La capitolul „plati neautorizate” sunt trecute doua companii – Rompetrol si Bulf Drilling and Oil Servicii.

Patru firme din Romania se afla pe lista celor 2.253 de companii din toata lumea, acuzate ca au dat mita regimului Saddam Hussein, care le oferea titei in cadrul programului ONU "Petrol contra hrana". Raportul final al Comisiei independente de ancheta, cunoscuta drept Comisia Volcker, dupa numele sefului ei - Paul Volcker, fost sel al Bancii Centrale a SUA - nominalizeaza mai multe companii romanesti care au diferite grade de implicare in ceea ce presa internationala defineste deja drept cel mai mare caz de coruptie din istorie.

Astfel, Petrotub SA Roman ar fi oferit regimului Saddam Hussein 254.000 USD mita, Romtek Special Industries LTD - 225.000, UPET SA - 270.000, iar UPETROM 1MAI SA - 409.000. In total, romanii i-au dat cel putin 1.225.000 USD lui Saddam. In cazul tuturor acestor firme, raportul Volcker invoca drept sursa a acuzatiilor datele financiare obtinute de la Ministerul irakian al Petrolului, din care reiese ca, dupa valorificarea titeiului, companiile au returnat cate un comision ilegal.

Alta firma romaneasca, PCC Sterom SA, este trecuta pe lista platilor ilicite, dar fara a se specifica vreo suma platita efectiv. In fine, doua firme apar intre cele care au platit Bagdadului o suprataxa pe petrol, instituita fara stirea ONU de Saddam Hussein intre 2000 si 2002, dar care nu este considerata mita propriu-zisa, ci doar "plata neautorizata". In aceasta situatie se afla Bulf Drilling and Oil Servicii, care ar fi fost "suprataxata" de regimul irakian cu 251.000 USD, si Rompetrol SA, care ar fi platit 739.000 USD. Comsia ONU pretinde ca le-a trimis ambelor companii scrisori prin care sa-si clarifice pozitia, inainte de publicarea raportului, insa nici una nu a raspuns.

Pe langa aceste firme, raportul nominalizeaza cel putin alte patru companii romanesti care au oferit bunuri Irakului (pompe, turbine, echipamente electrice, soda caustica etc.) in cadrul aceluiasi program ONU, dar in dreptul nici uneia nu se indica existenta vreunor dovezi sau prezumtii legate de plata unor sume ilicite catre Bagdad.
Intre beneficiarii petrolului irakian s-ar fi aflat si Partidul Muncitoresc Roman (PMR), care ar fi primit de la Bagdad cupoane pentru un milion de barili ce ar fi fost tranzactionati printr-o firma din Emiratele Arabe Unite. Din iunie 2005, acest partid a devenit Partidul Stangii Unite (PSU), in urma fuziunii cu Partidul Socialist Unit.

Presedintele PSU, fostul peremist Ilie Neacsu, ne-a declarat ca nu cunoaste cine din PMR ar fi putut fi implicat in afacere si ca nici nu il intereseaza, caci "numai in epoca comunista se intrebau oamenii ce au facut inainte, ce au facut parintii...". Neacsu afirma, totusi, ca "daca sunt vinovati actuali membri ai PSU care provin din PMR, ei trebuie sa plateasca pentru incalcarea legislatiei interne sau internationale".


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.