O grupare mafiota formata din trei cetateni irakieni este cautata de politistii bucuresteni pentru spalare de bani si constituirea unui grup infractional organizat.
Desi evazionistilor li s-a cam pierdut urma, anchetatorii fac tot posibilul sa descurce itele intregii afaceri, prin care statul a fost pagubit cu peste 87 miliarde de lei vechi. Deocamdata, cercetarile vizeaza identificarea si a altor complici ai celor trei, precum si tarile in care a fost transferata o adevarata avere, provenita din tranzactii prin intermediul firmelor-fantoma.

Nu s-a stabilit inca pentru ce fel de actiuni era destinata suma si in posesia cui urma sa intre.
Potrivit politistilor de la Serviciul de Investigare a Fraudelor, in conturile celor trei au ajuns peste 156 miliarde lei vechi, 2.835.000 dolari SUA si 100.000 euro. In acest dosar complex, Politia Capitalei a declinat competenta Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism pentru continuarea anchetei.

Zeidan Husham, 34 de ani, Darah Talib, 36 de ani, si Lwait Abdiul Kadhim, 38 de ani, sunt acuzati de evaziune fiscala, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals, constituirea unui grup infractional organizat si spalare de bani. Anchetatorii spun ca cei trei au ajuns sa aiba atatia bani in buzunare dupa ce au infiintat cinci firme-fantoma. Este vorba despre SC "Sandu Trading" SRL, SC "Lisa 90 Impex" SRL, SC "Tajimp Com Prod" SRL, SC "Bomo Company" SRL si SC "Adina 200 Com" SRL, prin intermediul carora au derulat sute de importuri din strainatate.

Practic, in aproape toate sectoarele din Bucuresti, aveau cate o societate. Initial, irakienii au deschis conturi bancare in lei si in valuta, efectuand operatiuni si viramente. In acest mod, spun anchetatorii, statul a fost prejudiciat cu 87.444.123.482 lei vechi, reprezentand impozit pe veniturile nerezidentilor, Taxa pe Valoarea Adaugata si impozit pe profit.

"Din cercetari s-a mai stabilit ca pentru a vira sumele respective in conturi bancare din strainatate, persoanele in cauza au falsificat si prezentat la banca declaratii vamale de import, precum si contracte fictive de consultanta economica, financiara sau de publicitate. Banii virati in conturile societatilor pe care le administrau au provenit, in unele cazuri, de la firme care functioneaza legal, avand la baza operatiuni fictive care sa disimuleze provenienta reala", ne-au declarat anchetatorii.

Infractiuni economice constatate de IGPR in semestrul l 2005

1. Total infractiuni prevazute de Legile Speciale 32.924
2. Legea societatilor comerciale (L.31/90) 546
3. Bancruta 50
4. Legea evaziunii fiscale (L.87/94) 2.635
5. Legea 141/97- Codul vamal 564
6. Contrabanda (art.175-176) 58
7. Legea pentru combaterea actelor comerciale ilicite 109
8. Infractiuni la Decretul 400/81 168


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.