ANAF a pus sechestru pe averea lui Gigi Becali fara sa ii prezinte nici pana azi procesul-verbal de instiintare asupra datoriilor

Circul declansat de Sebastian Bodu, presedintele ANAF, care a anuntat zilele trecute punerea sub sechestru a averii omului de afaceri Gigi Becali, are toate sansele sa continue la Parchet. Becali i-a somat ieri atat pe ministrul de finante, Sebastian Vladescu, cat si pe presedintele ANAF, Sebastian Bodu, sa-i aduca oficial la cunostinta "decizia in baza careia s-ar fi instituit masura sechestrului asiguratoriu" asupra averii mobile si imobile a acestuia, "precum si toate actele administrative sau procedurale ce ar fi fost intocmite in legatura sau ca o consecinta a acesteia".

Dupa cum se stie deja, dupa ce Gigi Becali a anuntat public vanzarea actiunilor pe care le detine la Steaua, catre nepotii sai, Bodu a reactionat prin instituirea unui sechestru asigurator pus asupra intregii averi a patronului din Ghencea. Masura dispusa de seful ANAF n-a fost insa insotita de vreun document oficial care s-o justifice. "Debitorul in solidar" Becali a aflat despre sechestrul lui Bodu din presa si nu pe baza unei notificari prealabile de la fisc. Conform codului de procedura fiscala, "masurile asiguratorii (…) se duc la indeplinire in conformitate cu dispozitiile referitoare la executarea silita".

Aceste dispozitii presupun insa, conform aceleiasi legi, existenta unui titlu executoriu. "Executarea silita a creantelor fiscale se efectueaza numai in temeiul unui titlu executoriu emis de organul fiscal competent sau al unui alt inscris care, potrivit legii, constituie titlu executoriu", se spune in codul de procedura fiscala.

Prin urmare, Gigi Becali trebuia sa fie instiintat oficial, in scris, inainte de a se lua aceasta masura. Acest lucru nu s-a intamplat, Sebastian Bodu preferand sa ocoleasca legea ceea ce lasa loc la interpretari asupra adevaratelor sale intentii. Asta cu atat mai mult cu cat, conform legii, masura sechestrului asigurator putea fi evitata cata vreme debitorul, oricare ar fi fost el, putea fi urmarit fiscal chiar daca si-ar fi instrainat afacerea. Acest lucru a fost afirmat chiar de Bodu intr-o interventie televizata. Asta face ca sechestrul averii lui Becali sa fie de fapt o masura abuziva luata fie din razbunare, fie ca urmare a unor comenzi. Conform plangerii lui Becali, adresate ministrului de finante, "masura asiguratorie ar urmari recuperarea unor debite ale AFC Steaua ce s-ar dori a-mi fi imputate, nefiindu-mi cunoscut motivul unui astfel de demers, in conditiile in care am investit zeci de milioane de dolari in Clubul Steaua". Dupa ce solicita sa i se aduca la cunostinta o decizie motivata a masurii sechestrului, Becali afirma ca il va da in judecata pe Sebastian Bodu pentru abuz in serviciu.

"Orice intarziere in comunicarea deciziei motivate imi aduce grave prejudicii patrimoniale si morale, prin imposibilitatea constituirii garantiilor si ridicarii, astfel, a masurilor asiguratorii" - mai spune Becali. Datoria imputata lui Becali este de sapte milioane de dolari la care se adauga dobanzi si penalitati, suma finala invocata de Bodu fiind de peste 11 milioane de euro. Ca sa fie implinit, spectacolul dat de Bodu in direct a atins punctul culminat in momentul in care acesta l-a amenintat in direct pe Becali, ca replica la declaratiile acestuia din urma: "Ar trebui sa-i fie frica lui Becali ca poate ia un glont in cocoasa" a mai declarat presedintele ANAF, Sebastian Bodu.

Datoriile FC Steaua sunt istorice

Potrivit unei informari din mai a.c. a ANAF, datoriile clubului Steaua provin de la fostul administrator al clubului, AFC Steaua si insumau atunci 251 miliarde lei vechi.

Pentru a prelua Steaua, Viorel Paunescu a infiintat Asociatia Fotbal Club (AFC) Steaua Bucuresti o fundatie non-profit pe numele careie, cu sprijinul ministrilor apararii de atunci Victor Babiuc si Sorin Frunzaverde, dar si al premierului Radu Vasile, au fost trecute atat patrimoniul cat si echipa de fotbal. De asemenea, printr-o hotarare din 1999, fundatia lui Paunescu a primit in folosinta gratuita, pe 20 de ani, "imobilul aflat in administrarea Ministerului Apararii Nationale" si care era compus din terenul din Ghencea impreuna cu toata baza sportiva pe care o utilizase pana atunci echipa de fotbal.

In 1999, deoarece Viorel Paunescu nu mai putea acoperi cheltuielile cu echipa de fotbal, acesta l-a invitat pe Gigi Becali sa devina sponsorul Stelei. George Becali a inceput sa investeasca in echipa din Ghencea pe baza unei intelegeri cu Paunescu. Astfel, el a rascumparat o creanta de 1,3 milioane dolari provenita de la CSA Steaua, a rascumparat instalatia dse nocturna de la Tehnorob, a investit in cumpararea de jucatori etc. Conform unei declaratii a lui Becali, investitiile sale, pana in momentul in care s-a infiintat societatea pe actiuni FC Steaua, au ajuns la peste 6 milioane de dolari.

La inceputul lui 2003, Adunarea Generala a Actionarilor de la AFC Steaua Bucuresti a decis sa compenseze datoriile pe care le avea la Gigi Becali cu un pachet majoritar de actiuni la societatea care avea sa preia manageriatul echipei de fotbal din Ghencea. Tot atunci, 80 de membri ai AGA au hotarat infiintarea Fotbal Club Steaua SA, societate in care George Becali devine actionar majoritar cu 51%, iar AFC Steaua cu 36%.

Potrivit lui Becali, contributia AFC Steaua la capitalul social al noii societati a fost facuta in natura cu un utilaj tipografic a carui valoare reala era de 150.000 de dolari, dar care a fost evaluat la 360.000 de dolari. Ulterior, Becali avea sa rascumpere o parte dintre actiunile detinute de fundatia lui Paunescu asa incat astazi, conform datelor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului, actionarii de la FC Steaua sunt George Becali (66%), George Gaita (26%), Victor Piturca (4%), Mihai-Lucian Becali (3%) si Vasile Geambazi (1%).

Potrivit lui Gigi Becali dar si unui document eliberat recent de catre Directia Generala a Finantelor Publice Bucuresti, FC Steaua Bucuresti SA nu era grevata de datorii la bugetul de stat. Prin urmare, daca datoriile invocate zilele trecute de Sebastian Bodu ar fi existat cu adevarat, atunci acestea se regasesc in bilanturile contabile ale fundatiei AFC Steaua. Gigi Becali sustine ca nu stie de existenta acestor datorii. "Eu am preluat doar jucatorii, restul fiind treaba celor de la AFC. Tot ce stiu este ca de vreo doi ani domnii de la Fisc ii tot executa pe cei de la AFC in contul unor datorii", spune Gigi Becali.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.