„Trebuie sa va obisnuiti cu gripa aviara pentru ca va ramine multi ani in Delta Dunarii“, au spus ieri, la Tulcea, specialistii OMS. Autoritatile au aruncat in lupta puii-kamikaze.

Puii-santinela pe care DSV Tulcea a hotarit sa-i puna planton in fiecare dintre cele 10 gospodarii considerate focar de gripa erau asteptati si ieri in bataturile oamenilor. Fane Cucu, cel in curtea caruia a izbucnit epidemia ce a bagat orataniile din Ceamurlia in pamint, se teme de puiul santinela care ii va fi alocat de la Directie: "Aoleu, ne da doar un singur pui! Il pierd dracu’ intr-o curte de tara! Daca pleaca din curte ce ma fac, ca nu-i catel sa stie drumul spre casa!".

Un vecin vesel, ca doar e circiumar de meserie, ii da solutia pe loc: "Il leaga, ma, nevasta-ta cu o ata de mina, sa nu scape la vecini, ca poate ti-l maninca astia, si-l plimba prin toata curtea! O sa aiba grija mai mult de pui decit de tine!". Perspectiva nu-l incinta pe Fane Cucu, asa ca ia o decizie mai cuminte: "O sa-i fac un tarculet, ca doar n-o fi gripa doar intr-un singur colt de curte!". In caz ca "puii sentinela" nu sint doboriti de gripa in 21 de zile, directorul DSV Tulcea, Marian Avram, are de gind sa-i faca cadou gospodinelor.

Dupa ce au stat atitea zile cu ochii pe televizor si au invatat cum sa se protejeze de H5 N1, acum le pare rau ca si-au dat orataniile pe mina autoritatilor sa le omoare, cind puteau sa le taie cu bagare de seama, sa le fiarba cu grija si sa le arunce in oala, nu la groapa de gunoi. Prin trei dezinfectii a trecut pina acum toata Ceamurlia, iar peste o saptamina e programata si cea de-a patra, dar unii dintre ceamurlieni tot si-au mai pus citeva oratanii, vii si suspecte ca-l poarta pe H5N1 in piept, la pastrare prin gradini.

Oamenii din focare au scapat

Expertii OMS sositi ieri in Delta Dunarii linistesc populatia din focarele de infectie. "Daca dupa zece zile de la infectarea pasarilor domestice nu au aparut cazuri la oameni, atunci ei au scapat", spune Michael Perdue, expert virusolog in cadrul OMS. Pe de alta parte, acesta a averizat autoritatile: "Trebuie sa va obisnuiti cu aceasta situatie, pentru ca gripa aviara va ramine multi ani in Delta Dunarii. Din fericire, vor avea de suferit doar pasarile salbatice".

Dar, la Maliuc, primarul Gheorghe Manole n-a inteles nimic din vizita reprezentantilor OMS. "Nu-i inteleg pe oamenii astia. Sa bati atita drum si sa nu spui nimic… Sa te uiti pe ici, pe colo si sa pleci! Daca stiai ceva engleza, mai prindeai cite ceva, dar eu nu stiu o boaba!". In schimb, la Ceamurlia, dupa ce au fost asteptati la primarie inca de dimineata, regulamentar, in uniforma de dezinfectie, cu mastile de git si castile pe cap, reprezentantii OMS i-au dat primarului Circiumaru un verdict incurajator: "Riscul transmiterii gripei aviare de la pasare la om este scazut".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.