Fost raportor pentru Romania, baroana Emma Nicholson de Winterbourne afirma in exclusivitate pentru Adevarul ca raportul de tara, ce va fi prezentat maine la Parlamentul European, este cel mai bun pe care Romania l-a avut vreodata.

- Cum credeti ca va fi Raportul Comisiei Europene?

-Am avut o discutie publica cu comisarul pentru extindere si pot sa afirm ca, din punctul meu de vedere, acesta va fi cel mai bun raport pe care l-a avut Romania vreodata. Raportul va sublinia progresele rapide facute de Romania pentru intrarea in UE, dar cred ca este foarte putin probabil ca acest raport sa precizeze data aderarii. Motivul este ca, deocamdata, nu este necesara aceasta precizare, care va fi exacta de-abia in aprilie-mai 2006.

Eu cred ca raportul va arata progrese substantiale si tangibile, dar si domenii in care sunt multe puncte slabe. Aceste domenii vor necesita multa energie si vointa politica si trebuie indeplinite inalte standarde in administratia publica. Deci raportul va sublinia ca sunt inca multe provocari la adresa Romaniei.

- Care sunt domeniile-cheie din raport pentru care Romania inregistreaza intarzieri? La ce trebuie sa ne asteptam ca sarcini viitoare pentru intrarea in UE?

- Problemele-cheie au inca foarte mare pondere si semnificatie economica si sunt in domeniul competitiei, al economiei de piata. Justitia este si ea o mare problema. Este nevoie de o justitie corecta, echitabila, onesta, curatata de coruptie. Este nevoie de o justitie curata in Romania. Sunt si multe probleme de natura sociala. Agricultura, pe de alta parte, este pentru UE insasi o problema, nu doar pentru Romania. Cele mai mari discutii in UE se concentreaza acum pe acest capitol.

- Puteti sa ne spuneti daca la capitolul politic este mentionata necesitatea reformarii Parlamentului Romaniei?

- Eu cred ca este o mare diversiune si totodata o uriasa eroare politica trecerea la un sistem unicameral in Parlamentul Romaniei. Nimeni nu a cerut vreodata Romaniei asa ceva si este o foarte grava greseala a politicienilor ro-mani. Va va da inapoi cu 100 de ani din punct de vedere politic. De asemenea, consider ca autoritatile romane trebuie sa lucreze pentru a reforma justitia, pentru a o curata de coruptie astfel ca romanii sa aiba o justitie curata si sa asigure libertatea presei.

Este o uriasa diversiune sa se discute reformarea parlamentului in acest sens cand marile probleme sunt in justitie, competitie, economie de piata. Nici schimbarea presedintilor Camerelor nu mi se pare o prioritate.

- Ce urmeaza pentru Romania dupa acest raport?

- Din punct de vedere tehnic, Romania deja s-a alaturat Uniunii. Este un pic ca in fotbal, cand Romania mai obtine ceva timp pentru incheierea formala a jocului cu rezultatul dorit. Poate sa fie 2007 sau 2008. Dar nu trebuie sa va speriati foarte tare, deoarece Romania s-a alaturat deja Uniunii si nu mai este nici o posibilitate ca sa fie data la o parte.

Asa cum vad eu lucrurile si din ceea ce eu cunosc, calendarul politic este urmatorul: Romania nu va intra la 1 ianuarie 2007, ci mai tarziu, in aprilie-mai 2007. Asa merge calendarul politic din UE. Noi avem foarte putine actiuni, de fapt, in luna ianuarie, care este totusi o luna de vacanta. Acest moment, 1 ianuarie, a fost de fapt fixat de mine in raportul meu, cand eu eram raportorul pentru Romania, pentru ca am vrut sa dau mai multa insemnatate acestei date care semnifica intrarea intr-un an nou si in timpuri noi. Am ales-o pentru semnificatia sa dramatica si l-am convins si pe colegul meu, raportor pentru Bulgaria, sa faca la fel.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.