Lideri ai lumii interlope, fratii Ion si Vasile Balint - cunoscuti sub numele Nutu si, respectiv, Sile Camataru - au fost lasati, in mod intentionat, cu telefoane mobile in inchisoare, pentru ca autoritatile sa le poata monitoriza convorbirile si sa probeze fapte nerecunoscute de cei doi. Surse juriciare au declarat pentru "Averea" ca procurorii au cules astfel dovezi solide in ce priveste faradelegile comise de membrii clanului Camatarilor.

Aprobata de judecator, inregistrarea discutiilor purtate in celula de Nutu si Sile Camataru s-a dovedit asadar a fi o adevarata fabrica de probe, in conditiile in care cei doi au respectat legea tacerii in timpul interogatoriilor. Capcana intinsa Camatarilor a avut efectul scontat. Ei fusesera capturati impreuna cu aproape toate rudele si armata de locotenenti, ale caror nume sunt pronuntate si acum in soapta in Ferentari.

Mai mult, autoritatile au pus sechestru si pe averea sfidatoare a Camatarilor, insa pistele catre ei au inceput sa se inchida una cate una, dupa ce, de teama, martorii si-au retras acuzatiile. Ofensiva impotriva acestor lideri interlopi - care, de ani in sir, faceau nestingheriti legea in strada - risca astfel sa nu aiba nici o finalitate. La audieri s-au perindat in van zeci de martori, inclusiv manelistii Vali Vijelie si Adi de Vito sau fotbalistul Marian Aliuta, care ar fi trebuit sa lamureasca o serie de aspecte legate de jefuirea unui cetatean israelian, Peleg Shaoul.

Anchetatorii au gasit insa solutia salvatoare, pentru a da de cap unui dosar care inca se afla in lucru. Potrivit unor surse confidentiale, acestia au permis Camatarilor sa foloseasca in puscarie telefoane celulare. Obisnuiti cu privilegii din partea autoritatilor, Ion si Vasile Balint au muscat imediat momeala, in conditiile in care stiau ca un alt detinut "de calibru", Miron Cozma, a beneficiat, la randul sau, de telefon mobil in timpul detentiei. Cei doi ar fi intrat in posesia mobilelor dupa ce anchetatorii i-au transferat din penitenciarele Craiova si Margineni in arestul Directiei Cercetari Penale.

Deja condamnati la cincisprezece si respectiv noua ani de inchisoare, fratii Camataru au fost adusi la Bucuresti pentru a fi cercetati intr-un dosar care se refera la fapte din sfera criminalitatii organizate. Aici, sub atenta observatie a celor care coordoneaza ancheta, arestatii au facut rost de celulare, grabindu-se sa dea ordine oamenilor de incredere ramasi in libertate. Fara sa banuiasca, Camatarii au oferit astfel, singuri, o multime de probe, inregistrarile fiind facute cu aprobarea unui judecator.

Unul dintre aparatorii clanului Camatarilor, av. Mihai Costea, ne-a declarat: "Cat timp au stat la inchisoare, este imposibil sa fi fost interceptati. Acolo, Nutu si Sile au stat in conditii de maxima siguranta, la izolare, motiv pentru care era imposibil sa beneficieze de telefoane. Nu stiu, insa, daca nu cumva acum, cand au fost adusi in arestul de la Bucuresti, nu au gasit vreun telefon in celula..."

Coincidenta sau nu, in dosarul in care convorbirile Camatarilor au fost ascultate este anchetat si fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma. Numele acestuia a fost asociat cu cele ale fratilor Camataru, la foarte scurt timp dupa ce "Luceafarul Huilei" a fost gratiat de fostul presedinte Ion Iliescu, pe ultima suta de metri a mandatului sau.

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie informa atunci ca Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism "il avea in baza de lucru pe Miron Cozma pentru implicare in activitati de crima organizata, in dosarul fratilor Ion si Vasile Balint".

La acea data, Cozma a fost retinut pentru 24 de ore si intrebat in legatura cu o presupusa mediere, realizata de el, pentru interpunerea locotenentilor fratilor Camataru in afacerile a doi indivizi din Arad, care se certau pe actiunile unei societati comerciale achizitionate de la stat. Medierea s-ar fi facut telefonic, in perioada in care Cozma se gasea in inchisoare.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.