Viorel Hrebenciuc, Ovidiu Musetescu, Gabriel Oprea si Mircea Ursache sunt cercetati si pentru subminarea economiei nationale

Fruntasii PSD Viorel Hrebenciuc, Ovidiu Musetescu, Gabriel Oprea si Mircea Ursache ar urma sa fie pusi sub acuzare pentru constituirea unui grup mafiot si subminarea economiei nationale, infractiuni pentru care, daca ar fi gasiti vinovati, ar putea fi inchisi pe viata. Mai mult, dosarul in care sunt cercetati ar putea ramane la Parchetul General. Initial, dupa disjungerea (separarea) de cauza care viza faptele de terorism comise de Omar Hayssam, s-a acreditat ideea ca dosarul ar urma sa fie trimis DNA, institutie abilitata de lege sa cerceteze infractiunile comise de parlamentari.

Insa, potrivit unor surse judiciare, pesedistii ar putea fi acuzati de constituirea unui grup mafiot si subminarea economiei nationale, infractiuni pentru care competenta revine Parchetului General.
In acest moment, dosarul se afla in stadiul de efectuare a actelor premergatoare inceperii urmaririi penale, procurorii incercand sa documenteze acuzatiile aduse celor patru de catre Mohammad Munaf.

Acuzatii sustinute din Irak

In declaratiile date in fata autoritatilor romane care s-au deplasat la Bagdad, Munaf a povestit ca Hayssam ar fi fost ajutat de Viorel Hrebenciuc si Gabriel Oprea sa intre in posesia societatii IPRS Baneasa. In plus, el a declarat ca Hrebenciuc ar fi cerut un milion de dolari pentru a-l ajuta pe sirian sa scape de dosarele de la Parchet.

La randul sau, Ovidiu Musetescu este cel care ar fi semnat documentele de vanzare a companiei SC IPRS Baneasa SA, chiar daca stia ca firma lui Hayssam nu respecta conditiile impuse de lege. In fine, urmasul lui Musetescu la conducerea APAPS (devenita AVAS), Mircea Ursache, ar fi cel care nu a luat masurile impuse de lege pentru rezilierea contractului si tragerea la raspundere a lui Hayssam.

Istoricul vanzarii SC IPRS Baneasa

Prin privatizarea frauduloasa a societatii Baneasa, care a condus la divizarea acesteia si la vanzarea pe bucati a activelor, procurorii considera ca s-a produs un prejudiciu extrem de important, fiind atinse interesele strategice ale statului. Intregul scandal s-a declansat in luna februarie 2004, cand o societate olandeza a sesizat fostul Parchet National Anticoruptie, acuzand ca a fost eliminata nelegal de la procesul de privatizare a SC IPRS Baneasa SA.

Ulterior, societatea a fost vanduta lui Omar Hayssam pentru doar 200.000 de euro, in timp ce olandezii ofereau peste doua milioane de euro. Pana in luna septembrie 2004, PNA a efectuat acte premergatoare urmaririi penale, respectiv ridicari de documente si inscrisuri. La finalul verificarilor, verdictul a fost scurt: in cauza nu se constata fapte de coruptie.

Chiar si in aceasta situatie, ilegalitatile comise cu ocazia privatizarii nu au putut fi total ignorate, constatandu-se ca membrii comisiei de licitatie au admis nelegal la negocieri firma lui Omar Hayssam, care nu a prezentat rapoarte sau documente privind situatia financiara. In scurt timp, cauza a fost trimisa la Parchetul General, unde s-au continuat cercetarile.

Deputatii PSD se leapada de Hayssam

Deputatii PSD Ovidiu Musetescu, Viorel Hrebenciuc si Gabriel Oprea au negat ieri orice legatura cu omul de afaceri Omar Hayssam. Musetescu a recunoscut ca s-a intalnit de cateva ori cu sirianul, incepand cu anul 1995, cand l-a cunoscut la un forum de afaceri, dar a adaugat ca, in perioada in care s-a aflat la conducerea APAPS, Hayssam nu a cumparat nimic prin intermediul Autoritatii de Privatizare.

La randul sau, pesedistul Gabriel Oprea a admis ca l-a cunoscut pe Hayssam in noiembrie 2004, cand acesta "a trecut pe la PSD Ilfov", dar a sutinut ca nu a avut relatii de amicitie, prietenie sau de afaceri cu sirianul. Pe de alta parte, deputatul Viorel Hrebenciuc a negat ca ar fi cercetat de Parchet in dosarul care il priveste pe Omar Hayssam. "Unde ati auzit ca sunt cercetat? Nu-i nimic, decat ceea ce am citit in ziare", a spus Hrebenciuc.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.