Valeriu Stoica sustine ca despagubirea fostilor proprietari prin actiuni incalca legislatia privind piata de capital si prevederile constitutionale

Mecanismul prevazut de Legea 247/2005 pentru acordarea de despagubiri fostilor proprietari ai unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 1945-1989 incalca legislatia cu privire la piata de capital, dar si o serie de prevederi ale Constitutiei, au aratat ieri, intr-o conferinta de presa, avocatul Gheorge Piperea si fostul presedinte PNL, Valeriu Stoica.

Se incalca principiul garantarii proprietatii

Fondul Poprietatea incalca legile cu privire la piata de capital si acquis-ul comunitar, in conformitate cu care investitiile fondului, ca organism de plasament colectiv al valorilor mobiliare, trebuie sa fie facute in actiuni cotate. Potrivit avocatului Piperea, actiunile din patrimoniul fondului sunt necotate, printre ele figurand chiar actiuni ale unor companii in lichidare sau creante ale statului roman (fata de state precum Irak sau Congo).

De asemenea, exista premisele ca Fondul Proprietatea sa se constituie intr-un nou SIF, ceea ce ar insemna limitarea achizitiilor la un procent fix din actiunile emise. Dar fondul are o valoare de cel putin cinci miliarde de euro, in timp ce SIF-urile nu depasesc 150 de milioane de euro. Nu in ultimul rand, este o reglementare anticonstitutionala, incalcand principiul garantarii proprietatii si pe cel al libertatii de asociere, a mai explicat Piperea.

Titlurile de succesiune nu produc venituri impozabile

Referitor la riscurile acestei reglementari, Valeriu Stoica a explicat ca este vorba despre riscuri birocratice si economice. "Mi-e teama ca birocratia legata de aplicarea legii va naste un risc de coruptie", a spus acesta. Mecanismul fondului are in vedere schimbarea titlurilor de despagubire in actiuni, insa nu este vorba despre actiuni listate la Bursa si care fac parte din activele fondului, ci de actiuni la fond.

In ceea ce priveste titlurile de despagubire, acestea nu produc venituri impozabile, au durata de valabilitate limitata si nu pot fi transmise mai departe prin vanzare sau negociere, ci numai pe cale de succesiune, a mai aratat Stoica. Potrivit legii, au dreptul la despagubiri fostii proprietari de imobile carora nu li se mai poate reconstitui dreptul de proprietate in natura, din doua motive: fie imobilul a fost demolat, fie a intrat in circuitul civil prin instrainare, iar actul juridic de instrainare nu a fost anulat.

Despagubirile vor fi acordate si fostilor asociati sau actionari ai societatilor nationalizate, ori mostenitorilor acestora. Ministerul Finantelor va reprezenta statul roman ca actionar al Fondului Proprietatea. Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor estimeaza ca aproximativ 100.000-120.000 de notificari vor face obiectul acordarii de despagubiri.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.