Adrian Sarbu, tun imobiliar de peste 50.000.000 Euro. Federatia Romana de Tenis acuza: noii proprietari demoleaza ilegal baza sportiva Keoke, pentru a construi un cartier rezidential de cinci stele pe malul Lacului Tei

Unul dintre cele mai mari tunuri de pe piata imobiliara s-a perfectat in urma cu putin timp si il are in prim-plan pe Adrian Sarbu. Bossul de la Pro TV a vandut baza sportiva si de agrement Keoke din Bucuresti - cunoscuta oficial sub numele de baza "Chefalul" -, situata pe malul Lacului Tei. Potrivit preturilor de pe piata imobiliara, Sarbu ar fi putut incasa pe intregul complex, de la cumparatorii straini, peste 50 de milioane de euro.

Complice: Primaria Sectorului 2

Desi suma pentru care s-a efectuat tranzactia nu a fost dezvaluita, conform estimarilor unor specialisti in domeniul imobiliar, pretul mediu in zona este de cel putin 1.000 de euro pe metru patrat. Cum suprafata vanduta are 53.547 metri patrati, inseamna ca Sarbu si ceilalti actionari ai firmei SC Compania de Constructii, detinatoarea terenului, ar fi putut incasa cel putin 53 de milioane de euro.

Afacerea este insa departe de a fi tocmai curata. Tranzactia efectuata de Compania de Constructii, unde Adrian Sarbu este actionar, majoritar, prevede, conform actelor depuse la Primaria Sectorului 2, ca in zona respectiva se va construi "un cartier rezidential si functiuni complementare, S+P+4 E cu accente pana la 6-10 euro". Altfel spus, cladiri de 4, 6 sau chiar 10 etaje.

In acest sens, Compania de Constructii a inaintat catre Primaria Sectorului 2, la sfarsitul anului trecut, o cerere de eliberare a Certificatului de Urbanism in vederea demolarii constructiilor de acolo, printre care si 11 terenuri de tenis, amenajate inca din 1978 si unde se disputau, printre altele, campionatele nationale de tenis.

Cadou de la nasul Ontanu

Desi in cerere se specifica foarte clar ca regimul economic existent al zonei este "teren si constructii cu destinatia Baza sportiva si de agrement", primarul PSD Neculai Ontanu a semnat "ca primarul". El fie nu a stiut, fie a omis intentionat faptul ca aceasta decizie incalca Legea nr. 472/2004 pentru modificarea si completarea Legii educatiei fizice si sportului nr. 69/2000. Semnatura primarului de la sectorul 2 pe acest act atat de important nu este deloc intamplatoare. Neculai Ontanu este unul dintre cei doi primari PSD, alaturi de Marian Vanghelie, care a reusit sa obtina un nou mandat in vara anului trecut. Primarul de la sectorul 2 este cunoscut ca un apropiat al lui Mircea Geoana, cel care are o relatie mai mult decat speciala cu Adrian Sarbu, caruia i-a fost nas de cununie.

Unde-i lege e tocmeala

La articolul 78 indice 1 din Legea sportului se precizeaza: "Autoritatile Administratiei Publice si Societatile Comerciale care au dobandit sau detin baze si/sau instalatii sportive sunt obligate sa pastreze destinatia acestora si sa le mentina in stare de functionare". Mai mult, articolul 79 (1) vine cu completari: "Schimbarea destinatiei sau desfiintarea unor baze sportive apartinand domeniului public ori privat al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale se va putea face numai prin hotarare a guvernului si cu construirea prealabila a altor baze sportive similare celor desfiintate. Dispozitiile alineatului (1) se aplica si societatilor comerciale care detin active patrimoniale destinate activitatii sportive ce au apartinut statului".

Afland despre intentiile de demolare a complexului de pe malul Lacului Tei, oficialii Federatiei Romane de Tenis au intocmit, in luna iunie, o adresa oficiala catre Agentia Nationala pentru Sport. Ei solicitau "dispunerea masurilor ce se impun pentru mentinerea in stare de functionare a acestei baze sportive, conform spiritului si literei legii". In plus, reprezentantii FR de Tenis motiveaza ca la baza Keoke sunt organizate competitii sportive, printre jucatorii de top care s-au pregatit acolo numarandu-se Adrian Voinea si Ruxandra Dragomir.

Ontanu se face ca ploua

In urma acestei solicitari, Agentia Nationala pentru Sport a trimis, la randul sau, in luna iulie, o adresa oficiala semnata de presedintele Florian Gheorghe, catre Primaria Sectorului 2, in atentia primarului Neculai Ontanu. Acesta este instiintat despre ilegalitatea pe care a comis-o si somat sa revina asupra deciziei, prezentandu-i-se, totodata, in detaliu, articolele de lege pe care le-a incalcat.

"Eliberarea Certificatului de Urbanism nr. 2625/370C din 20.10.2004 care prevede demolarea bazei sportive Chefalul, baza sportiva construita in anul 1978, care a apartinut statului roman si careia ii sunt aplicate dispozitiile sus mentionate, s-a facut cu incalcarea acestor dispozitii legale, si va rugam sa nu emiteti autorizatie de construire, iar in cazul in care aceasta s-a acordat sa procedati de urgenta la retragerea autorizatiei sau sa ne faceti dovada construirii unor baze sportive similare, situatie in care se poate emite o hotarare de guvern privind schimbarea destinatiei sau desfiintarea bazei sportive", se precizeaza in solicitarea ANS.

In ciuda acestor cereri oficiale, Primaria Sectorului 2 nu a facut nimic. Astfel, in urma cu doua zile, noii proprietari ai bazei Keoke au inceput dezafectarea terenurilor de tenis si a cladirilor aferente. "Desi avem legea de partea noastra, ne luptam cu morile de vant. Interesele economice distrug una dintre cele mai importante baze sportive din Bucuresti", ne-a declarat ieri Alexe Bardan, vicepresedintele FR Tenis.

Sarbu se spala pe maini

Contactata telefonic de EVZ, Maria Apostol, purtatorul de cuvant al Pro TV, a declarat scurt ca Adrian Sarbu nu mai are nicio legatura cu baza sportiva Keoke, intrucat aceasta are, la ora actuala, alti proprietari. In cursul zilei de ieri, primarul Nicolae Ontanu a fost de negasit.

Teren "furat" din Lacul Tei

Baza bucuresteana Chefalul, situata in Intrarea Chefalului, nr. 11-13, sector 2 - langa fosta Fabrica de Glucoza, a fost "opera" ex-Companiei de Constructii Industriale CCIAG. Aceasta societate a depozitat pe malul Lacului Tei molozul rezultat in urma cutremurului devastator din 1977, reusind astfel "sa fure" apei o suprafata considerabila, peste 53.500 de metri patrati. Aici, sindicatul CCIAG a amenajat Baza Sportiva Chefal, care avea 11 terenuri de tenis, o sala de box si constructiile aferente.

Urmatorul administrator al fostei companii CCIAG - SC Compania de Constructii, care a preluat toate activele, inclusiv cladirea din bulevardul Pache Protopopescu, nr. 109, unde se afla sediul Pro TV, a scos la licitatie aceste active, prin actiuni. Principalul cumparator a fost Adrian Sarbu, care a obtinut pachetul majoritar. Conform unor surse, intre timp, suprafata de teren a mai sporit, prin diverse metode. De exemplu, sub pretextul organizarii unui concurs de monster-truck au fost introduse in baza multe tone de pamant si pietris, care ulterior au fost impinse in lac, "cucerindu-se" astfel noi teritorii.

Increngatura de firme a bossului PRO

Potrivit Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), actionarul majoritar al firmei Compania de Constructii Bucuresti SA este Adrian Sarbu, care detine 39,1a din actiuni in nume propriu, plus 32,36a prin firma Inter Media International SRL, al carei unic proprietar este tot bossul de la Pro TV. Deci, in total, 71,7a. Firma de constructii este si proprietara cladirii din Pache Protopopescu 109, unde se afla sediul Pro TV. Sarbu mai detine 12,8a din Pro TV SA - firma care patroneaza posturile de televiziune Pro TV, Acasa TV, Pro Cinema si Pro TV International, respectiv 40a din "Compania de Radio Pro" SRL - proprietara posturilor de radio Pro FM, Info Pro si Pro Clasic.

In evidentele ONRC, Adrian Sarbu mai apare ca actionar la urmatoarele firme: Media Pro International SA, Media Pro Management SRL, Motor Press Media Pro (MPMP) SA, Societatea de Management Financiar SA, Agentia de Drepturi Sportive SA si Compania de Productie Intertainment SA. Aceste societati comerciale controleaza, la randul lor, alte firme care fac parte din trustul MediaPro.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.