Cazul "Poiana Mare" a starnit organizatia internationala

Cu putin timp inainte de publicarea Rapoartelor de tara pentru Romania si Bulgaria, la 25 octombrie, de catre Comisia Europeana, organizatia Amnesty International solicita UE sa mentina presiunea asupra acestor doua state candidate la aderare, avand in vedere un numar semnificativ de probleme cruciale care trebuie inca solutionate in aceste doua tari in materie de drepturile omului, se arata intr-un comunicat al AI.

Amnesty International saluta evolutia pozitiva a protectiei si promovarii drepturilor omului in ultimii ani, in Romania si Bulgaria, insa apreciaza ca mai exista suficiente motive de ingrijorare in cele doua state, unde mai sunt incalcate drepturile persoanei si, prin aceasta, reglementarile internationale referitoare la drepturile omului. Intr-un document facut public ieri, organizatia pune accentul pe incalcarea drepturilor persoanelor cu handicap mental, pe relele tratamente practicate de persoanele responsabile cu aplicarea legilor si pe discriminarea rromilor.

Conform pasajelor referitoare la Romania, Amnesty International considera ca persoanele cu dizabilitati mentale, care se afla in spitale psihiatrice, necesita o protectie speciala in ceea ce priveste integritatea lor intelectuala si psihica, precum si a drepturilor omului. In acest context, se aminteste faptul ca, in 2004, organizatia a trimis Guvernului de la Bucuresti un memorandum, cerandu-i sa rezolve imediat situatia alarmanta din spitalele psihiatrice. In acest context este amintit cazul spitalului de boli psihiatrice din Poiana Mare, unde, in februarie 2004, au murit 17 pacienti, situatia de aici fiind monitorizata cu atentie.

Recomandari pentru Bucuresti si Sofia

In ceea ce priveste relele tratamente aplicate de catre responsabilii cu aplicarea legii, organizatia afirma ca, in pofida unor reforme si amendamente legislative pozitive adoptate in Romania, Amnesty International continua sa primeasca numeroase informatii legate de folosirea excesiva a fortei si de aplicarea de rele tratamente. De altfel, asa cum se arata intr-o anexa a documentului, mai multe cazuri de acest fel au dus la moartea sau la ranirea grava a unor persoane (exemplele expuse fiind Laurentiu Capbun, Nicusor Serban si Marius Silviu Mitran - victime ale agresiunilor politistilor).

Nu in ultimul rand, Amnesty International continua sa monitorizeze presupusele rele tratamente aplicate copiilor de catre politisti.

In concluzie, Amnesty International doreste ca guvernele din Romania si Bulgaria sa ia masuri in urmatoarele directii: sa garanteze drepturile fundamentale ale persoanelor cu handicap mental, prin crearea unui sistem eficient de supraveghere a institutiilor psihiatrice, in special prin infiintarea unui registru al deceselor pacientilor si al persoanelor internate in aceste institutii; sa limiteze utilizarea abuziva a fortei de catre politie si sa vegheze ca anchete minutioase si impartiale sa fie realizate in fiecare caz de utilizare a armelor de foc de catre cei responsabili cu aplicarea legii, iar concluziile acestor anchete sa fie facute publice si vinovatii sa fie deferiti justitiei; sa previna rasismul si discriminarea rromilor si sa nu lase nepedepsite actele discriminatorii si rasiste.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.