Gheorghe Muscalu este acuzat de catre inspectorii CSM de mai multe ilegalitati in dosarele „Cocaina” si „Armaghedon II”

Procurorul Gheorghe Muscalu, fostul sef al Directiei de Investigare a Criminalitatii Organizate si Terorismului din cadrul Parchetului General, a fost ieri "vedeta zilei" la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Si asta pentru ca ancheta procurorilor inspectori din cadrul Parchetului General, care l-a vizat pe Muscalu, o contrazice pe cea facuta in paralel de CSM.

La inceputul acestui an, Gheorghe Muscalu si colega sa, Corina Gheorghisan, au fost acuzati de procurorii Flavius Craznic si Nicolae Neagoe, care l-au cercetat initial pe Ion Alexandru Tiriac, ca au ascuns in mod intentionat probe si ca nu au tinut cont de marturiile de la dosar.

In urma unei anchete deschise in acest caz, membrii Consiliului au constatat ca anchetatorul a incalcat legea in cazul lui Tiriac jr., acuzat de trafic si consum de droguri. Procurorii inspectori l-au gasit insa nevinovat. Astfel, incat CSM nu a putut acum sa traga o concluzie in privinta vinovatiei lui Gheorghe Muscalu. Drept urmare, toate documentele vor fi retrimise la Sectia Anchete Speciale, care va relua cercetarile in acest caz.

Dubii serioase

O alta acuzatie adusa procurorului Muscalu si cercetata de CSM se refera la modul in care anchetatorul a deconspirat un martor sub acoperire din dosarul Tiriac jr. Nici in acest caz insa concluziile nu sunt clare. Inspectorii CSM au constatat ca "exista dubii" asupra datei la care Muscalu a dispus scoaterea din programul de protectie a martorilor a lui Eugen Radu Nastase, unul dintre principalii acuzatori ai lui Ion Alexandru Tiriac.

Concret, membrii consiliului au stabilit ca ordonanta de scoatere din program a lui Radu Nastase este datata cu 1 noiembrie 2004, dar a fost comunicata Oficiului pentru Protectia Martorilor abia pe 25 februarie 2005, cu peste patru luni intarziere. Mai mult, Muscalu a trimis documentul la patru zile dupa ce ministrul justitiei, Monica Macovei, ceruse ca procurorul sa fie cercetat penal. Si acest aspect a fost insa infirmat de Parchet, cu toate ca martorul Radu Nastase a sustinut in mai multe randuri ca Tiriac jr. consuma droguri. El sustine ca marturiile lui nu au fost luate in seama de instanta.

Nereguli si in cazul Mugur Ciuvica

Ieri, inspectorii CSM au anuntat ca procurorii Muscalu si Gheorghisan au incalcat legea si in dosarul "Armaghedon II". In acest caz, cei doi anchetatori au fost acuzati ca au refuzat sa-i inapoieze lui Mugur Ciuvica o serie de bunuri ridicate in timpul perchezitiei facute in locuinta acestuia.

Astfel, inspectorii au constatat ca masura prin care procurorii i-au interzis lui Ciuvica sa paraseasca localitatea a fost "nejustificata". De asemenea, Corina Gheorghisan "a omis" ca prin ordonanta de scoatere de sub urmarire penala sa dispuna si restituirea bunurilor. In ceea ce-l priveste pe Muscalu, acesta este acuzat ca a blocat dosarul, in perioada 20 septembrie-11 noiembrie 2002, si nu l-a repartizat unui procuror, asa cum prevede legea.

Basescu n-o schimba pe Macovei

Presedintele Traian Basescu a catalogat ieri afirmatiile presedintelui executiv al PSD, Adrian Nastase, potrivit carora liderul PD, Emil Boc, ar putea fi numit ministru al justitiei, iar Monica Macovei, procuror general al Romaniei drept povesti. "Va pot spune cu certitudine ca Monica Macovei nu va fi numita prin decret procuror general al Romaniei si nici nu voi emite decretul de revocare din functie a Monicai Macovei", a spus Traian Basescu. El crede ca afirmatiile lui Adrian Nastase "intra in sistemul de intoxicare in care toti baietii astia educati dinainte in Primaverii sunt specialisti".

Botos contraataca

22 de parlamentari au dosare penale

Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, contraataca dupa ce deputatul PNL Dragos Ujeniuc l-a acuzat ca s-ar fi implicat intr-o plangere penala formulata de Mona Musca impotriva presedintelui Camerei Deputatilor, Adrian Nastase. "Cred ca Dragos Ujeniuc a facut aceste afirmatii pentru ca pe rolul Departamentului National Anticoruptie exista o plangere in care este cercetat pentru coruptie.

Alaturi de el mai sunt verificati alti 22 fosti si actuali parlamentari", a adaugat magistratul.
Seful Parchetului General a admis, ieri, faptul ca plangerea penala impotriva lui Adrian Nastase a trecut pe la cabinetul sau inainte de a fi repartizata Sectiei de urmarire penala. "Cei care au formulat plangerea mi-au adresat-o mie, si acum vin sa spuna ca eu m-am interesat de ea? Solicitarea a ajuns, evident, la cabinetul meu pentru ca avea numele meu. Pentru ca am fost ocupat, prim-adjunctul meu a pus rezolutia si a trimis-o spre solutionare procurorului Ilie Adam", a precizat Botos.

Cu privire la cele 22 de dosare in care sunt cercetati fosti si actuali demnitari, acestea vor fi preluate de Departamentul National Anticoruptie. Botos a sustinut ca asupra Ministerului Public se exercita presiuni de catre persoane si grupuri de interese care urmaresc crearea unei stari de spirit tensionate in randul procurorilor. El a mai sugerat ca tensiunile sunt create de fostii sau actualii demnitari care sunt cercetati acum de anchetatori.

Ujeniuc: "Habar n-aveam ca am un dosar"

Deputatul Ujeniuc sustine ca a aflat de la televizor despre acest scandal. "Daca ma sunati acum cateva ore sa ma intrebati despre ce e vorba, habar n-aveam. Am inteles ca e legat de un proces in care eu sunt avocat. Cineva m-a acuzat intr-un ziar ca as fi intervenit pe langa un procuror din Parchet, om cu care nu avusesem de-a face in viata mea", sustine Ujeniuc.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.