Reglementarile Ambasadei Spaniei de la Bucuresti permit capsunarilor sa-si faca certificate medicale la orice unitate sanitara autorizata. Cu toate acestea, ei au fost directionati de OMFM catre firma unde este actionar Dorin Cocos.

Printr-o serie de acorduri de colaborare incheiate intre Centrul de Asistenta Medicala SA (CAM), Institutul National de Medicina Legala (INML) si Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM) s-a reusit sa fie indepartate toate celelalte unitati sanitare autorizate ce pot elibera certificate medicale romanilor care pleaca la munca in strainatate, aceasta activitate revenind exclusiv firmei la care e actionar Dorin Cocos - CAM.

Conform acordului dintre Romania si Spania, privind schimbul de forta de munca dintre cele doua state, romanii care urmeaza sa munceasca in Spania trebuie sa faca un control medical in Romania, potrivit cerintelor si legislatiei spaniole (articolul 4, punctul 1). Ambasada Spaniei la Bucuresti, care elibereaza vizele de munca, accepta certificate medicale de la orice unitate medicala autorizata. In loc sa lase la latitudinea capsunarilor sa-si aleaga firma care sa le elibereze certificatul medical, reprezentantii OMFM ii trimit pe capsunari la firma lui Cocos, sustinind ca de fapt ii trimit la INML.

Cocos colaboreaza cu OMFM prin INML

In septembrie 2001, Centrul de Asistenta Medicala SA a incheiat un contract de colaborare cu INML, pentru efectuarea unor analize pe care institutul nu le putea face. Firma privata a primit la parterul institutului 1.000 de metri patrati pentru care plateste 4.000 de euro chirie lunar, plus utilitatile. CAM a devenit operativa abia in ianuarie 2002, deoarece i-a luat vreo trei luni sa repare si sa-si doteze spatiul primit. Dupa mai putin de o luna, in februarie 2002, OMFM a incheiat un contract de colaborare cu INML, pentru eliberarea certificatelor medicale pentru capsunari. "Eliberarea certificatelor medicale presupune efectuarea unor investigatii pe care institutul nu le poate face. In baza contractului de colaborare incheiat intre firma noastra si INML, examenele complementare le efectuam noi. Aceste examene le poate face orice institutie de stat sau privata abilitata, dar noi am fost singurii care am propus o colaborare in acest sens institutului", ne-a explicat ieri dr. Mioara Radu, directorul general al CAM. Examenele complementare sint supervizate de patru medici de la INML, printre care se afla si directorul institutului, dr. Dan Dermengiu, cel care a semnat contractul de colaborare dintre INML si CAM. Cei patru sint platiti de firma privata in baza unor contracte de colaborare.

Capsunarii platesc direct la CAM

Dupa ce si-au efectuat analizele medicale in cadrul Centrului de Asistenta Medicala, capsunarii platesc contravaloarea certificatului - de 2,4 milioane de lei - direct firmei private, nu INML. In toata aceasta ecuatie, INML e doar cu stampila de supervizare pe care o pun cei patru medici. Banii ii incaseaza direct firma lui Cocos. INML primeste doar banii pe chirie si cite o donatie pentru fundatia institutului.

Firma lui Cocos a mai obtinut de la OMFM o comanda de certificate medicale si pentru romanii care plecau la munca in Israel, in 2002. Pe atunci, directorul oficiului era Daniela Andreescu, cea care a fost avansata de actualul guvern in functia de sef al Departamentului pentru Munca in Strainatate. Cei care doreau sa plece la munca erau indrumati sa se prezinte pentru examenul medical la sediul firmei lui Cocos.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.