Placinta cu branza contra salam, chiftelute contra vin rosu, filmulet promotional contra afise, Anca Parghel fara concurenta. Cam asa a aratat, saptamana trecuta, la Strasbourg, confruntarea dintre Romania si Bulgaria, dincolo de rapoarte si pregatiri pentru aderarea europeana.

Romania si Bulgaria au luat parte la plenara Parlamentului European cu lista progreselor recente intr-o mana si cu paharul de vin si gustarica traditionala in cealalta. Cele doua state si-au mobilizat nu doar observatorii care au luat parte, in premiera, la lucrarile Legislativului european, ci si reprezentantele diplomatice. Avand in dotare doua standuri amenajate in curtea interioara a Parlamentului European, romanii si bulgarii au aruncat in lupta pentru aderarea la timp "artileria grea".

Progresele la Justitie si Afaceri Interne parca se vad mai bine langa o felie de placinta cu branza, eforturile de a imbunatati capacitatea administrativa par mai convingatoare dupa o gustare cu babic si cascaval, iar cand totul este stropit din belsug cu vin rosu si alb de la nord si sud de Dunare, 1 ianuarie 2007 pare un termen mai realist ca oricand.

RECLAMA

De la standul romanesc nu au lipsit steguletele imprimate pe o parte cu tricolorul si pe cealalta cu drapelul UE, pliantele ce invita la descoperirea Romaniei "mereu surprinzatoare" si filmuletele promotionale menite sa seduca turistii si sa-i convinga sa uite de povestile de groaza cu caini vagabonzi, copii abandonati si hotelieri pusi pe jupuirea occidentalilor. In mobilizarea lor, membrii reprezentantei permanente a Romaniei pe langa Consiliul Europei, care au muncit la toate nivelurile, de la ambasador la sofer, au strecurat insa si elemente "din alt film".

MENIU

Crevetii sau tartinele cu somon afumat, altfel de-a dreptul apetisante, au fost privite cu neincrederede de cei care se asteptau sa guste exclusiv preparate traditionale. Inclusiv primarita Strasbourgului s-a aratat nedumerita, amintindu-si ca, ultima oara cand se interesase, sarmalele si nu crevetii faceau celebra bucataria romaneasca. Astfel de detalii nu i-au impiedicat insa pe curiosi sa zaboveasca mult mai mult pe langa standul romanesc decat pe langa cel bulgar.

A fost clar ca "oferta" bulgarilor nu s-a bucurat de acelasi succes, dar europenii s-ar aratat fideli sloganului "unitate in diversitate" si s-au orientat. Au mancat de la romani, au baut de la bulgari si s-au intors la romani ca sa urmareasca recitalul Ancai Parghel. Artista a facut furori si cu "Ciocarlia" si cu Gershwin, primite cu aplauze, chiote si multe blitzuri de catre europarlamentari, observatori romani si bulgari, grupuri de vizitatori ai Parlamentului sau functionari aflati in pauza de masa.

SCOR STRANS

Cu standul de la Strasbourg, Romania a mai punctat un pic, cel putin la impresie artistica, in fata Bulgariei, intr-o competitie unde decisive sunt insa evaluarile tehnice si punctajele acordate de Comisia Europeana. Punctaje care, in acest an, ar putea fi mai avantajoase pentru Romania. Cel putin asa a sugerat Raportorul Parlamentului European pentru Bulgaria, Geoffrey van Orden (foto), care a declarat ca se asteapta ca raportul referitor la progresele facute de Sofia sa fie mai critic decat cele anterioare.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.