii pretioase de la Guvern. Sau, dupa cum cred unii colegi din presa suedeza, Gregorian Bivolaru a devenit o problema delicata, care ar putea atinge relatiile romano-suedeze, si atunci Executivul de la Stockholm a preferat sa se substituie Autoritatii pentru Straini, transformand aceasta institutie intr-o marioneta.

Ambele versiuni au insa un mare cusur: sunt ilegale. Zilele trecute, avocatul lui Bivolaru, Niclas Larsson, se confesa colegilor de la ziarul "Sydostran" ca el unul, ca un suedez ce este, "nu poate intelege cum merg lucrurile in Romania". Parafrazandu-l, putem zice, de data aceasta, ca si noua ne vine cam greu acum sa intelegem cam merg lucrurile in Suedia: dupa cum zice legea sau dupa cum procedeaza autoritatile de acolo?


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.