Reconstructia demarata aici pare o intreprindere fara prea multe sanse de izbanda. Doar o minune ar face ca, anul viitor, locul sa mai arate ca pe vremuri.

Sfarsitul actualului sezon estival nu ofera deloc vesti bune pentru impatimitii Costinestiului. Inundatiile din urma cu cateva saptamani au lasat in urma un peisaj dezolant. Reconstructia demarata aici pare o intreprindere fara prea multe sanse de izbanda. Doar o minune ar face ca, anul viitor, locul sa mai arate ca pe vremuri.

Cum sa inoti pe nisip

Peisajul de pe plaja este de-a dreptul halucinant. Lacul comunica, in continuare, cu marea, iar nisipul aproape ca nu se mai vede. Faleza este "rupta" in mai multe locuri si este practic imposibil sa mai strabati plaja de la un capat la celalalt. Decat poate inot. Obeliscul zace la pamant, iar pentru ridicarea unuia nou - din fier-beton si care cantareste peste 30 de tone - ar fi nevoie de aproape 7,5 miliarde de lei, bani pe care nici primaria, dar nici "proprietarul" sau, BTT Constanta, nu-ii au deocamdata.

Pentru refacerea statiunii Costinesti este nevoie de aproape patru milioane de euro - aproape un milion pentru ridicarea locuintelor familiilor sinistrate, 2,5 milioane de euro pentru reabilitarea si refacerea falezei, plajei si promenadei si 200.000 de euro pentru noul obelisc. Primarul Traian Cristea afirma ca a cerut de la bugetul de stat 23 de miliarde de lei pentru ridicarea caselor celor 23 de familii ramase fara acoperis, dar banii inca se lasa asteptati.

Sinistratii ierneaza la hotel

Sinistratii au fost adapostiti in Hotelul Amiral, la rude sau in blocul social al BTT-ului si, probabil, acolo vor ramane intreaga iarna.
Primaria reface, zilele acestea, tronsonul de cale ferata si strange nisipul in zone ferite ale plajei, pentru "la vara".

Faleza, disparuta sub ape sau moloz

37 de case au fost distruse cu totul, 44 inundate si partial afectate, o gradinita inutilizabila deocamdata (micutii isi desfasoara orele in sala de sport), 1.700 mp de faleza disparuti sub ape sau moloz, 800 de metri de drumuri si 300 de cale ferata distrusi de inundatii. Acesta este bilantul trimis recent de Consiliul Local Costinesti Prefecturii Constanta. De la bugetul localitatii au fost acordati pentru ajutorul familiilor sinistrate banii "programati" pentru asfaltarile drumurilor din comuna, aproximativ un miliard de lei. Adica foarte putin.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.