Fregata "Regele Ferdinand" a plecat ieri in prima misiune NATO a Fortelor Navale. In jurul orei 11.00, nava a ridicat ancora pentru a participa la operatiunea Active Endeavour, care se desfasoara in Marea Mediterana. Aceasta este prima misiune pentru fregata intrata in serviciul Fortelor Navale Romane anul trecut, dar si pentru cei 203 marinari aflati la bordul ei.

Nava, aflata sub comanda comandorului Sorin Learschi, va desfasura mai intai un antrenament comun cu nave apartinand Fortelor Navale ale Turciei, in vederea pregatirii pentru misiune, urmand ca de pe 15 octombrie sa participe efectiv, timp de doua luni, la operatiunea Active Endeavour. La ceremonialul cu ocazia plecarii sunt invitati sa participe delegati ai Ministerului Apararii Nationale, autoritati centrale si locale, reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Romane, precum si familiile membrilor echipajului.

Active Endeavour este o activitate initiata de Alianta Nord-Atlantica pe 18 octombrie 2001 si are ca scop descurajarea actiunilor teroriste prin solidaritatea statelor membre NATO. Potrivit reprezentantilor Statului Major al Fortelor Navale, conceptia militara a NATO cu privire la apararea impotriva terorismului prevede desfasurarea unor actiuni specifice.

Forta operationala Active Endeavour desfasoara in acest sens actiuni de supraveghere si control pe marile culoare de navigatie din Marea Mediterana orientala. Recent, Consiliul Aliantei a decis extinderea zonei de desfasurare a acestor activitati pe toata suprafata Mediteranei, obtinand sprijinul tarilor partenere si al tarilor mediteraneene. Fregata "Regele Ferdinand" este prima din cele doua fregate de tip 22 achizitionate de catre Fortele Navale Romane din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord.

Echipajul este compus din 19 ofiteri, 73 de maistri militari, un subofiter, 110 militari angajati pe baza de contract si un salariat civil. Nava are un deplasament de 4.900 tone, masoara 148,2 metri lungime, are o latime de 14,75 metri si poate atinge o viteza maxima de 30 de noduri.

Armamentul din dotare consta in instalatii lansatoare de torpile, un tun superrapid de calibru 76 mm, sistem de comanda asistat de calculator, instalatii de bruiaj pasiv, sisteme de lupta electronica si noua sisteme radar, iar sistemul de propulsie este compus din patru turbine. Conditiile de depozitare si refrigerare a proviziilor pot asigura o perioada de navigatie de 90 de zile. "Regele Ferdinand" se va intoarce in cea de-a doua jumatate a lunii decembrie.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.