Firmele grupului Dorin Cocos-Alexandru Bittner au incasat 317 miliarde de lei din analizele medicale facute aspirantilor la un loc de munca in strainatate, cu ajutorul OMFM

317 miliarde de lei este suma aproximativa, pe care grupul de interese condus de "triada" Dorin Cocos-Alexandru Bittner-Adrian Petrache a incasat-o prin monopolizarea analizelor medicale pentru muncitorii romani care pleaca sa lucreze in strainatate. Controversatele personaje opereaza prin trei societati comerciale care, in ultimii ani, au obtinut castiguri fabuloase pe spatele uneia dintre cele mai sarace categorii sociale din Romania.

Aranjamentul nu ar fi fost posibil fara complicitatea unor importanti demnitari, cei mai vizibili fiind Daniela Andreescu, secretar de stat din Ministerul Muncii, responsabil cu munca in strainatate, dar si subordonatul acesteia, Aurel Teodorescu, directorul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM). Acesta a devenit cunoscut opiniei publice cand a intrat in greva foamei, fiind primul oficial roman care a recurs la asemenea gest.

Motivatia lui Teodorescu: demascarea coruptiei din sistemul plecarilor la munca in strainatate. Ceea ce nu a spus Teodorescu insa este ca el insusi a girat mai multe afaceri de cumetrie care au adus sume imense de bani clanului Bittner-Cocos-Petrache, veriga in tot acest lant fiind chiar fiul sau, Catalin Teodorescu.

Abuzul incepe la OMFM

Mecanismul prin care muncitorii cuprinsi de mirajul strainatatii sunt usurati de bani este simplu. Smecheria incepe la sediul OMFM, unde lucratorilor li se pune in vedere ca, daca vor fi selectati, trebuie sa plateasca "aproximativ 110 euro pentru analizele medicale, certificate medicale si traducerii autorizate a acestora".

Certificatele medicale sunt cerute si de Ambasada Spaniei la Bucuresti, care anunta negru pe alb, la propriul avizier, ca respectivele certificate pot fi obtinute de la "orice unitate medicala autorizata". Numai ca libertatea spaniola se loveste de clientela transpartinica romaneasca a unei institutii a statului: OMFM. Aici, muncitorilor selectati li se inmaneaza o hartie cu stampila oficiului, pe care subordonatii grevistului Teodorescu scriu "IML" cu litere de-o schioapa - initialele Institutului de Medicina Legala "Mina Minovici". Astfel teleghidat, muncitorul se duce glont la IML sa-si faca analizele complete ca sa poata primi certificatul atat de necesar. Pretul pentru toate acestea variaza intre 2 si 2,5 milioane de lei.

Capusele

Profiturile incasate sunt spectaculoase, in conditiile in care, anual, zeci de mii de romani pleaca la munca peste granite. Interesant este cine incaseaza acesti bani. Este vorba despre cele trei firme infiintate de Dorin Cocos, sotul Elenei Udrea, blonda consiliera a lui Traian Basescu, impreuna cu Alexandru Bittner si Adrian Petrache. Despre ultimii doi, insusi presedintele Traian Basescu afirma public, anul trecut, ca "patroneaza mafia personala a lui Adrian Nastase". Intre Institutul "Mina Minovici" si cele trei firme exista un contract de parteneriat incheiat fara licitatie in 2001.

Certificatele sunt vizate cu un soi de parafa comuna, a institutului si a firmei lui Cocos. Societatile cu pricina au nume pretioase: Centrul de Asistenta Medicala SA, Centrul de Diagnostic Clinic International SA si Centrul de Expertiza Medicala a Fortei de Munca SA. Cele trei societati comerciale functioneaza in propriile puncte de lucru deshise chiar in incinta IML "Mina Minovici".

Aceiasi oameni in trei firme

Sotul Elenei Udrea, sefa cancelariei presedintelui Basescu, Dorin Cocos are numeroase legaturi de afaceri cu Bittner si Petrache, protejatii lui Adrian Nastase. Una dintre ele reiese chiar din firma Centrul de Asistenta Medicala SA, infiintata in 1998 de cei trei. In decembrie 2001, cand PSD a cucerit intreg aparatul de stat, iar Centrul de Asistenta Medicala SA incepuse sa infloreasca, Bittner si Petrache au iesit din societate. Motivul? Scandalul "Armaghedon" tocmai fusese detonat in acea perioada, iar relatiile lui Bittner cu premierul Nastase devenisera de notorietate. Potrivit Registrului Comertului, in prezent, actionariatul Centrului de Asistenta Medicala SA este dominat de Dorin Cocos (30%), Petre Ion (31%) si Olimpia Ulrich (30%). Despre acestia din urma, EVZ a dezvaluit recent ca "spala" urmele lui Bittner si Cocos in afaceri.

La fel de interesant este si mandatul de cenzor pe care pesedistul Eugen Bejinariu, fostul secretar general al guvernului Adrian Nastase, l-a avut in firma Centrul de Asistenta Medicala SA exact in perioada in care firma incepuse sa capuseze vartos Institutul "Mina Minovici" via OMFM.

Interpusii

O alta firma este Centrul de Expertiza Medicala a Fortei de Munca SA. Dorin Cocos si "paravanele" Petre Ion si Olimpia Ulrich controleaza 91% din firma. Alte opt procente revin unei anume Mioara Radu. Pe aceasta din urma o regasim in Centrul de Diagnostic Clinic International SRL, a treia firma care traieste din banii muncitorilor migratori. Aici Mioara Radu isi imparte frateste actiunile cu Lucia Bratu, o alta membra a acestui grup de interese.

Fiul directorului Teodorescu, infipt in sistem

Ca o stranie coincidenta, fiul lui Aurel Teodorescu, directorul grevist al OMFM, lucreaza ca jurist in institutia condusa de propriul sau tata. Pana sa se mute la "centrala", Catalin Teodorescu a fost angajatul OMFM, avand biroul chiar in cladirea IML, perete in perete cu firma lui Cocos. "Se ocupa cu repartizarea oamenilor care plecau in Germania", ne-a explicat laconic tatal sau.

Aurel Teodorescu, directorul OMFM, nu gaseste nimic ciudat in monopolul pe care firmele lui Cocos l-au dobandit in afacerea certificatelor medicale pentru muncitori. "S-a facut o pasiune pentru aceasta familie (Udrea-Cocos - n.r.). Intre OMFM si IML s-a incheiat un protocol in 26 februarie 2002, ca intre doua institutii publice. Certificatele au apostila unui medic primar legist". Teodorescu nu crede ca ar fi trebuit sa se intereseze de relatia dintre cele trei societati private si IML, construita pe filiera OMFM. Il cunoaste pe Dorin Cocos si ar vrea sa se bucure si el de atentia pe care sotul Elenei Udrea "o primeste de la presa."

130.000 de muncitori

Din 2002, anul in care a inceput sa functioneze Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM), si pana in luna august anul acesta au plecat la munca in strainatate 127.137 de romani. Ei au scos din buzunar peste 317 miliarde lei vechi, suma ce reprezinta contravaloarea analizelor si certificatelor medicale obtinute de la firmele infiintate de Dorin Cocos, Alexandru Bittner si Adrian Petrache, pe filiera OMFM-IML "Mina Minovici". Cei mai multi au ales Germania (92.066) si Spania (34.596).

Directorul-grevist Aurel Teodorescu isi tine averea la secret

Aurel Teodorescu, directorul OMFM, a recunoscut ieri pentru EVZ ca a fost ofiter de Securitate in cadrul Directiei a III-a de contraspionaj, de unde a demisionat in august 1990. Intrebat de ce nu si-a publicat declaratia de avere, Teodorescu ne-a dat un raspuns uluitor: "Nu sunt functionar public, asa ca nu este obligatoriu ca eu sa depun vreo declaratie". Directorul OMFM a recunoscut totusi ca are o masina de teren marca Land Rover, o vila in Bucuresti si una la Branesti. "Daca va uitati pe CV-ul meu veti vedea ca am peste 30 de ani de munca, asa ca pot justifica totul", sustine Teodorescu. Fiul sau, Catalin Teodorescu, este jurist in cadrul OMFM, direct in subordinea tatalui sau.

Anterior a lucrat tot in cadrul Oficiului, dar in biroul de selectie a muncitorilor care pleaca in Germania de la Institutul "Mina Minovici". Adica taman in locul unde muncitorii platesc pentru certificatele medicale eliberate de firmele grupului Cocos-Bittner-Petrache. El si-a luat recent un bolid, marca Jaguar, despre care tatal sau ne-a povestit cu duiosie ca "si l-a cumparat cu banii din salariu catigat in Germania". Si astfel am aflat ca fiul lui Teodorescu a beneficiat si el de serviciile OMFM. "Il cunosc pe Cocos, m-am intalnit cu el de vreo trei-patru ori pana acum, dar nu-i nimic anormal pentru ca acest om se intersecteaza des cu institutiile statului".

Ori Atlassib, ori contract reziliat

Muncitorii romani care doresc sa lucreze in Spania s-au transformat in adevarate fabrici de bani pentru diversi clienti politici. Una dintre acestea ii apartine lui Ilie Carabulea, patronul firmei Atlassib SRL din Sibiu. Acesta, prin firma sa din Spania, Atlassib Spania SL, a incheiat mai multe contracte cu firme si organizatii patronale din aceasta tara pentru a avea exclusivitate asupra transportului de muncitori din Romania, Bulgaria si Republica Moldova. Pretul impus prin contracte muncitorilor romani a fost de 133 de euro pentru 2004-2005, respectiv 127 euro pentru 2005-2006. Pretul includea transportul din Bucuresti pana in provincia Huelva, unde romanii lucrau in agricultura. In cazul in care muncitorii romani doreau sa ajunga in Spania cu alta firma de transport, le erau reziliate contractele de munca. Unul dintre motivele pentru care patronatul spaniol din Huelva a acordat acest monopol societatii lui Carabulea este suma de 14 euro, la un drum dus-intors, pe care firma din Sibiu se obliga s-o achite patronatului. Contactat telefonic, Daniel Micu, directorul Atlassib SRL Sibiu, a declarat ca "cei sapte euro pentru un drum dus reprezinta contravaloarea unor servicii pe care patronatul spaniol le presteaza catre Atlassib", insa a refuzat sa indice despre ce servicii este vorba. Micu a refuzat sa indice numarul muncitorilor romani transportati de anul trecut pana in prezent in regiunea Huelva.

Fara licitatie

Dorin Cocos nu a putut fi contactat ieri. In schimb, sotia sa, Elena Udrea, ne-a declarat: "La vremea respectiva (februarie 2002 - n.r.), firma Centrul de Asistenta Medicala SA a semnat un contract cu Institutul de Medicina Legala "Mina Minovici". In baza unui ordin guvernamental din 2000, IML nu este obligat sa organizeze vreo licitatie pentru servicii complementare. Adica pentru serviciile pe care institutul oricum nu le face. Centrul de Asistenta Medicala a fost ales pentru ca dispunea de baza tehnica, materiala si umana. De aceea a si functionat in incinta institutului. In plus, investitia totala a fost facuta de centru. Si, sigur, a fost o afacere din care s-a obtinut un profit legal. Acum, firmele despre care vorbiti sunt in dizolvare".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.