Premierul se intrece in declaratii confuze. El vorbeste despre darimarea unui stadion in curs de modernizare, il reangajeaza la ANSVSA pe Razvan Taru, proaspat concediat chiar de el, si pune in pericol privatizarea Tractorul, vorbind despre un program de investitii nestiut de nimeni.
Fotbalul a urcat vertiginos in topul preferintelor cabinetului Tariceanu, in doar citeva luni ajungind sa beneficieze de o sustinere de 100 de milioane de euro de la buget, in conditiile in care bugetul general al sportului a fost diminuat cu 25% fata de anul precedent. Acestea sint costurile estimative de constructie ale Stadionului National, a carui finalizare este prognozata pentru sfirsitul lui 2007.

Ieri a fost inaugurat noul gazon, asezat pe un teren inaltat cu 1,3 metri fata de nivelul anterior, din cauza pinzei freatice destul de ridicate, aceasta fiind prima etapa a procesului de refacere a arenei. De altfel, "reconstructie", "refacere", "modernizare" au fost termenii prin care Aleodor Frincu, seful cancelariei primului-ministru, si Laszlo Borbely, ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului au incercat sa acopere gafa lui Tariceanu, care anunta marti seara: "Va fi un stadion integral nou, cel vechi urmind sa dispara". Borbely a incercat sa ne convinga ca seful sau s-a referit la altceva, la un stadion de nerecunoscut: "Este vorba despre o reproiectare. Nu se vor demola tribunele, vor fi modernizate". Cert este ca procesul a inceput, iar astazi, in sedinta de guvern, vor fi deblocate 36 de miliarde de lei pentru centrala termica, finalizarea pistei de atletism si a aleilor pietonale.

Promisiuni onorate din banii publici

Uriasei investitii de 100 de milioane pentru stadion i se adauga o alta, pentru construirea din temelii a unei sali polivalente, cu o capacitate de 15.000 de locuri. Cele doua noi prioritati ale Executivului, care la inceputul mandatului s-a declarat dezinteresat de sustinerea financiara a infrastructurii sportive, sint identice cu promisiunile primarului Capitalei, Adriean Videanu, care anunta inainte de alegeri ca a gasit sursele de finantare pentru construirea unei arene de fotbal si a unei sali de sport de 15.000 de locuri.

"Totul e deja semnat", anunta candidatul Videanu acum opt luni, pentru ca ieri sa devina clar ca fondurile vor fi directionate din banii publici spre cele doua proiecte. Conform unei ordonante de urgenta, din primavara, 50 % din profiturile Loteriei Romane au fost directionate catre constructia de sali de sport si locuinte pentru tineri, fondurile pentru sport fiind insa acum directionate, in mare masura, catre constructia stadionului si a salii polivalente.

Costuri exorbitante la "Lia Manoliu"

Fara a pune la socoteala mina de lucru mai ieftina existenta in Romania, suma de 100 de milioane de euro pe care o va inghiti noua arena este imensa in comparatie cu arenele moderne din Europa. Costul ridicarii stadioanelor care au gazduit Euro 2004, in Portugalia, a fost cuprins intre 26 de milioane de euro (la Guimaraes, 30.000 locuri, 2/3 acoperite) si 118 milioane de euro (Luz, din Lisabona, 65.000 de locuri, acoperite in totalitate), insa aceasta ultima arena a fost construita de la zero, intregul complex se intinde pe 45.000 de metri patrati si cuprinde doua restaurante panoramice, 55 de baruri, un muzeu al Benficai, piscina, un club de sanatate si un complex comercial, in costuri fiind incluse si terenuri de baschet, volei, fotbal in cinci si hochei pe role.

Primul-ministru se contrazice pe esalonarea datoriilor

Premierul a afirmat marti seara la postul public de televiziune, ca va solicita organelor fiscale sa aplice legislatia privind plata obligatiilor bugetare de catre societatile comerciale si in cazul cluburilor sportive, fara a accepta nici o derogare de la acest principiu. Desi au obligatia sa se comporte ca orice platitor de impozite, Tariceanu a adaugat ca gruparile sportive vor putea beneficia, in conditiile legii, de esalonarea la plata a datoriilor, dar cu obligatia achitarii tuturor penalitatilor si dobinzilor de intirziere aferente.

O declaratie care poate pune cruce privatizarii Tractorului

Ultima iesire la rampa a premierului Tariceanu in materie de privatizare risca sa anuleze si ultima sansa a AVAS de a vinde Tractorul Brasov. El a spus ca investitorul "ar trebui sa prezinte un plan de afaceri de 200 de milioane de dolari, corespunzator valorii ajutoarelor de stat acordate companiei de-a lungul timpului". Tot el a recunoscut insa ca "este greu de crezut ca cineva ar plati 200 de milioane de dolari pentru Tractorul". In primul rind, nu e vorba de plan de afaceri, ci de datoriile societatii, care, dupa schimbarea legislatiei, nu mai pot fi sterse. Exista insa un detaliu: privatizarea Tractorul, care prevedea stergerea datoriilor, s-a facut mai de mult printr-o lege speciala, convenita la privatizarea cu Landini. Italienii au renuntat la Tractorul, dar legea a ramas, asa ca si indienii de la Mahindra&Mahindra pot actiona conform acesteia, adica pot sa preia societatea fara datorii. Este deci nevoie de o noua lege, care sa o anuleze pe aceasta, pentru a baga pe gitul investitorului 200 de milioane de dolari. Tariceanu se pare ca a uitat insa de aceste detalii. ().


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.