Dupa mai bine de cinci ani si jumatate de la prabusirea FNI, instanta TMB a hotarat, ieri, condamnarea celor 13 persoane inculpate in acest dosar penal la pedepse care cumuleaza 94 de ani de inchisoare si acordarea de despagubiri civile pentru 128.476 de parti civile.

Cea mai grea pedeapsa, 24 de ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi timp de 5 ani dupa executarea acesteia, a primit-o fostul locotenent al lui Vintu, Nicolae Popa (ex-director la Grupul Gelsor si membru al Consiliului de Incredere al SOV Invest), acuzat de inselaciune si fals in inscrisuri sub semnatura privata. O pedeapsa severa a primit si Maria Vlas, ea fiind condamnata la 20 de ani inchisoare si interzicerea, 5 ani dupa executarea pedepsei, a mai multor drepturi civile, pentru savarsirea infractiunilor de inselaciune, fals in inscrisuri sub semnatura privata si abuz in serviciu.

Alaturi de Vlas si Popa au mai primit pedepse cu inchisoarea Marian Petrescu (fost presedinte al SOV Invest) - 8 ani, Mihaela Sima (ex-director economic al SOV Invest) - 5 ani, Marius Andrei (ex-cenzor extern independent al SOV Invest), Gavril Batran si Ioan Dita (fosti membri ai CA al SOV Invest) - cate 6 ani fiecare, Gheorghe Negura (ex-membru al Consiliului de Incredere al FNI) - 5 ani, Mircea Costescu si Mircea Ionescu Muscel (fosti membri ai Consiliului de Incredere al FNI) - 4 ani. Singurii care au scapat de puscarie au fost Stefan Boboc (ex-presedinte al CNVM), Cezara Cecilia Bebis (ex-comisar coordonator al Departamentului de reglementare a pietei si intermediere financiara din CNVM) - ambii condamnati la 3 ani de inchisoare cu suspendare (pentru savarsirea infractiunilor de neglijenta in serviciu) si Camenco Petrovici (ex-presedinte al CEC) - decedat.

Desi decizia TMB pare temeinica, ea poate fi catalogata incompleta, atata vreme cat cei doi pioni principali ai dosarului FNI, Sorin Ovidiu Vintu si Nicolae Popa, nu au comparut in fata instantei din motive "intemeiate": primul a scapat "miraculos" de obligatia de a da explicatii judecatorilor dupa ce cauza sa a fost disjunsa la Parchet prin invocarea de catre procurori a unor motive medicale (sic!!!), in vreme ce al doilea este dat in urmarire internationala dupa ce la finele anului 2000 a fugit din tara. De remarcat faptul ca hotararea TMB nu e defintiva si irevocabila, ea putand fi atacata cu apel in termen de 10 zile.

"Conform legii, o persoana trecuta de 60 de ani executa o patrime din pedeapsa. Presupunand ca doamna Vlas a luat 20 de ani de pedeapsa, are de facut cinci. Trei i-a facut. Mai are doi", aceasta era declaratia pe care fostul infractor de drept comun, Sorin Ovidiu Vintu - intemeietorul si profitorul megaescrocheriei FNI - o facea unui cotidian central, in luna februarie a acestui an, imediat dupa ce cauza sa in respectivul dosar fusese disjunsa, in mod curios, din motive medicale (sic!!!), catre procurorul Irinel Paun (actual procuror general-adjunct al PNA). "Coincidenta" sau nu (!?), ieri, judecatorii TMB au venit sa confirme ca Vintu are "gura de aur": Maria Vlas - gasita "tapul ispasitor" al afacerii FNI - a primit o pedeapsa cu inchisoarea de 20 de ani, din care, cel mai probabil, va mai face doar doi tinand cont de varsta sa inaintata. Asa cum era de asteptat, judecatorii TMB au aplicat si celorlalti 12 inculpati in dosarul FNI pedepse cu inchisoarea intre 3 si 24 de ani, care cumuleaza in total 74 de ani.

Pentru a demonstra opiniei publice ca Justitia nu glumeste, judecatorii TMB au decis sa aplice si fostului "locotenent" al lui SOV, Nicolae Popa, o condamnare cu inchisoarea de 24 de ani. Hotararea in cazul lui Nicolae Popa pare severa si intemeiata, la prima vedere, tinand cont de rolul jucat de acesta in infiintarea si devalizarea FNI. Insa daca ne gandim ca acolitul lui Vintu este lipsa la apel - fiind "cautat" de autoritati dupa ce a disparut din tara la cateva luni dupa colapsul Fondului -, condamnarea nu poate fi catalogata decat "frectie cu Diana la un picior de lemn" atata vreme cat fugarul isi duce linistit traiul si toaca (prin cine stie ce insule exotice) "malaiul" furat de la "investitorii" FNI.

In afara lui Vlas, instanta a hotarat ca cei care vor trebui sa plateasca oalele sparte de Vintu in afacerea FNI sa fie "miticii" care l-au ajutat pe acesta sa puna in scena escrocheria FNI: Marian Petrescu (fost presedinte al SOV Invest) - 8 ani de inchisoare, Mihaela Sima (ex-director economic al SOV Invest) - 5 ani, Marius Andrei (ex-cenzor extern independent al SOV Invest), Gavril Batran si Ioan Dita (fosti membri ai CA al SOV Invest) - cate 6 ani fiecare, Gheorghe Negura (ex-membru al Consiliului de Incredere al FNI) - 5 ani, Mircea Costescu si Mircea Ionescu Muscel (fosti membri ai Consiliului de Incredere al FNI) - 4 ani. Singurii care au scapat de puscarie au fost Stefan Boboc (ex-presedinte al CNVM), Cezara Cecilia Bebis (ex-comisar coordonator al Departamentului de reglementare a pietei si intermediere financiara din CNVM) si Camenco Petrovici (ex-presedinte al CEC). Daca in cazul primilor doi ex-oficiali ai CNVM instanta a gasit de cuviinta sa le acorde o condamnare cu suspendare de 3 ani, in cazul ex-presedintelui CEC, scaparea a constituit-o... decesul.

Despagubiri civile... de unde?

In afara condamnarii la inchisoare a celor 12 inculpati mentionati anterior, acestia au fost obligati, in solidar cu partile responsabile civilmente Gelsor SA, CEC Valori Mobiliare SA si cu Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), la plata despagubirilor civile catre 128.476 parti civile constituite in aceasta calitate procesula pe parcursul urmaririi penale cat si in faza cercetarii judecatoresti. De mentionat faptul ca pentru fiecare parte civila sumele acordate cu titlu de despagubiri civile vor trebui indexate cu rata inflatiei incepand cu 24 mai 2000 si pana la data achitarii lor efective.

De unde vor veni insa banii pentru despagubiri civile? Greu de stiut, atata vreme cat conturile Gelsor (unul dintre principalii profitori ai FNI) sunt goale demult, iar masurile asiguratorii luate pe parcursul urmaririi penale cu privire la bunurile inculpatilor nu acopera cuantumul sumei ce trebuie returnata.

Conform minutei Hotararii TMB, la ora actuala, ca urmare a masurilor asiguratorii se mai pot recupera 417.594.000 lei (suma ridicata la 12.06.2000 din biroul inculpatului Dita Ion), alti 476.253.000 lei si 5,07 USD (aflate in conturile lui Maria Vlas deschise la Piraeus BANK Romania), o serie de imobile, terenuri si autoturisme fara valoare, percum si cativa alti banuti aflati in diferite subconturi ale SOV INVEST SA deschise la Banca Comerciala Romana. De remarcat faptul ca inculpatii in dosarul FNI au fost obligati sa achite cheltuieli judiciare catre stat in suma totala de 1.300.000 RON, in vreme ce onorariul aparatorilor pentru inculpatii Dita Ioan, Boboc Stefan, Batran Gravil, Popa Nicolae, Vlas Ioana Maria, care se ridica la 2.000.000 lei, va fi platit din fondul Ministerului Justitiei.

Vintu a scapat din dosarul FNI pentru ca... si-a rupt piciorul

Desi in dosarul FNI existau probe concludente care demonstrau implicarea lui Vintu, personajul nu a fost trimis in judecata dupa ce procurorii au jonglat cu legea. Astfel, procurorul Irinel Paun (actual adjunct al PNA) a decis, la finele anului trecut, netrimiterea lui Vintu in judecata si disjungerea cauzei privindu-l pe acesta de restul dosarului din cauze... medicale. Conform unor documente aflate in posesia noastra (vezi facsimil) procurorii l-au facut scapat pe Vintu (chit ca probele existente la dosar demonstrau indivizibilitatea dintre infractiuni), motivand ca "inculpatul a suferit o interventie chirurgicala (n.r. - si-a rupt piciorul) ca urmare a unui accident casnic, fiind in imposibilitatea de a participa la efectuarea unor acte de urmarire penala". (Sic!!!) Cum a fost posibil asa ceva?

Procurorul Irinel Paun, cel care a examinat materialul de urmarire penala, a "uitat" de prevederile Codului de procedura penala privitoare la competenta in caz de indivizibilitate si conexitate (art. 38 C.p.p, coroborat cu art. 33 C.p.p.) si a decis, in Rechizitoriul FNI, finalizat la 7 decembrie 2004, ca "in ceea ce-l priveste pe inculpatul Vintu Sorin Ovidiu, avand in vedere ca, acesta se afla imobilizat in urma unei interventii chirurgicale, cercetarile urmeaza sa fi disjunse (...) Avand in vedere indivizibilitatea dintre infractiunile pentru care este cercetat inculpatul Vintu Sorin Ovidiu si unele infractiuni retinute in sarcina inculpatilor Vlas Ioana Maria si Popa Nicolae, se va dispune disjungerea si fata de acestia, pentru savarsirea infractiunilor prev. de art. 26 C. pen. raportat la art. 23 din Legea 21/1999 si art. 290 C. pen., urmand ca toti trei inculpatii mentionati sa fie cercetati intr-o cauza separata").

Astfel, Sorin Ovidiu Vintu - personaj in sarcina caruia anchetatorii care au efectuat urmarirea penala au retinut savarsirea unor infractiuni economice extrem de grave (inclusiv spalare de bani) - are sanse de a scapa cu fata curata. Asa cum am mai precizat ori de cae ori am pomenit de dosarul FNI, Vintu a fost scos basma curata din dosarul FNI, nu insa inainte ca anchetatorii care au efectuat urmarirea penala sa fie indepartati pe rand din dosar (ofiterul Constantin Duvac - "avansat", ofiterul Ovidiu Dobleaga - "recompensat" cu o bursa in Franta, procurorul Luminita Sega a fost nevoita sa se mute la PNA dupa ce postul sau a fost restructurat din schema Parchetului General).

Parchetul se face ca nu vede si nu intelege

In incercarea de a gira actiunile procurorului Irinel Paun, uitand ca exista probe de netagaduit, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a sustinut, in urma cu cateva luni, ca... expertiza contabila in dosarul FNI (extrem de stufoasa si profesionist realizata) n-ar fi elocventa si nu ar retine in sarcina lui Vintu nici o infractiune (sic!!!). "Concluziile raportului de expertiza judiciar-contabila au fost de natura sa clarifice - in principal - cuantumul prejudiciului cauzat si mecanismul care a permis inculpatilor sa induca si sa mentina in eroare investitorii FNI, cu consecintele cunoscute. Lipsa anumitor documente contabile ale SOV Invest si Gelsor SA nu a permis totusi expertilor contabili sa se pronunte cu certitudine asupra unor aspecte ale activitatii infractionale stabilite prin alte mijloace de proba, in concordanta cu prevederile C.p.p.

Inculpatul Vintu n-a ocupat functii executive sau administrative in cadrul SOV Invest si n-a avut atributii functionale de nici o natura in aceasta, mentinand doar contactul cu conducerea acesteia, in limitele prevazute de lege pentru actionari (...) Din probele administrate a rezultat ca inculpatul n-a semnat nici un act decizional cu privire la administrarea FNI, iar sustinerea ca, in realitate, era coordonatorul activitatii FNI nu poate avea relevanta juridica, atata vreme cat n-a fost sustinuta de dovezi certe, care sa demonstreze faptul ca i-a determinat pe coinculpati sa comita infractiunile pentru care au fost deferiti justitiei", au sustinut oficiali ai Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Pozitia institutiei este insa cu atat mai controversata cu cat, daca rasfoim expertiza contabila in dosarul FNI, gasim, la capitolul 9, ca afacerea "SOV Invest - FNI - Cibela Grup" - girata si parafata de Vintu - a avut drept consecinta prejudicierea FNI.

Surprinzator, la scurta vreme dupa ce procurorii invocau faptul ca Sorin Ovidiu si-a rupt piciorul si nu se poate deplasa la Parchet pentru a fi anchetat, acesta a plecat, in joia Pastelui a acestui an, intr-o excursie de lux de doua saptamani intr-o insula cipriota, deplasare care a costat - conform propriilor spuse - peste 250.000 de dolari (in acea deplasare au fost prezente, pe cheltuiala fostului infractor de drept comun, o serie de vedete ale Realitatea TV, fapt care a intarit ideea ca SOV este in spatele postului tv). Atunci s-a aflat si faptul ca plecarea lui SOV a fost facilitata tot de catre procurori, acestia ridicandu-i intr-un mod dubios interdictia de a parasi tara.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.