Palatul Bruckenthal din Sibiu si Castelul Bran din Brasov vor fi restituite fostilor proprietari.

Destinatia monumentelor istorice va ramane neschimbata.

Palatul Bruckenthal din Sibiu si Castelul Bran din Brasov vor fi restituite fostilor proprietari. Anuntul a fost facut ieri de presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), Ingrid Zaarour. Palatul Bruckenthal este revendicat de Biserica Evanghelica din Sibiu, careia baronul Samuel von Bruckenthal i l-a lasat prin testament, iar Castelul Bran de mostenitorii Principesei Ileana.
Niciunul dintre fostii proprietari nu va schimba destinatia amplasamentelor, pentru ca in astfel de cazuri intervine Legea de protectie a monumentelor istorice.

Presedintele ANRP Ingrid Zaarour a afirmat ca vor fi analizate toate cererile de retrocedare, indiferent ca este un sediu al partidelor politice, o ambasada, un palat sau o simpla cladire. "Atata timp cat un imobil exista in natura si este detinut de catre stat, va fi restituit. Cei care au de gand sa incalce aceste dispozitii vor fi aspru sanctionati", a specificat reprezentantul ANRP.

Biserica Evanghelica a depus 720 de cereri de retrocedare

Cererea de restituire a Palatului Bruckenthal este formulata de Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice. Viceepiscopul Bisericii Evanghelice Luterane, Hans Klein, fost presedinte al Fundatiei Bruckenthal, a declarat anterior ca, in niciun caz, nu se pune problema schimbarii destinatiei actuale a palatului. "Dimpotriva,
ne-am dori sa fie complet refacut, sa devina un muzeu international, un bun european".
De retinut ca Biserica Evanghelica a depus cereri de retrocedare pentru 720 de imobile din tara si a revendicat chiar si o bucata din drumul care duce spre Poiana Brasov, motivand ca suprafata respectiva de teren face parte din patrimoniul bisericesc.

Mostenitorii Principesei Ileana locuiesc in afara Romaniei

Descendentii Principesei Ileana Hohenzollern-Sigmaringen au formulat o cerere de retrocedare pentru prima data in 2001. Atunci au solicitat autoritatilor romane castelul Bran sau 25 milioane dolari in schimb. "Acum au renuntat la varianta baneasca", dupa cum ne-a declarat Ioan Onisei, secretar de stat la Ministerul Culturii.
Mostenitorii Principesei care revendica acest castel sunt Dominic Habsburg-Lothringen, Maria-Magdalena Holzhausen si Elisabeth Sandhofer. Cei trei locuiesc in SUA (Dominic) si in Austria (Maria-Magdalena si Elisabeth), in Romania fiind reprezentatI de firma de avocatura Rubin-Meyer Doru&Trandafir.
Castelul Bran a fost lasat mostenire impreuna cu intreg domeniul in 1938, de Regina Maria, prin testament, fiicei sale Principesa Ileana. Aceasta il stapaneste pana in 1948, cand Castelul Bran a intrat in proprietatea statului roman, ramanand o perioada abandonat si devastat. Principesa a fost infirmiera de razboi si a fondat, langa Castelul Bran, Spitalul "Inima Reginei".

A devenit calugarita ortodoxa, luandu-si numele de Maica Alexandra. A incetat din viata pe 21 ianuarie 1991, laYoungstown, Ohio, SUA. Dominic Habsburg-Lothringen este fiul Principesei Ileana von Hohenzollern-Sigmaringen si al lui Franz Leopold von Habsburg-Lothringen Archduke of Austria, Prince of Tuscany.

Ar putea sa ramana muzee

Primarul din Bran, Gheorghe Hermeneanu, stia doar ca muzeul -vizitatul castel - a fost revendicat "de mostenitorii familiei Hohenzollern". "Ne-au anuntat cei de la Ministerul Culturii ca s-a depus o cerere de restituire. Noi nu am primit nici o notificare in acest sens." Edilul local a spus ca nu ar avea nimic impotriva ca Branul sa fie retrocedat, cu conditia sa i se pastreze destinatia de muzeu si sa fie mai bine administrat decat a facut-o pana acum Ministerul Culturii. "Duce-ti-va la castel la Balcic, sa vedeti ce gradina botanica au acolo, fata de balariile din Bran."
"Ideal ar fi sa ramana muzeu", a fost singurul comentariu al directorului Muzeului Bran, Narcis Dorin Ion. Numarul de vizitatori pe zi, in varf de sezon, depaseste 3.000 de persoane.

Palatul Bruckenthal din Sibiu e revendicat de Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice. In Avrig, judetul Sibiu, un alt palat care a apartinut baronului Samuel von Bruckenthal si care a capatat ulterior destinatia de sanatoriu, a fost restituit in 1998. Conform spuselor primarului din localitate, Gheorghe Fraticiu, noii proprietari - Fundatia Bruckenthal, din care face parte si Parohia Evanghelica din Sibiu - intentioneaza, cu finantare din Germania, sa deschida aici un centru etno-cultural.

Castelul Bran. Prima atestare documentara a castelului aflat la 30 de kilometri de Brasov este gasita in actul emis la 19 noiembrie 1377 de Ludovic I d’Anjou, prin care brasovenii primeau privilegiul de a construi Cetatea "cu munca si cheltuiala proprie". La sfarsitul secolului al XV-lea, Cetatea Bran este subordonata autoritatii comitetului secuilor, raspunzator de apararea sud-estului Transilvaniei, iar din timpul lui Iancu de Hunedoara trece sub conducerea voievodatului Transilvaniei. La 1 decembrie 1920, Consiliul Orasenesc al orasului Brasov doneaza castelul Reginei Maria a Romaniei Mari, ca semn de recunostinta pentru contributia adusa Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. In anul 1938, Regina Maria lasa prin testament Castelul Bran fiicei sale, Principesa Ileana, care-l stapaneste pana in 1948. Dupa expulzarea din tara a familiei regale, in 1948, castelul a intrat in proprietatea statului roman ramanand o perioada abandonat si fiind devastat. Din 1956, Cetatea a fost deschisa ca muzeu de istorie si arta feudala. Fiind intr-o stare avansata de degradare, castelul intra din 1987 in restaurare. Refacerea este terminata, in linii mari, in 1993.

Palatul Bruckenthal. Monumentul se afla intr-o zona istorica a Sibiului, numita Piata Mare. A fost construit in etape, intre anii 1778 si 1788, pentru a-i servi baronului Samuel von Bruckenthal, guvernator al Transilvaniei in perioada 1777-1787, drept resedinta oficiala si pentru a adaposti colectiile sale. Palatul reprezinta unul dintre cele mai insemnate monumente in stil baroc din Romania. Saloanele pastreaza piesele originale: sobele in stil rococo si neoclasic, tapetul de matase rosie si cel de hartie pictat in stil oriental, candelabrele din sticla de Murano si piese de mobilier transilvanean din secolul al XVIII-lea.

Colectiile de arta europeana ale baronului au fost deschise publicului inca din 1790, cu trei ani inaintea inaugurarii Muzeului Luvru. Dupa venirea regimului comunist, castelul a trecut in proprietatea statului. In prezent, este transformat in totalitate in muzeu si are in componenta sa Palatul Bruckenthal, Muzeul de Istorie Naturala, Muzeul de Istorie, Muzeul de Istoria Farmaciei si Muzeul de Arme si Trofee de Vanatoare.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.